Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Långsamma döden skördar offer i Kongo - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.9.2013

Långsamma döden skördar offer i Kongo

I Kongo befinner sig en våldtagen kvinna i en synnerligen svår situation. Hennes man, familj och hela byn kan överge henne. Fenomenet kallas långsamma döden.

Naisjuristijärjestö DNJ:n toimisto Sakessa Kongossa.  Kuva: Mike ToivonenKvinnojuristorganisationen DNJ:s byrå i Sake i östra Kongo hjälper kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Foto: Mike Toivonen

En skara kvinnor och en man har samlats framför en förfallen byggnad i Sake i östra Kongo, väster om staden Goma nära Rwandas gräns. Där får människor som råkat ut för sexuellt våld stöd i centret som Dynamique des Femmes Juristes driver.

Vumilia är en medelålders niobarnsmamma. Hon berättar vad som hände henne för ett år sedan, och tårarna rinner. En av regeringens soldater trängde sig in i hennes hem, körde ut hennes man och våldtog henne.

”Soldaten höll så hårt om min hals att jag inte kunde skrika”, berättar Vumilia. ”Han hotade skjuta mig”, säger hennes man Pascal som flydde in i skogen.

Det är bäst att inte tala högt om personer som har drabbats av sexuellt våld i Demokratiska Republiken Kongo, eftersom namn och bilder lätt sprids på nätet. Förutom att offrets äkta man brukar lämnar kvinnan kan hon dessutom bli övergiven av sin familj och hela byn.

Sexuellt våld som krigsfaktor

Kongolesiska beväpnade grupper använder sig av våldtäkt och sexuellt våld som billiga krigsföringsmetoder. Det finns hundratusentals flickor och kvinnor i Kongo som har blivit utsatta för sexuellt våld. De militära grupperingar i landet är många, förutom regeringens armé.

Det händer att en av grupperna tvingar kvinnan de våldtagit att sätta sig på glödande kol så att hon aldrig mer ska kunna föda barn. En annan avslutar våldtäkten med att skjuta in i kvinnan, en tredje använder sig av andra vapen.

På det här sättet lämnar grupperna sina signaturer på offren.

Det är olika beväpnade grupper och rebeller som är skyldiga till massvåldtäkterna, men regeringens trupper idkar också sexuellt våld. De får bara lön för sitt arbete då och då vilket bidrar till att göra dem frustrerade och oberäkneliga.

Raiskattu nainen ja aviomies Sakessa Kongossa.  Kuva: Mike ToivonenPascal tänkte först överge sin våldtagna fru, men efter diskussioner med kvinnojuristcentret ändrade han sig. Foto: Mike Toivonen

Det sexuella våldet lämnar djupa spår. De fysiska konsekvenserna kan vara hiv eller andra könssjukdomar, oönskade barn eller oförmåga att föda barn. Våldtäkterna har också psykiska följder, i synnerhet eftersom den som råkat ut för det i Kongo blir socialt stämplad för livet.

Arbete krävs för att attityderna ska förändras

Vumilia och Pascal har kommit till de kvinnliga juristerna tillsammans. Först tänkte Pascal överge sin våldtagna hustru, men centrets medlingsverksamhet (som understöds av Kyrkans Utlandshjälp) fick honom att ändra sig.

Det svåraste är att få den våldtagna kvinnans man att acceptera vad som skett och ändå fortsätta leva tillsammans med sin fru. Om det inte lyckas blir det ofta oöverkomligt svårt för kvinnorna att ensamma försörja sina barn.

Soldaten som våldtog Vumilia greps bara en dag efter dådet. Han dömdes till fängelsestraff och skulle betala ersättning. Den panka mannen satt en tid i fängelse, men har uppenbarligen redan släppts fri. ”Någon ersättning har jag inte sett till”, säger Vumilia.

Det sexuella våldet har antagit väldiga proportioner under de tjugo år som krigstillståndet i Kongo har pågått, vilket har begränsat kvinnornas rättigheter i samhället. Den kvinnliga juristföreningen Dynamique des Femmes Juristes arbetar för att normalisera läget.

19 år gamla Cecil som hämtar vatten från brunnen har också blivit våldtagen. I grannskapet vill ingen mera veta av henne, men hennes föräldrar har inte övergett henne.

Det är inte självklart att hon hittar en man åt sig. ”Hittar jag ingen så är jag väl ensam. Träffar jag nån så är det bra.”

Maija Unkuri

Personernas namn har ändrats.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 3.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi