Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Somalimaassa halutaan raiskaukset tuomioistuimiin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.6.2013

Somalimaassa halutaan raiskaukset tuomioistuimiin

Uutiskoosteessa myös Somalian ja Kenian paluumuuttosopimus, nuorten yritystoiminnan tukeminen ja Somalian liittyminen köyhyydenpoistamissopimukseen.

IrinNews: Somalimaassa halutaan kiristää raiskausrangaistuksia

Viranomaisten mukaan ankarammat rangaistukset ja viralliseen oikeuslaitokseen luottaminen voisivat vähentää lisääntyneitä raiskauksia Somalimaassa.

Somalimaan työ- ja sosiaaliministeriön sosiaaliasioiden johtajan Abdi Abdillahi Hassanin mukaan Somalimaassa raiskattiin vuonna 2012 arviolta 5 000 naista ja tyttöä. Vuonna 2011 raiskauksia oli 4 000.

Maassa ei ole tilastoja sukupuoliperusteisesta väkivallasta. Harva uhri hakeutuu apuun, joten tapaukset jäävät raportoimatta tai ne ratkaistaan perheiden kesken. Tällöin tekijä maksaa uhrille korvausta tai nai uhrin.

Mikäli tapaus menee oikeuteen ja tekijä tuomitaan vankeuteen, hän voi korvata vankeuden sakkoina. Yhdestä vankilavuodesta raiskaaja selviää maksamalla noin 421 dollaria.

Niin oikeusoppineet, poliisi, ihmisoikeusjärjestöt kuin perinteiset johtajatkin haluavat virallisen oikeusjärjestelmän ottavan vahvemman roolin raiskaustapauksissa ja kiristävän tuomioita.

The Star: Kenia ja Somalia sopivat pakolaisten paluumuutosta

Kenian ja Somalian hallitukset ovat sopineet päälinjauksista helpottaakseen Keniassa olevien somalipakolaisten paluumuuttoa Somaliaan.

Sopimus koskee turvallisuutta, raja-alueisiin liittyviä asioita, kauppaa, yksityisen sektorin liiketoimintakumppanuuksia, rauhan ja infrastruktuurin kehitystä sekä uuden elämän aloittamiseen liittyviä asioita.

Somalian rauhan ja turvallisuuden vahvistuttua maat ovat aloittaneet prosessin, joka tähtää noin miljoonan pakolaisen vapaaehtoiseen paluuseen. Yli 80 000 Daadabin pakolaisleirillä ollutta somalipakolaista on jo palannut kotimaahansa.

Kenia vetoaa Somalian parissa työskenteleviin kansainvälisiin kansalaisjärjestöihin, jotta nämä siirtäisivät toimistonsa takaisin Somaliaan tarjotakseen välttämätöntä tukea paluumuuttajille.

Reuters: Lasten tilanne parantunut Somaliassa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan Somaliassa on raportoitu tämän vuoden alkuneljänneksellä 552 vakavaa lapsiin kohdistuvaa väkivallantekoa, kuten tappamista ja tappamaan rekrytoimista. Määrä on alle puolet edellisvuotisesta.

Lähes kahdessa kolmasosassa tekijöinä olivat al-Shabaabin taistelijat, jotka ovat vastuussa lähinnä kidnappauksista, lapsisotilaiden rekrytoinnista, seksuaalisesta väkivallasta ja kouluhyökkäyksistä. Loput rikoksista ovat Somalian kansallisten turvallisuusjoukkojen tekemiä ja lähinnä tappoja.

Lasku johtuu al-Shabaabin ja hallituksen välisten avointen taistelujen vähenemisestä. YK työskentelee edelleen lopettaakseen lapsiin kohdistuvan väkivallan ja lasten rekrytoinnin taistelijoiksi sekä sopeuttaakseen entisiä lapsitaistelijoita takaisin yhteiskuntaan.

Sabahi Online: Somalia mukaan Cotonoun sopimukseen

EU ja AKT-ryhmän maat ovat hyväksyneet Somalian Cotonoun sopimuksen pariin.

Cotonoun sopimus tähtää köyhyyden vähentämiseen ja poistamiseen lisäämällä kestävää kehitystä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maissa. Se pyrkii myös edistämään puolueettomia oikeudenkäyntejä ja ihmisoikeuksien kunnioitusta.

Irlannin kauppa- ja kehitysministeri Joe Costellon mukaan päätös avaa uuden aikakauden EU:n ja Somalian suhteissa ja on näkyvä merkki siitä, että Somalia on saanut takaisin asemansa täysimittaisena kansainvälisen yhteisön jäsenenä. Somalian EU-suurlähettiläs Nur Adde puolestaan toteaa, että Somalia tulee hyötymään suuresti sopimuksesta.

Sabahi Online: Varainkeruuta nuorten yritystoimintaan

Qatarilainen järjestö Silatech, Afrikan suurin rahanlähetysyritys Dahabshil ja Amerikan pakolaiskomitea (ARC) ryhtyvät yhteistyöhön edistääkseen nuorten yritystoimintaa ja työllisyyttä Somaliassa.

Somalialaisten nuorten työttömyysaste on yksi maailman korkeimmista, 67 prosenttia. Tarkoituksena on kerätä varoja somalialaisille yrittäjille.

Dahabshilin johtaja Abdirashid Dualen mukaan on selvää, että juuri nuorisolla on keskeinen rooli alueen taloudellisen tulevaisuuden kehittämisessä.

Xinhua: Kansainvälisen yhteisön vahvistettava yhteistyötä paikallisten kanssa

Kiinan pysyvä edustaja YK:ssa Li Baodong korostaa, että kansallinen sovinnonteko on ainoa keino rakentaa kestävä rauha Somaliassa. Hän kehottaa maan eri ryhmiä tuomitsemaan väkivallan sekä liittymään rauhanprosessiin ehdoitta niin pian kuin mahdollista.

Hän toivoo, että YK ja kansainvälinen yhteisö vahvistaisivat entuudestaan toimintaansa alueen maiden ja organisaatioiden, kuten Afrikan Unionin ja Afrikan sarven alueellisen yhteistyöjärjestön IGADin kanssa sekä ottaisivat niiden näkökulmat vakavissaan huomioon rauhanprosessissa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 19.6.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi