Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nuorten poliitikkojen yhteistyö luo rauhaa Nepalissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.6.2013

Nuorten poliitikkojen yhteistyö luo rauhaa Nepalissa

Maoistien valta on murentunut, ja Nepalissa odotetaan uusia vaaleja. Samaan aikaan uusi päättäjäsukupolvi muodostaa tulevaisuuden poliittista kenttää.

Nuorisopoliitikkoja Nepalissa. Kuva: Maria Santto.Vuoden 2012 lopun juhlissa nuorisopoliitikoille jaettiin rauhan ruusut, joiden tarkoituksena on symboloida rauhanomaista yhteistyötä. Lupaus sinetöitiin kättelyllä yli puoluerajojen. Kuva: Maria Santto.

Taksit ja moottoripyörät matelevat eteenpäin. Maoistikapinallisten ja keskushallinnon välisen kymmenvuotisen konfliktin aikana Kathmandu on kasvanut tasaisesti.

Konfliktin alettua ihmiset pakenivat sodan tieltä, nyt he muuttavat työn perässä Kathmanduun tai ulkomaille.

Maolainen kommunistipuolue UCPN(M) voitti vuonna 2008 järjestetyt vaalit, mutta on epäonnistunut uuden perustuslain aikaansaamisessa. Sen johdosta maata johtaa tällä hetkellä väliaikaishallitus, ja uusia vaaleja odotellaan.

”Maoistien voitto oli yllätys kaikille. Monet olivat iloisia, että aiemmasta sissijoukosta oli tullut poliittinen puolue, mutta nyt on vaikea tietää, mitä tapahtuu”, sanoo IDEAssa (International Institute for Democracy and Electoral Assistance) työskentelevä Leena Rikkilä Tamang.

Sodan haavat parantuvat hitaasti

Rauhansopimuksen solmimisesta on kulunut seitsemän vuotta. Veristen taistelujen muistot ovat jäljellä, vaikka monet ovatkin siirtyneet monin tavoin elämässään eteenpäin.

”Kyse oli nuorista, jotka tappoivat toisia nuoria, joten tapahtunut vaikuttaa meihin tietenkin edelleen”, Terai-Madesh Student Frontin johtaja Suresh Mandal toteaa.

Seinällä riippuu epätarkkoja kuvia marttyyreista, jotka kuolivat taistelussa puolueen edustaman etnisen ryhmän, madeshien, puolesta.

Poliittinen kulttuuri muovautuu uudelleen

Suresh Mandal kuuluu poliitikkoihin, jotka kokoontuvat säännöllisesti Demo Finlandin järjestämässä nuorisoliittojen ja opiskelijajärjestöjen yhteistyöfoorumissa.

Nuorisopoliitikkoja Nepalissa. Kuva: Maria Santto. Nuorisopoliitikot työstävät annettuja tehtäviä Janakpurissa pidetyssä Nuoret ja maatalous -koulutuksessa. Kuva: Maria Santto.

Hän on siis viiden vuoden ajan istunut saman pöydän ääressä kilpailevien poliitikkojen kanssa keskustelemassa esimerkiksi tasa-arvosta, vuoropuhelusta ja maatalouden kehittämisestä.

”Ennen yhteistyöfoorumimme luomista tätä ei ollut koskaan tapahtunut”, sanoo Riikka Jalonen, puolueiden kansainvälisen demokratiayhteistyön eli Demo Finlandin maavastaava Nepalissa.

Nepalin poliittinen maisema on voimakkaasti vasemmalla, ja kommunistipuolueita on kolmisenkymmentä. Nuori demokratia kamppailee laajan köyhyyden, korruption ja vakavien infrastruktuuriongelmien kanssa. Valtaa ollaan jakamassa uudelleen, ja vähitellen sen ottaa haltuunsa uusi poliitikkosukupolvi.

Toiveissa on, että Demo Finlandin työ saa nuoren sukupolven tekemään enemmän yhteistyötä ja ajattelemaan itsenäisemmin.

”Opiskelijajärjestöjä on käytetty puoluepoliittisena aseena, joten yksi tavoitteistamme on, ettei heidän mobilisoimisensa enää olisi yhtä helppoa”, Riikka Jalonen sanoo.

Julia Wiræus

Demo Finland

  • Suomalaiset eduskuntapuolueet perustivat Puolueiden kansainvälisen demokratiayhteistyön (Demo ry:n) vuonna 2006.
  • Järjestö toteuttaa suomalaisten puolueiden ja kehitysmaiden poliittisten liikkeiden välisiä yhteistyöhankkeita.
  • Poliittisten nuorisoliittojen ja opiskelijajärjestöjen välinen yhteistyöfoorumi Joint Youth and Students' Platform perustettiin Demon tuella Nepalissa vuonna 2007. Sen tarkoituksena on lisätä nuorten poliittisia vaikutusmahdollisuuksia ja tukea rauhanomaista dialogia yli puoluerajojen.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 19.6.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi