Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nepalin ilma laitetaan kuriin laillisin keinoin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.7.2013

Nepalin ilma laitetaan kuriin laillisin keinoin

Nepalin ilmanlaatu on maailman kolmanneksi vaarallisin ja ympäristöhallinto vielä rakentamisvaiheessa. Ympäristöosaston tuore päällikkö Yubak Dhoj tietää, että tekemistä on paljon.

Yubak Dhoj, Nepal. Kuva: Anne Heinonen”Yritämme hitaasti saada Nepalin ympäristölakeja toimintaan. Kaikki sanovat, että asiat vievät aikaa, mutta minä tahdon toimintaa”, toteaa Nepalin ympäristöosaston päällikkö Yubak Dhoj Nepalin tiede-, teknologia- ja ympäristöministeriöstä. Kuva: Anne Heinonen.

”Hengittäminen on täällä helppoa. Suussa ei tunnu pölyä, eivätkä silmät punerru illaksi. Kathmandussa pölyä on niin paljon, että vaatteita voi käyttää vain yhden päivän kerrallaan. Eron todellakin huomaa”, kuvailee Nepalin tiede-, teknologia- ja ympäristöministeriön ympäristöosaston päällikkö Yubak Dhoj Nepalin ja Suomen pääkaupunkien eroja.

Dhoj kävi kesän alussa tutustumassa Suomen ympäristöhallintoon. Helsingin ilma sai häneltä ylitsevuotavaa kiitosta. Eikä mikään ihme: Nepalin ilmanlaatu on arvioitu maailman kolmanneksi vaarallisimmaksi ihmisten terveydelle.

Ilmanlaatu on Dhoj’n mukaan Nepalin monista ympäristöongelmista suurin. Eniten sitä pahentavat liikenteen päästöt, tietyöt ja tiilitehtaat.

Kaupunki leviää väärille alueille

Tiilitehtaat toimivat Nepalissa hyvin lähellä kaupunkeja. Alun perin tehtaat on rakennettu lakien mukaisesti kauas asutuksesta, mutta nyt asutus on alkanut levitä lähemmäs tehtaita.

Dhoj toteutti osastonsa kanssa noin kymmenen tehtaan yhteisvalvonnan Kathmandun laaksossa. Siinä selvisi, että suurin osa tehtaista rikkoi päästörajoituksia.

”Vastaavaa laajaa monitorointia ei ole aikaisemmin tehty. Raportti tuloksista on annettu teollisuusministeriölle jatkotoimia varten.”

Tiilitehdas Nepalissa. Kuva: Marja-Leena Kultanen.Tiilitehdas Nepalissa. Kuva: Marja-Leena Kultanen.

Valvonnan lisäksi ilmanlaatua parannetaan esimerkiksi valistamalla paikallisia ihmisiä siitä, miksi heidän ei pitäisi rakentaa asumuksiaan liian lähelle tehtaita.

Kehitys saastuttaa tietyömaalla

Toinen paha ilmansaastuttaja löytyy teistä, joita Katmandun keskustassa levennetään paraikaa kymmeniä kilometrejä. Tietyöt nostavat ilmaan keuhkoille vaarallista pölyä.

Oman mausteensa ilmasoppaan lisäävät vanhat huonokuntoiset autot, joita on liikkeellä paljon. Dhoj’n mukaan määrä kasvaa paitsi väestönkasvun myös maalta kaupunkiin suuntaavaan muuttoliikkeen takia.

Tilannetta ei helpota huono bensanlaatu.

”Meidän on aloitettava autojen päästöjen tarkastaminen kaduilla yhteistyössä poliisin kanssa. Jos päästöt ovat liian suuret, kuljettajaa sakotetaan. Lisäksi vanhat autot pitää saada pysäytettyä jo tullissa, etteivät ne pääse Nepalin teille.”

Muovipussit vievät ihmisten tilan

Dhoj’n mukaan Nepalissa on jo hyviä ympäristölakeja, mutta ongelma on juuri niiden toimeenpanossa.

Dhoj'n johtamalla tuoreella ympäristöosastolla on valta panna päätöksiä toimeen. Ongelmia on kuitenkin paljon, kulkuneuvoista lähtien.

"Meillä ei ole ainuttakaan avolavaa. Kun takavarikoimme muovipusseja, henkilöauto tuli niin täyteen pusseja, että jouduin itse siirtymään autosta ulos”, Dhoj kertoo.

Mustat muovipussit on maassa kielletty, sillä niiden aineet ovat palaessaan ympäristölle vaarallisempia kuin valkoisten. Niitä kuitenkin valmistetaan edelleen, sillä se on halvempaa.

Osasto tarvitsee koulutusta

Maaliskuussa toimintansa aloittaneen ympäristöosaston 60 henkilöstä vasta pieni osa on saatu palkattua. Laboratorioita ei ole, ja vain osa ympäristön tilaa mittaavista laitteista toimii. Toimiville laitteille ei löydy osaavia käyttäjiä.

Koulutusta tarvitaan paljon. Ympäristöosastolla onkin menossa neuvottelut yhteistyöstä Suomen ympäristökeskuksen kanssa henkilökunnan kouluttamiseksi.

Suomi on tukenut Nepalin ympäristöhallintoa vuodesta 2001 lähtien. Se on helpottanut myös Dhoj’n työtä. Yhteistyöhön on sisältänyt muun muassa valistusta, teollisuuden lupamenettelyiden kehittämistä ja viranomaisten koulutusta.

Anne Heinonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 5.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi