Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutisten jakaminen sosiaalisessa mediassa kiellettiin Vietnamissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.8.2013

Uutisten jakaminen sosiaalisessa mediassa kiellettiin Vietnamissa

Uutiskoosteessa myös vammaisista, ihmisoikeusaktivisteista, maaseudun köyhyydestä, seksuaalivähemmistöjen avioliitoista ja korruptiosta.

AFP: Sosiaalisen median käyttöä rajoitetaan

Vietnam rajoittaa entisestään sosiaalisen median käyttöä kieltämällä uutisten ja muiden ajankohtaisten asioiden jakamisen esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä.

Sosiaalisen median suosio sensuroidussa maassa on kasvanut huimasti viime vuosina, mutta uuden säädöksen mukaan sitä saa jatkossa käyttää vain henkilökohtaisten asioiden jakamiseen. Vietnamissa yksityinen media on kielletty ja kaikki sanomalehdet ja tv-kanavat ovat valtion omistuksessa.

Tänä vuonna jo 46 aktivistia ja bloggaajaa on tuomittu valtion vastaisesta toiminnasta pitkiin vankeustuomioihin. Shawn Crispin toimittajia suojelevasta komiteasta pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että ulkomaiset internet-yhtiöt suostuisivat noudattamaan uutta sääntöä ja paljastamaan käyttäjiensä henkilöllisyyksiä.

IrinNews: Vammaisten tarpeet huomioidaan varauduttaessa ilmastonmuutoksen seurauksiin

Vietnam pitkine rantaviivoineen ja laajoine suistoalueineen on erityisen altis ilmastonmuutoksen seurauksille. Vuodesta 2000 lähtien maassa on toteutettu hankkeita, joilla pyritään auttamaan riskialueilla asuvien yhteisöjen jäseniä suojautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja riskitilanteilta.

Vammaisia niissä ei tähän asti ole huomioitu. Ryhmä kansalaisjärjestöjä kehittää kuitenkin nyt työkaluja ja ohjeita saadakseen vammaisten tarpeet mukaan kansalliseen ohjelmaan.

Esimerkiksi kuurot eivät kuule varoituksia ja evakuointiohjeita, ja suurimmalla osalla heistä ei ole minkäänlaista evakuointisuunnitelmaa hätätilanteen varalle. Kuurojen tilannetta pahentaa se, että monilla köyhissä maaseutuyhteisöissä elävillä kuuroilla ei ole mahdollisuutta opiskella viittomakieltä eivätkä he pysty kommunikoimaan erityistarpeistaan ympäristökatastrofien riskejä arvioijien kanssa.

BBC: Aktivistit ajavat monipuoluejärjestelmää

Ryhmä aktivisteja on ilmoittanut aikovansa perustaa uuden poliittisen puolueen edistääkseen monipuoluedemokratiaa Vietnamissa. Maan kommunistisella puolueella on nykyisin perustuslain suoma yksinoikeus poliittiseen valtaan ja hallitsevan puolueen aseman kyseenalaistamista pidetään vakavana rikoksena.

Ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa ajavat aktivistit ovat kuitenkin lisänneet painostustaan hallitusta kohtaan viime aikoina, ja maassa on muutenkin ollut poikkeuksellisen vilkasta keskustelua poliittisesta järjestelmästä. Mikäli uusi puolue muodostetaan, on epäselvää miten ja kauanko sen annetaan toimia.

Vietnam News: Maaseutu laahaa jäljessä taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä

Vietnamissa on edistytty merkittävästi kaupunkilaisten elinolojen parantamisessa. Sen sijaan 12 maakunnassa tehdyn kyselyn mukaan maaseudulla tulot ja kulutus ovat pienentyneet ja maanviljelijöiden keskimääräinen tulotaso on vain 70 dollaria kuukaudessa henkilöä kohti.

Puolet kyselyyn osallistuneista kotitalouksista kertoi lainaavansa rahaa korkealla korolla ja vain 13 prosenttia lainasi pankeilta tai muilta virallisilta lainanantajilta.

Maan luoteis- ja pohjoisosan vuoristoseuduilla asuvat ovat kaikkein köyhimpiä ja heillä on vähiten mahdollisuuksia perustarpeisiin kuten puhtaaseen veteen, kunnon asumiseen, palveluihin tai maataloustuotteidensa markkinointiin. Maaseudun olojen kohentamiseksi tarvitaankin asiantuntijoiden mukaan muun muassa maataloussektorin rakenneuudistus.

Tranh Nien News: Seksuaalivähemmistöjen avio-oikeus puhuttaa

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat vaativat samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamista. Asiasta on määrä äänestää kansalliskokouksessa lokakuussa.

Seksuaalivähemmistöjä edustavan kansalaisjärjestön kyselyn mukaan Vietnamissa on noin 1,65 miljoonaa lesboa, homoa, bi- tai transseksuaalia. Siinäkin tapauksessa ettei avioliittoja laillistettaisi, seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeudet halutaan saada kirjatuiksi perustuslain ihmis- ja kansalaisoikeusosioon syrjinnän vähentämiseksi.

Vietnam Net: Korruption vastainen opetus alkaa

Vietnamin opetusministeriö on määrännyt koulut sisällyttämään opetussuunnitelmiinsa korruption vastaista opetusta lukuvuodesta 2013–2014 lähtien. Siinä on tarkoitus käsitellä kattavasti korruptiota kullekin ikäluokalle sopivalla tavalla.

Koonnut: Johanna Latvala
 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 23.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi