Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Liberia: Molntjänst underlättar utvecklingen i avlägsna byar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 30.8.2013

Liberia: Molntjänst underlättar utvecklingen i avlägsna byar

Smarttelefoner och molntjänster på nätet är rena revolutionen för Finlands flyktinghjälp när man ska rapportera och följa upp sina projekt i Liberia. Nu får man informationen i realtid, också från de mest avlägsna djungelbyarna.

Liberia Suomen Pakolaisapu mobiiliraportointi Kuva:Markku VesikkoUnder regnperioden kan det vara omöjligt att ta sig till huvudstaden. Via mobiltelefoner överför man enkelt uppgifter från de mest avlägsna byar. Foto: Markku Vesikko

När regnperioden börjar i Liberia blir många byar isolerade eftersom vägarna inte går att köra på. Men de läskunskapscirklar som Finlands flyktinghjälp arrangerar i byarna fortsätter med sin verksamhet, och uppföljningsrapporterna måste skickas vidare på utsatt tid.

Det är en av orsakerna till att man började utveckla mobiltelefonrapportering i Liberia.
Idén är enkel och effektiv. Fältarbetarna som följer med läsecirklarna knappar in information i en kartbaserad molntjänst med hjälp av sina mobiltelefoner.

Innan läsestudier påbörjas i en by samlar man in information om utgångsläget. Bland annat sparas uppgifter om byns invånarantal, antalet flyktingar, antalet redan läskunniga, hälsosituationen, näringarna och de läsecirkelsaktivas kontaktuppgifter.

Mellan studiecyklerna följer man med hur byn utvecklas genom att studera hur dessa livsområden förändras.

Bilder visar utveckling

I fortsättningen kommer man att använda sig av allt mer foton i uppföljningen.

”Hur vet man bäst hur en liberiansk kvinnas och hennes familjs ekonomiska situation ser ut? Genom att ta en titt på köket. Hurdana redskap kvinnan använder när hon lagar mat till sin familj berättar väldigt mycket”, förklarar Markku Vesikko som är Flyktinghjälpens landsdirektör i Liberia.

Liberia Suomen Pakolaisapu Mobiiliraportointi Kuva: Markku VesikkoMan samlar in uppgifter om bland annat hälsosituationen i byn och antalet läskunniga. Utvecklingen följs upp genom att uppgifterna jämförs med senare data. Foto: Markku Vesikko

Först tar man mycket foton av allt: brunnar, toaletter, kastruller och bygator. Enligt den gamla visdomen berättar en bild mer än tusen ord. När man jämför med senare bilder får man lätt klart för sig om utveckling har skett eller inte.

Via mobiltelefonerna överförs informationen omedelbart till databasen, och det gör ingenting om fältarbetarna inte kan ta sig till byrån i huvudstaden på grund av de sönderregnade vägarna. Man sparar både tid och pengar.

Praktisk kunskap

Tack vare den nya metoden kan Flyktinghjälpen också planera sin verksamhet bättre.

”Med kartläggningens hjälp vet vi om det ha kommit mer flyktingar till området, eller om flyktingar har gett sig av. När vi jämför statistiken ser vi om de har fått mat eller varit sjuka. Det är en mycket pragmatisk lösning, och våra samarbetsparter har också börjat använda den”, berättar Vesikko.

Finlands flyktinghjälp lär återflyttare och flyktingar som drabbats av konflikter att läsa, och ger dem utbildning i yrken och småföretagande.

Jenni Hamara
 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 29.8.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi