Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

”Journalistjobbet i Etiopien är rena helvetet” - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 6.9.2013

”Journalistjobbet i Etiopien är rena helvetet”

Enligt Solomon Hailemariam som grundat PEN i Etiopien har yttrandefriheten och demokratin där försämrats dramatiskt på senare år.

Etiopian PENin perustaja Solomon Hailemariam. Kuva: Laura OjaEtiopiska PEN:s (författarnas internationella yttrandefrihetsorganisation) grundare Solomon Hailemariam besökte Finland på inbjudan av Kepa den 31 augusti. Foto: Laura Oja

I Etiopien kan man bara arbeta för mänskliga rättigheter genom försiktig påverkan, säger Hailemariam som nyss besökte Finland. PEN är en internationell författarorganisation som verkar för yttrandefrihet.

Den etiopiska regeringens stränga linje försvårar både mediernas, frivilligorganisationernas och den politiska oppositionens verksamhet.
Solomon Hailemariam, som själv har verkat som journalist, berättar att det knappt finns några objektiva medier i Etiopien. De flesta tillhör regeringen.

”Deras uppgift är att förmedla en rosenröd bild av landet och föra fram propaganda som gynnar regeringen. De privata medierna publicerar i sin tur nästan vad som helst utan att censurera, och är ute efter sensationer.”

Tillträdet till vissa nätsidor är begränsat. De sociala medierna är tills vidare inte begränsade, men det är bara ett fåtal etioper som använder sig av dem.

Trakasserier och fångenskap

Enligt Hailemariam har yttrandefriheten och demokratin försämrats dramatiskt i Etiopien under de senaste åren. År 2005 satte säkerhetstrupper ett våldsamt stopp för massdemonstrationer som förekom efter valet.

”Många är fortfarande chockade av händelsen. På organisationen Journalister utan gränsers pressfrihetsindex ligger Etiopien på plats 137 av 179 länder. Till och med när man mäter med afrikanska mått är mediernas verksamhetsmöjligheter usla hos oss.”

Lagen mot terrorism som antogs för fyra år sedan har begränsat journalisternas arbete ytterligare, och gjort det farligt.

”Det är klart att ingen stödjer terrorism, men regeringen använder sig av lagen för att eliminera oliktänkare, och tolkar kritik riktad mot sig själv som uppvigling till terrordåd” säger Hailemariam.

Organisationerna har det svårt

Förutom medierna begränsas också den politiska oppositionens och det civila samhällets verksamhet. Hailemariam menar att frivilligorganisationer snarast betraktas som störande inslag av regeringen, inte som samarbetskrafter när det gäller utveckling.

”Organisationer som tar upp saker som är negativa för regeringen läggs ner, och medborgaraktivister fängslas, i bland i många år.”

En av dessa aktivister är Tesfahun Chemeda, som dog i slutet av augusti efter att ha suttit fängslad i flera år på grund av sin politiska verksamhet.

I Etiopien är det bara lokala organisationer som får arbeta för mänskliga rättigheter, och lagen tillåter dem att skaffa högst tio procent av sin finansiering utomlands ifrån. Det gör organisationernas arbete ännu svårare: exempelvis blev etiopiska PEN som registrerats år 2011 tvungen att återlämna en 500 euros donation till Finlands PEN, eftersom det inte fanns någon inhemsk finansiering i sammanhanget.

”Också etiopiska privata donatorer ger hellre pengar till kyrkan eftersom de är rädda för problem från regeringens håll.”

Skönlitteraturen inte provokativ

På grund av regeringens hårda linje är det enda sättet att åstadkomma förändring enligt Solomon Hailemariam att hålla låg profil.

”Om man provocerar förvärras bara möjligheterna ytterligare.”

Exempel på PEN:s försiktiga verksamhet är skolbesök, då författare läser utdrag ur sina egna böcker.

”På det här lågmälda sättet blir eleverna bekanta med litteraturen, men deras världsbild vidgas samtidigt och kanske attityderna förändras.”

Hailemariam, som själv är en prisbelönt författare, berättar att man faktiskt inte censurerar skönlitteraturen i landet.

”Uppenbarligen anses den inte farlig, kanske för att böcker läses så lite i Etiopien.”

Johanna Latvala
 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 6.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi