Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etiopiassa vain joka sadas pääsee internetiin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.7.2013

Etiopiassa vain joka sadas pääsee internetiin

Uutiskoosteessa myös aliravitsemuksen hinnasta, taloutta elvyttävistä paluumuuttajista, valtion monopolista ja jättipatohankkeen etenemisestä.

BBC: Etiopian IT-palvelut lapsenkengissä

Etiopian edistynein pankkipalvelu on pankkiautomaatti, eikä maassa ole luottokortteja tai kansainvälisiä pankkijärjestelmiä. Mobiiliraha on vasta tullut maahan, mutta sen käytössä on merkittäviä rajoituksia. Esimerkiksi Skype on kielletty. 

Hallitus pitää telemonopolia ja suhtautuu epäillen uuteen teknologiaan, minkä seurauksena alle yhdellä prosentilla etiopialaisista on mahdollisuus internetin käyttöön ja vain 17 prosentilla on kännykkä.

Teknologiayrittäjät kuitenkin uskovat mahdollisuuksiinsa kasvavan keskiluokan myötä. Myös maatalouden tuottavuus lisääntyy ja maanviljelijät ovat kiinnostuneita uusista ratkaisuista. Maahan on ilmestynyt teknologiahautomoita, jotka keräävät yhteen nuoria yrittäjiä.

Nykyisellään Etiopia kuitenkin sijoittuu lähes hännille Maailman talousfoorumin globaalin kilpailun raportissa erityisesti teknologisten valmiuksiensa ja kilpailukykynsä suhteen.

Voa News: Aliravitsemus aiheuttaa isot taloudelliset tappiot

Afrikan unionin komission, Maailman ruokaohjelman ja Etiopian hallituksen teettämän tutkimuksen mukaan nälkä aiheuttaa Etiopialle miljardien dollarien taloudelliset tappiot vuodessa.

Lapsista yli 40 prosenttia on lyhytkasvuisia, ja yli 20 prosenttia lasten kuolemista johtuu ravinnon puutteesta.

Maailman ruokaohjelman edustajan Elizabeth Byrsin mukaan Etiopia voisi säästää 12,5 miljardia dollaria vuoteen 2025 mennessä, jos se onnistuisi laskemaan alipainoisten määrän viiteen prosenttiin ja lyhytkasvuisten määrän 10 prosenttiin. 

Mail&Guardian: Paluumuuttajat edistävät hyvää hallintoa

Etiopian kasvavan talouden merkkeinä ovat Addis Abebaan nousseet kahvilat, hotellit ja ostoskeskukset. Monet niistä ovat ulkomailta maahan palanneiden etiopialaisten sijoituksia.

Suurin osa paluumuuttajista on tekemisissä palvelusektorin kanssa, joskin sijoittaminen myös maatalouteen ja kiinteistöihin kasvaa nopeasti.

Paluumuutto voikin vähentää Etiopian riippuvuutta ulkomaisesta avusta, joka on pitkään pitänyt yllä taloutta. Maailmanpankin Afrikan alueen päällikön Shanta Devarajanin mukaan ulkomailta muuttavat voivat edistää myös hyvää hallintoa.

Paluumuuttajat kohtaavat kuitenkin vaikeuksia epäluotettavien tietoyhteyksien, kehittymättömän infrastruktuurin ja byrokratian vuoksi. Myös rahoituksen ja ulkomaisen valuutan saannissa on rajoituksia.

Addis Voice: IMF kehottaa Etiopiaa vähentämään monopoleja

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kehottanut Etiopiaa sallimaan enemmän yksityisyrittämistä niillä talouden osa-alueilla, joilla nyt on valtion monopoli. Tällaisia ovat esimerkiksi telekommunikaatio ja rahoituspalvelut. Valuuttarahaston mukaan maan talouden kasvun ylläpito ja uusien työpaikkojen luominen vaativat elinvoimaista yksityissektoria.

Ethiopian Radio and Television Agency, Al-Jazeera: Jättipatohanke toteutumassa

Sudan tukee Etiopian suunnitteleman jättipadon rakentamista. Sudanin maatalousministeri Abdelhalim Almutaafien mukaan sudanilaisista, egyptiläisistä ja etiopialaisista koostuva tekninen komitea ei usko padolla olevan negatiivisia vaikutuksia alueen maihin. Sen sijaan patoa voidaan hänen mukaansa pitää alueen kehityksen mallina.

Almutaafie kehottaa, että padon rakentamista edistettäisiin yhteishengessä kaikkien parhaaksi. Egyptin syrjäytetty presidentti Mohamed Morsi vastusti hanketta ja syytti Etiopiaa veden rohmuamisesta Egyptiltä.

Etiopian ulkoministeri Tedros Adhanomin mukaan maan täytyy käyttää resurssejaan nostaakseen kansan pois köyhyydestä. Hankkeen toteutumisen myötä Etiopiasta tulisi yksi Afrikan johtavista sähkönviejistä.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 12.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi