Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Liberia: Tieto syrjäkylän kehityksestä meni pilveen - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 30.8.2013

Liberia: Tieto syrjäkylän kehityksestä meni pilveen

Älypuhelimet ja netin pilvipalvelut mullistivat Suomen Pakolaisavun hankkeiden seurannan ja raportoinnin Liberiassa. Nyt tiedot saadaan heti talteen perimmäisestäkin viidakkokylästä.

Liberia Suomen Pakolaisapu mobiiliraportointi Kuva:Markku VesikkoSadekauden aikana matkustaminen pääkaupunkiin voi olla mahdotonta. Kännyköiden kautta tieto siirtyy tietokantaan perimmäisestäkin kylästä. Kuva: Markku Vesikko.

Sadekauden saapuessa Liberian lukuisat kylät jäävät saarroksiin teiden muuttuessa ajokelvottomiksi. Suomen Pakolaisavun järjestämät lukutaitopiirit jatkavat kuitenkin opintojaan ja seurantaraportit on toimitettava eteenpäin ajallaan.

Tämä on yksi syy siihen, miksi Liberiassa ryhdyttiin kehittämään kännykällä toimivaa mobiiliraportointia.

Idea on yksinkertainen ja toimiva. Lukutaitopiirien edistymistä seuraavat kenttätyöntekijät nakuttelevat kännyköiden kautta tietoja kylästä karttapohjaiseen pilvitietokantaan.

Ennen opintojen alkamista kerätään talteen aineistoa lähtötilanteesta. Tietokantaan tallennetaan esimerkiksi kylän asukasmäärä, pakolaisten määrä, lukutaitoisten määrä, terveystilanne, elinkeinot ja lukutaitoaktiivien yhteystiedot.

Opintosyklien välillä kylän kehitystä seurataan vertailemalla muutoksia näillä elämänalueilla.

Kuvat kertovat kehityksestä

Jatkossa seurannassa ryhdytään käyttämään entistä enemmän kuvia.

”Mistä tietää parhaiten, mikä on naisen ja hänen perheensä taloudellinen tilanne Liberiassa? Keittiöstä. Se, millaisilla kattiloilla nainen valmistaa ruoan perheelleen, kertoo paljon”, Pakolaisavun Liberian maajohtaja Markku Vesikko kertoo.

Liberia Suomen Pakolaisapu Mobiiliraportointi Kuva: Markku VesikkoTietoja kerätään esimerkiksi kylän terveystilanteesta ja lukutaitoisten määrästä. Kehitystä seurataan vertaamalla muutoksia tiedoissa. Kuva: Markku Vesikko.

Aluksi otetaan paljon kuvia kaikkialta: kaivoista, vessoista, kattiloista ja kylän raitilta. Vanhan viisauden mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvia vertaamalla saadaan helposti selville, onko kehitystä tapahtunut vai ei.

Kännyköiden kautta tieto siirtyy välittömästi tietokantaan, eikä haittaa, vaikka kenttätyöntekijät eivät pääsisi sateen mutaamia teitä pitkin pääkaupunkiin toimistolle. Säästyy aikaa ja rahaa.

Käytännönläheistä tietoa

Uudistuksen ansiosta Pakolaisapu pystyy myös paremmin suunnittelemaan toimintaansa.

”Kartoitusten avulla tiedetään, onko alueelle tullut lisää pakolaisia vai ovatko he lähteneet pois. Tilastoja vertaamalla nähdään, ovatko he saaneet ruokaa tai olleet sairaana. Tämä on hyvin käytännönläheinen mobiiliratkaisu, jota myös yhteistyökumppanimme ovat alkaneet käyttää”, Vesikko selventää ideaa.

Suomen Pakolaisapu antaa konflikteissa kärsineille pakolaisille ja paluumuuttajille lukuopetusta sekä ammatti- ja pienyrittäjyyskoulutusta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 28.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi