Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Moniavioisuuden laillistaminen parantaisi vaimojen oikeuksia Keniassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 26.7.2013

Moniavioisuuden laillistaminen parantaisi vaimojen oikeuksia Keniassa 

Kenian uutiskoosteessa myös teinityttöjen seksin myyntiä, paimentolaisten elämää hankaloittava keinokastelusuunnitelma ja eläketurvamuutoksia.

AllAfrica: Uusi avioliittolaki turvaisi naisten oikeuksia

Keniassa on vireillä lakialoite, joka pyrkii yhdistämään avioliittoon liittyvät lait ja vahvistamaan naisten oikeuksia.

Aloitteessa esitetään muun muassa, että myös perinteisin menoin solmituista liitoista saisi avioliittotodistuksen, jolloin naisen asema liitossa ja mahdollisissa perintöriidoissa olisi turvatumpi.

Myös muslimiliittojen ja perinteisesti solmittujen liittojen monivaimoisuus tunnustettaisiin, kunhan mies ilmoittaisi aikeistaan jo ensimmäistä liittoa solmittaessa. Kirkkovihkimisessä ja siviilivihkimisessä monivaimoisuus olisi edelleen laitonta.

Avioliiton solmimisen ikärajaksi tulisi 18 vuotta ja avioliittomaksujen roolia pienennettäisiin, jotteivat perheet naittaisi tyttöjään taloudellisista syistä.

Naisten oikeuksien ryhmät ovat tukeneet aloitetta, sillä se takaisi puolisoille samat oikeudet omaisuuteen ja suojelisi monivaimoisten liittojen vaimojen asemaa.

The Daily Nation: Seksillä saippuaa ja terveyssiteitä

Vihigan maakunnassa jopa 11-vuotiaat tytöt ovat seksisuhteissa saadakseen terveyssiteitä, kosteusvoiteita tai hajustettuja saippuoita. Suurin osa heistä tulee raskaaksi alle 17-vuotiaana ja monet jäävät pois koulusta. Tilanteeseen ajaa opetusjohtaja Pamela Akellon mukaan köyhyys, joka johtuu suurelta osin viljelykelpoisen maan riittämättömyydestä.

Keniassa tehdään vuosittain 300 000 aborttia, joista 60 prosenttia alle 25-vuotiaille. Monet käyttävät yrttejä, erilaisia lääkkeitä tai teräviä esineitä keskeyttääkseen raskauden. 2 600 naista vuodessa kuolee turvattomiin abortteihin. Osa saa vakavia tulehduksia tai tulee lapsettomiksi.

IrinNews: Laajamittainen keinokastelu vaikeuttaisi paimentolaisten elämää

Kenian hallitus suunnittelee kalliin keinokastelujärjestelmän rakentamista maan kuiville alueille parantaakseen ruokaturvaa. Hankkeeseen on varattu miljoonaa eekkeriä maan koillisosasta. Alueella on tarkoitus kasvattaa viljaa, sokeriruokoa ja kukkia.

Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että suuret keinokasteluprojektit vaativat monimutkaista tekniikkaa, ja ovat siten usein riippuvaisia ulkopuolisesta sitoumuksesta. Ne voivat olla myös tuhoisia paimentolaisille, jotka menettäisivät vapaan pääsyn laidunmaille.

Kenian BKT:sta 13 prosenttia tulee paimentolaisuudesta ja asiantuntijoiden mukaan siihen panostaminen olisi tuottavampaa ja ekologisempaa kuin keinokasteluun perustuva maanviljely.

The East African: Valtaosalla kenialaisista ei eläketurvaa

Kenian sosiaaliturvalaitoksen (NSSF) mukaan ainakin 40 prosenttia työnantajista välttelee työntekijöille kuuluvien eläkemaksujen maksamista. Maan noin 12-miljoonaisesta työväestöstä vain 14 prosenttia kuuluu eläketurvan pariin, kun maailmanlaajuinen keskiarvo on 35 prosenttia.

Eläketurvan saajista noin 350 000:lla on eläkesopimus työnantajan kanssa, loput ovat sosiaaliturvalaitoksen pienen eläkkeen varassa.

Ikäihmisten määrä Keniassa kasvaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Viisi vuotta sitten virkamiesten ja opettajien eläkeikää nostettiin 60 vuoteen.

Virkamiehille suunnitellaan eläkesopimusta, jossa he maksaisivat jopa 7,5 prosenttia tuloistaan NSSF:lle. Työntekijät suhtautuvat sopimukseen epäröiden, sillä NSSF on vuosia kärsinyt huonosta johtamisesta ja korruptiosta. 

BBC: Todistajia vetäytyy presidentin oikeudenkäynnistä

Maaliskuussa presidentiksi valittua Uhuru Kenyattaa odottaa oikeudenkäynti Haagissa marraskuussa. Häntä syytetään vuoden 2007 vaalien jälkeisen väkivallan suunnittelusta.

Väkivaltaisuuksissa kuoli noin 1 000 ihmistä ja yli puoli miljoonaa joutui lähtemään kodeistaan. Nyt kaksi oikeudenkäynnissä todistajaksi lupautunutta on vetäytynyt todistamisesta turvallisuuteensa vedoten.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä on syyttänyt Kenian hallitusta siitä, ettei se suojele todistajia.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 25.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi