Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Romahtanut Somalia etsii uutta alkua - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Somalia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Romahtanut Somalia etsii uutta alkua

Raunioina olevalla Somalialla on viimein virallinen hallitus, mutta konfliktista vuosikymmeniä kärsinyt maa ei nouse helposti jaloilleen.

Nainen ja Somalian lippu, Mogadishu, Somalia. Kuva: UN Photo / Stuart PriceSomaliaa on kutsuttu epäonnistuneeksi ja romahtaneeksi valtioksi, mutta uusi hallitus on tuonut maalle myös toivoa. Kuva: UN Photo / Stuart Price

Afrikan sarvessa Intian valtameren rannalla sijaitseva Somalia on etnisesti yhtenäinen maa. 85 prosenttia kansasta on somaleita, loput kuuluvat muun muassa bantuihin. Maassa puhutaan enimmäkseen somalia ja arabiaa, ja islam on virallinen uskonto.

Sade- ja kuivuuskaudet vaihtelevat Somaliassa epäsäännöllisesti. Maan tärkein elinkeino on karjanhoito, ja iso osa ihmisistä elää paimentolaisina tai osittain paimentolaisina. Väestö jakautuu klaaneihin. Niillä on paljon valtaa maassa, jossa valtion rakenteet ovat muuten lähes olemattomat.

Somalia on yhä vuosikymmeniä jatkuneiden konfliktien kierteessä, jonka taustalla ovat muun muassa siirtomaahistorian ja kylmän sodan perintö, surkea hallinto, klaanien väliset kiistat sekä syvään juurtunut köyhyys.

Somalia

  • Pinta-ala: 637 657 km2
  • Väestö: 9,8 miljoonaa (2012)
  • Pääkaupunki: Mogadishu
  • Elinajanodote: 51 vuotta (2011)

Somalia itsenäistyi vuonna 1960 ja ajautui alun rauhallisten vuosien jälkeen ensin diktatuuriin ja sitten pitkään sisällissotien kauteen. Diktaattori Mohamed Siad Barren vuonna 1991 tapahtuneen syrjäyttämisen jälkeen väkivalta riistäytyi käsistä ja maahan iski myös vakava nälänhätä. Maassa ei vuosiin ollut toimivaa hallintoa.

2000-luvulla konflikti on muuttunut islamistisen al-Shabaab-liikkeen ja maan hallituksen sekä Afrikan unionin vastaiseksi sisällissodaksi. Viime vuosina ryhmä on ajettu ahtaalle, mutta se on edelleen vakava turvallisuusuhka.

Uusi hallitus

Somaliaan perustettiin horjuva väliaikaishallinto vuonna 2000 ja uudelleen vuonna 2004, mutta vasta syksyllä 2012 sen asema vahvistettiin, kun klaaninvanhimmat nimittivät uuden parlamentin ja parlamentti presidentin. Yksi suurimmista kiistakapuloista on vallanjako keskushallinnon ja alueiden välillä.

Uudella hallinnolla on paljon tehtävää, sillä Somalia on konfliktin vuoksi yksi maailman köyhimmistä maista. Valtion tulot ovat  minimaaliset, ja jopa yli kolmannes maan bruttokansantuotteesta tuleekin ulkomaille muuttaneiden ainakin miljoonan somalin rahalähetyksistä.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.5.2016


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi