Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Hustruaga en naturlig del av vardagen i Kenya - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.9.2013

Hustruaga en naturlig del av vardagen i Kenya

Fanis Liasagali har i åratal drömt om en jourtelefonlinje för kenyaner som har råkat ut för våld. Det är hennes förtjänst att en liten förenings lokala verksamhet har vuxit till en tjänst som täcker hela landet.

Healthcare Assistance Kenya -järjestön johtaja Fanis Liasagali  Kuva: Sini Maria HeikkiläFanis Liasagali hade en dröm om en avgiftsfri telefonrådgivning för våldsoffer, och efter år av arbete är den verklighet. "Orsaken till vår framgång är framför allt att vi aldrig ger upp. Vi har förhandlat med ministerier, FN-organisationer och mobiloperatörer både länge och väl." Foto: Sini Maria Heikkilä

Våld i familjen och i parförhållanden är ett stort problem i Kenya. Så många som 46 procent av alla kenyanska kvinnor i åldern 15-44 har upplevt våld i sitt parförhållande.
Sedan ifjol är det möjligt för kenyanerna att få hjälp av en kostnadsfri telefonrådgivning.

Det är en liten kenyansk organisation, Healthcare Assistance Kenya, som står bakom rådgivningen och verksamheten leds av Fanis Liasagali.

Oroligheter medförde utvidgning av verksamheten

Healthcare Assistance Kenya började hjälpa människor som drabbats av våld i liten skala år 2000. I och med våldsamheterna i landet år 2007 förändrades verksamheten dramatiskt.

”Så många som 1500 kvinnor våldtogs under oroligheterna i samband med valet, och många miste livet. Under oroligheterna insåg jag att vi måste utvidga vår verksamhet”, berättar Liasagali.

Organisationens avgiftsfria telefonrådgivning tar emot 35 samtal från hela landet i snitt per dag. Det är mest kvinnor som ringer, men också män har hittat tjänsten.

Svårt att verkställa lagen

Kenya har en relativt progressiv lagstiftning om könsrelaterat våld. År 2006 trädde en sexualbrottslag i kraft, som omfattar hårda minimistraff för sexuella brott.

Kenya har också fått beröm för att man har försökt få stopp på omskärelse av flickor och kvinnor. År 2011 trädde en lag i kraft som förbjuder kvinnlig omskärelse och straffet kan vara upp till sju års fängelse.

Men när det gäller verkställandet av lagarna blir det problem. Invånarnas förtroende för polisen är svagt, och många låter bli att rapportera våldsbrott.

Liasagali förklarar att man i Kenya ofta betraktar brott mot kvinnor som en naturlig del av vardagen.

”Många tycker att män har rätt att aga sin hustru fysiskt. En färsk undersökning visar att sex unga män av tio godkänner att män använder våld mot sina fruar.”

Kunskap om mänskliga rättigheter viktig

Efter finansieringsproblem i början har den rådgivande telefonlinjen fått vind i seglen. Projektet stöds nu av de största mobiloperatörerna, jämställdhetsministeriet, Unicef, FN:s befolkningsfond och UN Women.

Organisationens verksamhet begränsar sig inte till telefonrådgivning. Man bedriver också rättsfostran runtom i Kenya och verksamheten har redan nått 5000 människor.
”Genom gräsrotsarbetet har vi fått värdefull yrkeskunskap när det gäller möten med människor som råkat ut för våld, det må sedan handla om kvinnor, män, flickor eller pojkar”, berättar Liasagali.

Enligt henne är kunskapen om mänskliga rättigheter skral på den kenyanska landsbygden och i slummen, och i synnerhet när det gäller rätten till ett liv utan våld.

”Om människor inte känner till sina rättigheter, kan de inte heller kräva att de respekteras. På det här området har vi ännu mycket att uträtta i Kenya”, sammanfattar Fanis Liasagali medan den jourhavande telefonlinjen ringer.

Sini Maria Heikkilä
 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 12.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi