Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Demo Finland stärker unga politikers röst i Nepal - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.6.2013

Demo Finland stärker unga politikers röst i Nepal

Maoiststyret har brakat samman och Nepal har precis utlyst nyval. Samtidigt formar en ny generation beslutsfattare framtidens politiska fält. 

Nuorisopoliitikkoja Nepalissa. Kuva: Maria Santto.Under festen på slutet av år 2012 fick ungdomspolitikerna fredsrosor som en symbol för fredligt samarbete. Löftet förseglas genom en handskakning över partigränserna. Foto: Maria Santto.

Taxibilarna och motorcyklarna rör sig i minimal hastighet. Kathmandu har växt stadigt sedan den tio år långa konflikten mellan maoistrebeller och centralregeringen.

Då flydde man undan kriget, nu flyttar man hit eller utomlands för att få arbete.

Det maoistiska kommunistpartiet UCPN(M) vann valen som hölls 2008, men har misslyckats med att få till en ny konstitution. Det har lett till att landet just nu styrs av en interimsregering och nyval ska hållas.

”Det var en överraskning för alla att maoisterna vann. Många var glada för att den tidigare gerillan blivit ett politiskt parti, men nu är det svårt att veta vad som sker”, säger Leena Rikkilä Tamang, som jobbar för IDEA, International Institute for Democracy and Electoral Assistance.

Såren från krigen läks långsamt

Det har gått sju år sedan fredsavtalet. Minnena från de blodiga striderna finns kvar, även om man många gått vidare på många sätt.

”Det var unga som hade ihjäl andra unga, så det är klart att vi fortfarande påverkas av vad som skedde”, säger Suresh Mandal, som är ledare för Terai-Madesh Student Front.

På väggen hänger suddiga bilder på martyrer som dött i kampen för den etniska gruppen madeshis som partiet företräder.

Nepals politiska kultur stöps om

Suresh Mandal är en av de politiker som regelbundet träffas i Demo Finlands samarbetsforum för ungdomsförbund och studentorganisationer. Det innebär att han under fem års tid suttit vid samma bord som konkurrerande politiker och pratat om ämnen som jämställdhet, dialog eller jordbruksutveckling.

Nuorisopoliitikkoja Nepalissa. Kuva: Maria Santto. Ungdomspolitikerna jobbar med uppgifterna de fått under skolningen ”Unga och lantbruk” i Janakpur. Foto: Maria Santto.

”Det hade aldrig hänt innan vårt samarbetsforum skapades”, säger Riikka Jalonen, Nepalchef för Demo Finland, de politiska partiernas internationella demokratisamarbete.

Nepals politiska landskap är långt till vänster med ett trettiotal kommunistpartier. Det är en ung demokrati som kämpar med en utbredd fattigdom, korruption och stora infrastrukturproblem. Makten håller på att delas upp igen och en ny generation politiker kommer så småningom att ta över.

Förhoppningen är att Demo Finlands arbete ska få den unga generationen att samarbeta mer och att tänka mer självständigt.

”Studentorganisationerna har använts som ett partipolitiskt vapen, så ett av våra mål är att det inte ska vara lika lätt att mobilisera dem”, säger Riikka Jalonen.

Julia Wiræus

Demo Finland

  • Partiernas internationella demokratisamarbete (DEMO rf) grundades år 2006 av de finländska politiska partierna.
  • Organisationen genomför samarbetsprojekt mellan finska partier och politiska rörelser i utvecklingsländer.
  • ”Joint Youth and Students' Platform”, samarbetsforumet för politiska ungdomsförbund och studentorganisationer, grundades i Nepal år 2007 med Demos stöd. Verksamheten syftar till att öka de ungas politiska påverkningsmöjligheter och stärka en fredlig dialog över partigränserna.

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Mer på internet

Uppdaterat 19.6.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi