Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Heini Utunen tog sin baby och åkte på FN-kommendering - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 6.9.2013

Heini Utunen tog sin baby och åkte på FN-kommendering

Heini Utunen jobbade som biträdande sakkunnig för FAO och lärde vietnamesiska odlare hur man utnyttjar bioavfall.

Heini Utunen FAOHeini Utunen är 35 år idag och hon har tillbringat de senaste fyra åren med att jobba för Ett FN – och med att bilda familj. ”Vår förstfödda var baby när min utlandskommendering började och vårt andra barn föddes under utlandstiden”, ler hon. Foto: Paula Toivanen

När Heini Utunen sökte jobbet som biträdande sakkunnig vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO:s byrå i Vietnam var hon 31 år gammal och höggravid.

”I den sista intervjun som gjordes på Skype hade jag datorn på min jättelika mage och tänkte att jag blir säkert inte vald. Men det blev jag”, skrattar Utunen.

Hennes nya chef förhöll sig positivt till graviditeten och Utunen fick själv bestämma när hon skulle börja jobba. Efter att babyn fötts packade hon med hela familjen och åkte till Vietnam.

Heini Utunen tycker att FN är barnvänligare än man tror. Till och med barnvänligare än Finland. Moderskapsledigheten är visserligen kortare, bara fyra månader. Men man har inrättat amningsrum på arbetsplatserna, mammor kan ta amningsledigt och arbetet går att ordna flexibelt så att man kan sköta sina barn.

”Visst är det anmärkningsvärt att man har amningsrum på arbetsplatsen i ett utvecklingsland. Det har vi inte i Finland, fast mammornas ställning annars är bra hos oss”, konstaterar Utunen.

Hon berömmer utrikesministeriet för modet att välja henne.

”Det är fint att utrikesministeriet ville skicka en nyförlöst kvinna till andra sidan av jorden. Många länder skulle ha valt en ung man istället.”

Bondflicka på fältuppdrag

Utunen har alltid haft internationella arbetsuppgifter, och några kortare utlandskommenderingar, bland annat som valobservatör. Hon ville ha erfarenheter av utvecklingssamarbete och därför var platsen som biträdande sakkunnig vid FAO det perfekta tillfället.

”Jag har nytta av min egen bakgrund som dotter till jordbrukare, de här frågorna står mig mycket nära” berättar hon.

Under sina tre och ett halvt år som biträdande sakkunnig fick Utunen uppleva den stora organisationens verksamhet från många sidor och utvecklades till FN-professionell. Det bästa med den tiden var ändå att få se resultatet av sitt arbete helt konkret.

”Vi arbetade mycket ute på fältet. Det fanns mycket varierande odlingsprojekt. Vi lärde bland annat lokalbefolkningen att odla potatis i risfälten mellan rissäsongerna, och att utnyttja bioavfall. Arbetet är meningsfullt, och när man engagerar sig i det känns det givande”, förklarar hon.

Nu är det dags för Heini Utunen att återvända till sin egen tjänst vid inrikesministeriets krishanteringscenter. Men hon utesluter inte möjligheten att jobba internationellt för fred och utveckling i framtiden.

Utlandskommenderingen har påverkat hennes familj också.

”Mina pojkar gillar inte potatis utan äter hellre ris och nudlar. Och de älskar asiatiska kvinnor. Jag tror att de kommer att gifta sig med vietnamesiska kvinnor!” skrattar Utunen.

Paula Toivanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 6.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi