Enää vietnamilaisnainen ei aina merkitse riisipelloilla ahertavaa työläistä. Toimitusjohtaja Do Thuy Duong työllistää konsulttiyrityksessään 15 henkeä, jotka kaikki ovat naisia.
Do Thuy Duong särpii mehua tyylikkäässä jakkupuvussaan Hanoin keskustassa sijaitsevassa kahvilassa.
Hän on Vietnamin toiseksi suurimman henkilöstönvälitys- ja konsulttiyhtiö Talentpool Viet Namin perustaja ja toimitusjohtaja.
”Olen liian aktiivinen hyväksi vaimoksi”, hän toteaa.
Enää vietnamilainen nainen ei merkitse automaattisesti riisipelloilla tai vaatetehtaissa ahertavaa työläistä. Sellaista, jonka toivottavasti kunnollinen mies huolisi vaimokseen.
”Ennen mies saattoi mennä töiden jälkeen baariin ja saapua vasta illalliselle. Nykyisin naiset ovat yhä koulutetumpia, ja he osaavat myös vaatia parempaa.”
Vaikka Vietnamin talouskasvu on viime vuosina hiipunut, viimeiset 20 vuotta talous on kasvanut noin 7–20 prosentin vuosivauhdilla. Se vaatii yrittäjähenkeä.
”Herään joka aamu kuudelta, mutta minä olenkin laiska. Moni herää vielä paljon aikaisemmin.”
Kehittyvillä markkinoilla motivaatiota antaa tieto siitä, että ahkeruudella elintasoaan voi nostaa monta pykälää.
Duong perusti yrityksensä ystävänsä kanssa viisi vuotta sitten. Nyt liikevaihto on kasvanut noin miljoonan Yhdysvaltain dollarin vuositasolle. Asiakkaita ovat kansainväliset yritykset, kuten IBM, Microsoft ja Cisco.
Yritys työllistää 15 henkeä – kaikki naisia. Maanlaajuisen edustajaverkoston kautta määrä nousee 200:aan.
”Ennen naisia ei arvostettu. Haluan, että oma esimerkkini tarttuu muihinkin.”
Duong aloitti välittämällä paikallista työvoimaa Vietnamissa toimiville kansainvälisille yrityksille.
Vaikka Vietnam on kehittynyt nopeasti alemman keskitulon maaksi, Duong näkee todellisen vaurastumisen esteet työssään. Työvoimaa olisi vaikka kuinka, muttei riittävän koulutettua.
”Etsin Microsoftille julkisen sektorin myyjää vuoden. Löysin monia, mutta kukaan ei täyttänyt heidän vaatimuksiaan. Kun oikea mies lopulta löytyi, hän oli niin hyvä, että hänet palkattiin suoraan vaativampaan tehtävään.”
Viime vuosina Duong on laajentanut henkilöstönvälityksestä konsultointi-, ulkoistamis- ja koulutuspalveluihin.
”Juuri nyt ulkoistamis- ja koulutuspalvelut ovat meille tärkeitä, sillä talouden hidastuttua yritykset kouluttavat ja ulkoistavat väkeään.”
Vaikka toimitusjohtaja Duong väittääkin itseään laiskaksi, ei häntä oikein sellaiseksi voi sanoa. Hän on nimittäin myös vaimo ja kolmen pienen pojan äiti.
”Moni täällä ei ottaisi minunlaistani naista, mutta mieheni Trân tukee minua ahkerasti, vaikka hän itsekin on hyvin kiireinen.”
Miten työ ja perhe sitten yhdistetään?
Ahkeruudella ja organisoinnilla, kuuluu vastaus.
”Meikkaan kolmessa minuutissa. Sen jälkeen käymme lasten kanssa päivän ohjelman läpi ja keskustelemme mieheni kanssa tulevasta päivästämme.”
Seitsemältä perhe hyppää autoon.
”Mieheni tykkää olla ja leikkiä lasten kanssa, ja hän vie meidät joka päivä töihin ja kouluun. Yhteiset automatkat ovat päivän parasta aikaa.”
Duongilla on käytössään salainen ase: appivanhemmat asuvat perheen luona ja avustavat kotitöissä.
Tärkeintä Duongille on perhe. Samalla puheessa kaikuu terve ylpeys omasta työstä ja saavutuksista. Ehkä siten voi parhaiten opettaa lapsilleen, että opiskelu ja uutteruus kannattavat.
”Olen opettanut lapsilleni, että asioita pitää uskaltaa kyseenalaista. Mieheni kanssa voimme tukea heitä, mutta heillä on oltava omat unelmansa, jotka heidän pitää toteuttaa.”
Juho Paavola
Kirjoittaja on kehityskysymyksiin erikoistunut kuvajournalisti.