Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jättiprojektit saattavat estää Mosambikin kehitystä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.8.2013

Jättiprojektit saattavat estää Mosambikin kehitystä

Uutiskoosteessa myös Mosambikin asemasta ulkomaisten sijoittajien suosikkina, miinanraivauksen edistymisestä, portugalilaisten siirtolaisten potentiaalin hyödyntämisestä ja maputolaisia auttavasta vesiprojektista.

The Guardian: Pienet projektit työllistäisivät isoja paremmin

Mosambik hyötyy ulkomaisista jätti-investoinneista, mutta niissä saattaa piillä laajemman kehityksen kannalta myös sudenkuoppia.

Sisällissodan jälkeen Mosambik siirtyi markkinatalouteen ja sai houkuteltua maahan ulkomaisia sijoittajia. Jättiprojektit alkoivat kaivos- ja kaasualoilta, joita seurasivat sijoitukset maatalouteen ja turismiin. Erityisesti luonnonvaroja hyödyntäneet jättiprojektit kehittivät infrastruktuuria ja monipuolistivat vientirakennetta, mutta maan kehityshaasteet ovat yhä valtavia.

Yhtenä syynä kehityksen puutteeseen ja köyhyyteen saattavat olla juuri jättiprojektit. Niiden suosiminen on jättänyt syrjään pienemmät hankkeet, jotka voisivat olla jopa tehokkaampia työllisyyden ja taloudellisen toiminnan lisääjiä.

Liiketoimintailmapiiri pitäisikin tehdä suotuisammaksi pienille sijoituksille, jotta esimerkiksi maatalouden, turismin, pienteollisuuden ja logistiikan alan pienyrityksiä rohkaistaisiin. Kehitystä edistäisi myös se, että suurten projektien tuloja kanavoitaisiin vakausrahastoon ja vuorovaikutusta julkisen ja yksityisen sektorin välillä lisättäisiin.

Reuters: Opposition iskut uhkaavat maan asemaa rahoittajien suosikkina

Mosambikin vuosina 1975–1992 käydyssä sisällissodassa kuoli lähes miljoona ihmistä. Tänä vuonna oppositioryhmä Renamon tekemät iskut ovat nostaneet pelkoa uudesta konfliktista maassa, jonka hiili- ja kaasuteollisuuteen kansainväliset sijoittajat panostavat miljardeja dollareita.

Viimeaikaiset pienehköt iskut keskeyttivät rautateitse tehtäviä hiilikuljetuksia, häiritsivät tieliikennettä ja aiheuttivat turistimatkojen perumisia.

Iskujen taustalla ovat täyttymättömät odotukset, korruptio ja vaalidemokratian puute. Paikallisvaalit lokakuussa ja presidentinvaalit ensi vuonna saattavat jännitteiden lisääntyessä pahimmillaan pelottaa ulkomaiset sijoittajat pois.

Oppositio syyttää presidentti Armando Guebuzaa ja hänen puoluettaan poliittisen ja taloudellisen vallan kahmimisesta, ylimielisyydestä sekä vastustajien häiritsemisestä. Niin ikään kansalaisten tyytymättömyys epätasa-arvoon, korruptioon ja nouseviin elinkustannuksiin kasvaa. Yli puolet ihmisistä elääkin köyhyysrajan alapuolella.

AllAfrica: Miinat pois reilussa puolessa vuodessa

Mosambikin kansallisen miinanraivausinstituutin IND:n mukaan maassa on yhä arviolta 9,7 miljoonaa neliötä miinoista raivaamatonta maata.

Peräti 90 prosenttia alueista on löydetty meneillään olevan miinanraivauksen aikana eikä niitä ole sisällytetty alkuperäisiin arvioihin. Vuosina 2008–2012 puhdistettiin lähes 29 miljoonaa neliötä ja tuhottiin yli 20 000 miinaa.

Kaikkien tunnettujen miina-alueiden tulisi olla raivattuja maaliskuun 2014 alkuun mennessä Ottawan sopimuksen mukaisesti. Miinojen raivaaminen vapauttaa nyt hyödyntämättöminä olevat alueet maatalouteen sekä erilaiseen taloudelliseen ja sosiaaliseen käyttöön.

IrinNews: Portugalin huono talous ajaa koulutettuja siirtolaisia Mosambikiin

Vuodesta 2009 portugalilaisten määrä Mosambikissa on lisääntynyt noin kolmanneksella. Portugalin huono taloustilanne ja korkea työttömyys ajavat portugalilaisia etsimään työtä toisaalta. Mosambikiin heitä houkuttelevat maan resurssit, kasvava keskiluokka ja tuttu kieli. Suurin osa tulijoista on korkeasti koulutettuja.

Mosambikin lain mukaan suurten yritysten työvoimasta saa olla ulkomaalaisia korkeintaan viisi prosenttia ja pienten yritysten kymmenen, riippumatta omistajan kansalaisuudesta.

Sosiologi Eugénio Brásin mukaan portugalilaiset tuovat mukanaan rahaa ja tietotaitoa, mutta siirtolaisuuden laajemmat kehitysvaikutukset riippuvat poliittisista päätöksistä. Mikäli kaupunkilaisten köyhyys pysyy nykyisellä korkealla tasolla eikä hallitus tee enempää koulutettujen paikallisten työllistämiseksi, paikallisten ja siirtolaisten väliset jännitteet voivat hänen mukaansa kasvaa.

Mozambique News Agency: Suur-Maputon vedensaanti paranee

Maailmanpankki auttaa Mosambikin hallitusta tämän tavoitteissa saada puhdasta vettä noin 100 000 perheelle suur-Maputon alueella. Projektissa rakennetaan muun muassa vedenkäsittelylaitos, putkisto ja pumppausasemia. Rakennettava järjestelmä kestää Mosambikissa yleiset ajoittaiset tulvat.

Projektista hyötyvät eritysesti tytöt ja naiset, joilta kuluu päivittäin merkittävä aika veden noutamiseen. Mahdollisuus puhtaaseen veteen parantaa myös terveyttä.

Nykyisellään noin 17 prosenttia alle viisivuotiaiden kuolemista johtuu ripulista, jonka syynä on pääsääntöisesti likainen vesi ja huono sanitaatio.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 8.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi