Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Alltför aktiv för att vara bra vietnamesisk hustru - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 16.9.2013

Alltför aktiv för att vara bra vietnamesisk hustru

Idag håller vietnamesiska kvinnor inte nödvändigtvis på och stretar på risfälten mer. Verkställande direktör Do Thuy Duong sysselsätter femton personer i sitt företag, och alla är kvinnor.

Vietnam, naiset, työ, Do Thuy Duong. Kuva: Juho Paavola.Do Thuy Duong har planerat för framtiden. ”När företaget omsätter fem miljoner per år avgår jag. Jag har slutfört min doktorsavhandling och reser runt och föreläser.” Foto: Juho Paavola.

Klädd i en smakfull dräkt smuttar Do Thuy Duong på sin juice i ett café i centrala Hanoi. Hon är grundaren av och verkställande direktören för Vietnams näst största personalförmedlings- och konsultföretag, Talentpool Viet Nam.

”Jag är alltför aktiv för att vara en bra hustru”, konstaterar hon.

Idag innebär det inte nödvändigtvis mera att man stretar på risfälten dagen lång om man vill vara en duglig vietnamesisk kvinna, en sådan kvinna som en bra man vill gifta sig med.

”Förut kunde männen gå till barer efter arbetsdagen, och hem gick de kanske först till kvällsmåltiden. Idag är kvinnorna bättre utbildade och vet att kräva mer än så.”

Om man vaknar klockan sex är man lat

Trots att Vietnams ekonomiska tillväxt har tynat av på sistone, har ekonomin ökat med 7–20 procent per år under de senaste tjugo åren. Det kräver företagaranda.

”Jag vaknar varje morgon klockan sex, men så är jag också lat. Många stiger upp mycket tidigare.”

När man är verksam i en marknad som hela tiden utvecklas motiveras man av det faktum att man kan höja sin levnadsstandard väldigt mycket om man bara är flitig.

Duong grundade sitt företag tillsammans med en vän för fem år sedan. Nu har omsättningen stigit till cirka en miljon US-dollar årligen. Kunderna är internationella företag så som IBM, Microsoft och Cisco.

Företaget sysselsätter femton personer, alla kvinnor. Räknar man med hela det nationella representantnätet är man uppe i 200 personer.

”Förr uppskattades inte kvinnor. Jag vill att mitt exempel ska sprida sig.”

Konjunkturnedgång kräver utbildning

Duong började sin bana med att förmedla lokal arbetskraft till internationella företag i Vietnam.

Även om Vietnam i rask takt har utvecklats till ett land med lägre medelinkomster ser Duong hinder för verklig blomstring i sitt arbete. Det finns hur mycket arbetskraft som helst, men inte tillräckligt utbildad arbetskraft.

”Jag letade efter en försäljare till offentliga sektorn för Microsoft i ett års tid. Jag hittade många men ingen som fyllde deras krav. När den rätta mannen till slut dök upp var han så bra att han genast fick en mera krävande position.”

På senare år har Duong utvidgat verksamheten från personalförmedling till konsult-, utläggnings- och utbildningstjänster.

”Just nu är det utläggning och utbildning som är viktigast för oss; i och med att ekonomin har saktat av utbildar företag sin personal och lägger ut verksamhet på entreprenad.”

Vietnam, naiset, työ, Do Thuy Duong. Kuva: Juho Paavola.Arbetet är viktigt, men familjen ännu viktigare. ”När man diskuterar mycket med sina barn lär de sig handla klokt i olika situationer.” Foto: Juho Paavola.

Stunderna i bilen dagens höjdpunkter

Även om direktör Duong påstår att hon är lat, kan man inte hålla med. Hon är gift och mamma till tre små pojkar.

”Det finns många som inte vill ha en kvinna som mig, men min man Trân stödjer mig fast han själv är mycket upptagen.”

Så hur förenar Duong familjen och arbetet?

Med flit och organisationsförmåga, svarar hon.

”Jag sminkar mig i tre minuter. Efter det går vi tillsammans med barnen igenom dagens program, och med min man diskuterar jag den kommande dagen.”

Klockan sju hoppar hela familjen in i bilen.

”Min man gillar att vara med barnen, och han för oss varje dag till skolan och jobbet. Våra gemensamma bilresor är den bästa tiden på dagen.”

Hemmets hemliga vapen

Duong har ett hemligt vapen till sitt förfogande: hennes svärföräldrar bor hemma hos dem och hjälper till med hushållsarbetet.

Familjen är det allra viktigaste för Duong. Samtidigt kan man höra hur stolt hon är över sitt arbete och sina framgångar. Kanske det är så hon bäst lär sina barn att studier och flit lönar sig.

”Jag har lärt mina barn att man ska våga ifrågasätta saker och ting. Min man och jag kan stödja barnen, men de måste ha sina egna drömmar och förverkliga dem.”

Juho Paavola

Skribenten är bildjournalist och insatt i utvecklingsfrågor.

Se Joonas Lehtipuus videofilm om den vietnamesiska kvinnliga företagaren som vill minska på fattigdom på ett nytt sätt (på finska):

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi