Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Egyptiska barn slipper bestraffas med glödheta skedar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.9.2013 | Finlands ambassad, Kairo

Egyptiska barn slipper bestraffas med glödheta skedar

Fida Internationals utvecklingssamarbetsprojekt har förbättrat livskvaliteten för invånare i övre Egyptens fattiga landsbygd i mer än tio års tid.

Fida_MiniaUngefär tusen människor deltar varje vecka i projektets hälsovårdslektioner. Foto: Päivi Arvonen

Fida Internationals projekt på den egyptiska landsbygden har lett till goda resultat. Man har lärt kvinnor läsa, informerat om hälsa samt byggt vattenledningar och torrtoaletter i bybornas hem.

”Jag har lärt mig många viktiga saker om hälsovård, till exempel att varje familjemedlem ska ha sin egen tandborste”, säger Eman Shaklol som bor i byn Esbet El Mekades.

Hon säger sig också har förstått att det inte är bra att bestraffa barn fysiskt. ”Vi brukade bestraffa olydiga barn genom att bränna deras hud med glödheta skedar. Nu vet jag att det är skadligt för barnen”, säger Shaklol, som är mamma till två barn under skolåldern.

Frivilliga instruktörer lär också sig själva

Projektet genomförs i provinsen Minia. Tolv byar deltar för närvarande, och i varje by finns tusentals invånare. För varje bys del pågår projektet mellan två och tre år, beroende på byns storlek. Projektet har hittills genomförts i femtio byar.

Fida_MiniaI provinsen Minia har landsbygdsinvånarnas livskvalitet förbättrats tack vare upplysning om hälsovård, läsundervisning för kvinnor samt vattenledningar och torrtoaletter. Foto: Päivi Arvonen

I projektbyarna närmar man sig först inflytelserika personer, av vilka en bykommitté väljer 3-6 frivilliga instruktörer. Dessa volontärer utbildas av projektpersonalen. De deltar varje vecka i projektarbetarnas hälsovårdskurs och går därefter runt i hemmen för att ta reda på hur informationen har gått hem.

”Jag lär mig själv mer hela tiden, både om mental och fysisk hälsa och ett gott liv. Jag är glad över att min familj stödjer mig i det här uppdraget. De ser att det gagnar vår familj och hela vår by”, berättar Wafaa Nagib som är volontär.

I projektets veckomöten deltar ungefär tusen personer varje vecka. Varje månad görs cirka 1300 hembesök.

Den egyptiska arbetsmoralen överraskade

Den kristna organisationen Christian Practical Service Society har verkat sedan år 2003, och är Fida internationals samarbetspartner.

”Vårt samarbetsteams höga arbetsmoral var en positiv överraskning. De är väldigt initiativrika, vilket underlättar arbetet; man behöver inte hela tiden vägleda teamet” säger Jukka Perttu som är Fida Internationals projektkoordinator i Egypten.

En annan glad överraskning för Perttu var att det är möjligt att under hembesöken konstruktivt diskutera frågor som brukar vara problematiska i det egyptiska samhället, så som sexuell hälsa och utnyttjande av barn.

Samarbetspartens självförsörjning största utmaningen

Projektet inleddes år 2000 och avslutas i juni 2014. Målet har varit att ge byborna större självbestämmanderätt och initiativförmåga för att självständigt förverkliga sociala utvecklingsprojekt. Projektet fungerar också som brobyggare mellan kristna och muslimer.

”Samarbetet mellan kristna och muslimer har fungerat fint. Den största utmaningen nu när projektet avslutas hänger inte ihop med verksamhetens kontinuitet, utan med samarbetspartens självförsörjning och finansiering”, menar Jukka Perttu.

Päivi Arvonen
 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 5.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi