Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

I Kairo säljer nästan alla gatubarn sex - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 27.8.2013

I Kairo säljer nästan alla gatubarn sex

För Kairos gatubarn kan sex vara vanligare än en varm måltid. Genom att sälja sig själv får man pengar, mat och kläder.

Egypti katuprostituutioEn mamma som lever på gatan kan lämna sitt barn i ett skyddshem istället för att sälja det till tiggare. En del av kvinnorna besöker sina barn i skyddshemmet. Foto: Päivi Arvonen.

Ayya berättar att hon är nitton år. Hon ser äldre ut än sin ålder. Under det tjocka lagret av smink syns tydliga ärr. Nästan alla som lever på Kairos gator har ärr i ansiktet, på armarna och på benen.

Ayya är klädd i en svart kåpa som når ända ner till vristerna. Den döljer de kläder hon har undertill och kroppens former. Håret har hon dolt under en grön duk, men en lock sticker ut.

Inget i hennes utseende avslöjar att hon försörjer sig genom prostitution och bor på gatan, ibland hos sporadiska bekanta eller på något hustak.

Prostitutionsintäkten går till lillasysterns utbildning

”I bästa fall tjänar jag 500 pund (ungefär 50 euro) på gatan under en kväll och en natt. Jobbet gör jag oftast i kundens bil”, berättar Ayya.

Hon har sålt sig sedan hon var tonåring. Det var från sin mamma hon fick yrkesmodellen.

”Jag tjänar tillräckligt för att kunna skydda min lillasyster. Jag vill inte att hon ska hamna på gatan och uppleva samma sak som jag.”

Ayyas mamma är död och den femåriga lillasystern bor hos en kvinnlig släkting.

”Jag drömmer om att min lillasyster ska kunna gå i skola och få ett bra liv. Mitt eget liv är redan förlorat, ingen vill ha en kvinna som mig till hustru”, säger hon.

Spädbarn betyder pengar

”Nästan varje gatubarn säljer sex, också pojkarna”, hävdar egyptiska Abla El Badry som har jobbat med gatubarn i över tjugo år, och som leder en organisation som hjälper gatubarnen.

Enligt El Badry lär sig barnen hur de ska överleva på gatan av äldre gatubarn. De rör sig ofta i grupper som leds av yrkes- eller vanebrottslingar.

Att bli gravid är inget problem för unga kvinnor eller flickor som lever på gatan.
”Mammor säljer sina barn till professionella tiggare. Man kan också hyra barn på dagsbasis”, berättar El Badry. Tiggarna köper barn eftersom man får mera pengar när man tigger tillsammans med ett barn.

Gatuhandelspriset för ett nyfött barn var länge 700 egyptiska pund, det vill säga cirka 70 euro. Efter revolutionen är summan nästan tre gånger större. Man misstänker dessutom att nyfödda barn inte bara hamnar hos tiggare utan också hos organförsäljare och adopteras illegalt.

Sex ger beskydd och pengar

En socialarbetare som har arbetat länge i Kairos dagcenter för gatubarn har andra åsikter om gatubarnens sexhandel. Hon vill inte uppge sitt namn, för polisen har varit intresserad av gatubarnen sedan revolutionen. De har värvats för att piska upp våld vid demonstrationer.

”Alla gatubarn säljer inte sex, men sex är bekant för nästan alla. Barnen lär sig använda sex för att få beskydd, eller helt enkelt mat och kläder”, berättar socialarbetaren.

I dagcentret, som är avsett för flickor och kvinnor som lever på gatan, ger sjukvårdare och läkare också sexualupplysning. Behovet av information är stort.

”De yngsta gravida kunderna vi har haft på dagcentret hade inte ens fyllt tio år”, uppger centrets sjuksköterska.

Päivi Arvonen
 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 27.8.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi