Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Hidas kuolema Kongossa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.9.2013

Hidas kuolema Kongossa

Raiskattu nainen on Kongossa vaikeassa tilanteessa. Aviomiehen lisäksi myös muu perhe ja kyläyhteisö voivat hylätä hänet. Ilmiö on saanut nimen hidas kuolema.

Naisjuristijärjestö DNJ:n toimisto Sakessa Kongossa.  Kuva: Mike ToivonenNaisjuristijärjestö DNJ:n toimisto Sakessa Kongon itäosassa tukee seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita naisia. Kuva: Mike Toivonen

Joukko naisia ja yksi mies ovat kokoontuneet rapistuneen rakennuksen edustalle Itä-Kongon Sakessa, lähellä Ruandan rajaa sijaitsevan Goman kaupungin länsipuolella. Seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneet saavat tukea paikallisessa Dynamique des Femmes Juristes -keskuksessa.

Keski-ikäinen yhdeksän lapsen äiti, Vumilia, kertoo vuoden takaisista tapahtumista ja pyyhkii kyyneliä silmistään. Hallituksen sotilas tunkeutui hänen kotiinsa, pakotti aviomiehen ulos talosta ja raiskasi hänet.

"Sotilas tarttui minua kovasti kiinni kurkusta, etten pystyisi huutamaan", kertoo Vumilia. "Mies uhkasi ampua minut", jatkaa aviomies Pascal, joka pakeni sotilasta metsään.

Seksuaalisen väkivallan kohteeksi Kongon demokraattisessa tasavallassa joutuneen henkilöllisyyttä ei ole syytä julkaista, sillä nimet ja kuvat leviävät verkossa helposti. Aviomiehen lisäksi myös perhe ja kyläyhteisö saattavat hylätä raiskatuksi joutuneen naisen.

Seksuaalinen väkivalta sodankäynnin keinona

Kongolaiset aseistetut ryhmät käyttävät raiskausta ja siihen liittyvää väkivaltaa halpana sodankäynnin muotona. Seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneita naisia ja tyttöjä on Kongossa satoja tuhansia, sillä maassa on hallituksen armeijan lisäksi useita sotilaallisia ryhmittymiä.

Yksi ryhmittymistä voi pakottaa naisen raiskauksen yhteydessä istumaan tulisille hiilille, niin että suvunjatkaminen on uhrin osalta loppuun käsitelty kysymys. Toinen päättelee raiskauksen ampumalla luodin naisen sisään, kolmas voi käyttää jotain muuta asetta.

Ryhmittymä jättää uhriin tällä tavoin nimikirjoituksensa.

Joukkoraiskauksista vastaavat eri aseistetut ryhmittymät ja kapinalliset, mutta myös hallituksen joukkojen sotilaat syyllistyvät seksuaaliseen väkivaltaan. Koska armeijalle maksetaan palkkaa satunnaisesti, sotilaat ovat turhautuneita ja arvaamattomiakin.

Raiskattu nainen ja aviomies Sakessa Kongossa.  Kuva: Mike ToivonenPascal aikoi ensin hylätä raiskatuksi tulleen vaimonsa, mutta keskustelut naisjuristijärjestön keskuksessa saivat hänet muuttamaan mielensä. Kuva: Mike Toivonen

Seksuaalinen väkivalta jättää syvät jäljet. Fyysisenä seurauksena voi olla hiv-tartunta tai muu sukupuolitauti, avioton lapsi tai kyvyttömyys saada lapsia. Raiskauksella on usein myös psyykkisiä seurauksia, varsinkin kun seksuaalisen väkivallan uhriksi joutunut saa Kongossa voimakkaan sosiaalisen leiman.

Asenteiden muuttamiseksi tehtävä työtä

Vumilia ja Pascal ovat tulleet naisjuristien pakeille yhdessä. Mies aikoi ensin hylätä raiskatuksi tulleen vaimonsa, mutta välitystyö Suomen Kirkon ulkomaanavun tukemassa keskuksessa on saanut hänet muuttamaan mielensä.

Vaikeinta on saada seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneen naisen aviomies hyväksymään tapahtunut ja jatkamaan elämää vaimonsa kanssa. Lasten elättämisestä tulee muutoin naiselle ylitsepääsemättömän vaikea tehtävä.

Vumilian raiskannut sotilas jäi kiinni vain päivä teon jälkeen. Mies tuomittiin vankilaan ja maksamaan vahingonkorvauksia.

Rahaton mies istui jonkin aikaa vankilassa, mutta hän on ilmeisesti jo päässyt vapaalle jalalle. "En ole saanut mitään korvauksia", sanoo Vumilia.

Seksuaalisen väkivallan saamat laajat mittasuhteet pian kaksikymmentä vuotta jatkuneen sotatilan aikana ovat vähentäneet naisten oikeuksia kongolaisessa yhteiskunnassa. Naisjuristijärjestö tekee työtä tilanteen normalisoimiseksi.

Kaivolla vettä hakemassa käynyt 19-vuotias Cecil on hänkin joutunut raiskatuksi. Naapurusto ei tahdo enää tietää hänestä, mutta vanhemmat eivät ole hylänneet tyttöä.

Aviomiehen löytyminen ei ole itsestään selvää. "Jos en tapaa miestä, niin sitten jään yksin. Jos taas tapaan, niin hyvä."

Maija Unkuri

Artikkelissa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu heidän suojelemisekseen.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.9.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi