Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Monen kenialaisen mielestä miehellä on oikeus kurittaa vaimoaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.9.2013

Monen kenialaisen mielestä miehellä on oikeus kurittaa vaimoaan

Päivystävä puhelin väkivaltaa kokeneille kenialaisille on ollut Fanis Liasagalin unelma useita vuosia. Hänen ansiostaan pienen järjestön paikallisesta toiminnasta on kasvanut koko maan kattava palvelu.

Healthcare Assistance Kenya -järjestön johtaja Fanis Liasagali  Kuva: Sini Maria HeikkiläFanis Liasagalin unelma ilmaisesta puhelinpalvelusta väkivallan uhreille toteutui vuosien työn jälkeen. ”Menestyksemme taustalla on ennen kaikkea periksiantamattomuus. Olemme neuvotelleet niin ministeriöiden, YK-järjestöjen kuin puhelinoperaattoreiden kanssa kauan ja hartaasti.” Kuva: Sini Maria Heikkilä

Perheen ja parisuhteen sisällä tapahtuva väkivalta on vakava ongelma Keniassa. Jopa 46 prosenttia 15–44-vuotiaista kenialaisnaisista on kokenut elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa.

Viime vuodesta lähtien väkivaltaa kokeneet kenialaiset ovat voineet saada apua maksuttoman päivystävän puhelimen välityksellä. Toiminnan taustalla on pieni kenialainen kansalaisjärjestö, Healthcare Assistance Kenya, jonka toimintaa johtaa Fanis Liasagali.

Levottomuudet pakottivat laajentamaan toimintaa

Healthcare Assistance Kenya aloitti työnsä väkivaltaa kokeneiden kenialaisten auttamiseksi varsin pienimuotoisesti vuonna 2000. Toiminta muuttui dramaattisesti maan 2007 vaalien jälkeisten väkivaltaisuuksien seurauksena.

”Jopa 1500 naista raiskattiin vaalien levottomuuksissa, ja monet menettivät henkensä. Levottomuuksien keskellä ymmärsin, että järjestömme on laajennettava toimintaamme”, Liasagali kertoo.

Järjestön maksuttomaan puhelinpalveluun vastaanotetaan päivittäin noin 35 soittoa ympäri maata. Puhelut tulevat suurimmaksi osaksi naisilta, mutta myös miehet ovat löytäneet palvelun.

Lakien toimeenpanossa vaikeuksia

Keniassa on suhteellisen edistyksellinen lainsäädäntö koskien sukupuolittunutta väkivaltaa. Vuonna 2006 voimaantullut seksuaalirikoslaki sisältää kovat minimirangaistukset seksuaalirikoksista.

Kenia on myös saanut huomattavasti kiitosta myös työstään tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen kitkemiseksi. Vuonna 2011 voimaantullut laki kieltää tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Lakien toimeenpanemiseen liittyy kuitenkin haasteita. Kansalaisten usko poliisiin on vähäistä, ja monet jättävät väkivaltarikokset raportoimatta.

Liasagalin mukaan naisiin kohdistuva väkivalta nähdään usein luonnollisena osana yhteiskunnan arkea.

”Monien mielestä miehillä on oikeus kurittaa vaimojaan fyysisesti. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä nuoresta miehestä hyväksyy aviomiehen väkivallan vaimoaan kohtaan.”

Tietoisuus ihmisoikeuksista tärkeää

Alun rahoitusongelmien jälkeen päivystävä puhelin on saanut huomattavasti tuulta alleen. Hanketta ovat ryhtyneet tukemaan maan suurimmat matkapuhelinoperaattorit, tasa-arvoministeriö, UNICEF, YK:n väestörahasto ja UN Women.

Järjestön työ ei ole rajoittunut päivystävän puhelimen ylläpitoon. Järjestö tekee oikeuskasvatustyötä ympäri Keniaa, ja sen työ on tavoittanut jo 5000 henkilöä.

”Ruohonjuuritason työn kautta meille on kertynyt arvokasta ammattitaitoa kohdata niin naisia, miehiä, tyttöjä kuin poikia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa”, sanoo Liasagali.

Liasagalin mukaan tietoisuus ihmisoikeuksista ja erityisesti oikeudesta väkivallattomaan elämään on heikkoa Kenian maaseudulla ja slummeissa.

”Jos ihmiset eivät tunne oikeuksiaan, he eivät osaa niitä myöskään vaatia. Tällä alueella meillä on vielä paljon työsarkaa Keniassa”, kertoo Liasagali päivystävän puhelimen soidessa taustalla.

Sini Maria Heikkilä
 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 10.9.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi