Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Heini Utunen lähti vauvan kanssa YK-komennukselle - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.9.2013

Heini Utunen lähti vauvan kanssa YK-komennukselle

FAOssa apulaisasiantuntijana työskennellyt Heini Utunen opetti vietnamilaisia viljelijöitä käyttämään biojätteet hyödyksi.

Heini Utunen FAONyt 35-vuotias Utunen on viettänyt viimeiset neljä vuotta työskennellen Yksi YK -ohjelman parissa. Samalla perhe on kasvanut. ”Esikoisemme oli vauva kun lähdin komennukselle ja toinen lapsemme syntyi sopimuksen aikana”, hän hymyilee. Kuva: Paula Toivanen

Heini Utunen haki apulaisasiantuntijaksi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöön FAOn Vietnamin toimipisteeseen 31-vuotiaana ollessaan viimeisillään raskaana.

”Viimeisessä Skypen välityksellä tehdyssä haastattelussa minulla oli tietokone valtavan mahan päällä. Ajattelin että ei minua mihinkään valita, mutta toisin kävi”, nauraa Utunen.

Tuleva pomo suhtautui raskauteen hyvin, ja Utunen sai itse määritellä, koska aloittaisi työt. Esikoisen synnyttyä hän pakkasi mukaan koko perheen ja lähti Vietnamiin.

Utusen mukaan YK on lapsiystävällisempi kuin ajatellaan. Jopa lapsiystävällisempi kuin Suomi. Äitiysloma on lyhyempi kuin Suomessa, vain neljä kuukautta. Työpaikoille on kuitenkin järjestetty imetyshuoneita, äidit voivat ottaa imetysvapaata ja töitä pystyy järjestämään joustavasti niin, että pystyy huolehtimaan lapsista.

”Onhan se merkittävää, että kehitysmaassa on imetyshuoneet työpaikalla. Ei meillä Suomessa sellaisia ole, vaikka äitien asema hyvä onkin”, toteaa Utunen.

Hän kiittää ulkoministeriötä myös rohkeudesta valita hänet tehtävään.

”On hienoa, että ulkoministeriö oli valmis laittamaan juuri synnyttäneen naisen maailman toiselle puolelle. Moni maa ei niin tekisi, vaan lähettäisi sen sijaan nuoria miehiä.”

Maatalon tytär kenttätehtävissä

Utunen on aina työskennellyt kansainvälisessä ympäristössä ja tehnyt lyhyempiä ulkomaankomennuksia, esimerkiksi vaalitarkkailijana. Hän halusi kuitenkin kehitysyhteistyökokemusta ja siksi apulaisasiantuntijan paikka FAOlla oli täydellinen tilaisuus.

”Työssä auttoi oma taustani maatalon tyttärenä, sen takia nämä asiat ovat lähellä sydäntäni muistakin kuin työn lähtökohdista”, hän kertoo.

3,5 vuoden apulaisasiantuntijapestin aikana Utunen pääsi näkemään suuren organisaation toimintaa monelta eri kantilta ja kehittyi YK-ammattilaiseksi. Parasta tuossa ajassa oli kuitenkin se, että sai konkreettisesti nähdä työnsä tulokset.

”Työtä tehtiin hyvin paljon kentällä. Viljelyyn liittyviä hankkeita oli laidasta laitaan. Opetimme paikallisia esimerkiksi viljelemään välikausina perunaa riisipellossa ja hyötykäyttämään biojätteitä. Työ on merkityksellistä, ja kun asiaan paneutuu, se palkitsee”, hän kertoo.

Nyt Utusen on aika palata omiin töihinsä sisäministeriön alaiseen Kriisinhallintakeskukseen. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta työskennellä tulevaisuudessa rauhaan ja kehitykseen liittyvissä kansainvälisissä tehtävissä.

Ulkomaankomennuksella on ollut vaikutusta myös Utusen perheeseen.

”Poikani eivät tykkää perunasta vaan syövät vain nuudeleita ja riisiä. He myös rakastavat aasialaisia naisia. Luulen että he menevät vietnamilaisten naisten kanssa naimisiin!” Utunen nauraa. 

Paula Toivanen
 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 9.9.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi