Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Malin kriisi ei ratkea sotimalla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.6.2013

Malin kriisi ei ratkea sotimalla

Poliittisen valtataiston lisäksi on puututtava konfliktin syihin: köyhyyteen, eriarvoisuuteen ja Sahelin alueen kuivuuteen.

Ruoka-apua Malissa. Kuva: Diakaridia Dembelé, Malin Punainen Risti.Pohjois-Malin levottomuuksien seurauksena 174 000 malilaista on paennut naapurimaihin ja 283 000 on etsinyt turvaa toisaalta Malista. Kuvassa Kansainvälisen Punaisen Ristin ruoanjakelua Moptin kaupungissa. Kuva: Diakaridia Dembelé/Malin Punainen Risti.

Toukokuun puolivälissä kansainvälinen apuyhteisö lupasi tukea 3,3 miljardilla eurolla länsiafrikkalaisen Malin toipumista yli vuoden kestäneistä levottomuuksista.

Summa oli reilu miljardi enemmän kuin Brysselissä järjestettyä avustajien kokousta isännöineet Ranskan presidentti François Hollande, Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Malin virkaatekevä presidentti Dioncounda Traroré uskalsivat odottaa.

Euroopan unioni ilmoitti avustavansa Malia 520 miljoonalla eurolla.

Avustusrahoillaan Mali aikoo uudistaa valtiollisia instituutioita, kohentaa julkisia palveluja ja torjua korruptiota. Samalla se korjaa tuhoutunutta infrastruktuuria ja valmistautuu kesällä pidettäviin presidentinvaaleihin.

Rahojen vastineeksi Mali on sitoutunut parantamaan muun muassa naisten asemaa ja kiinnittämään huomiota ympäristönsuojeluun.

Lähes puoli miljoonaa paennut taisteluita

Malin kriisi kärjistyi huhtikuussa 2012, kun Pohjois-Malin tuaregiheimot perustivat oman Azawadin valtionsa ja myöhemmin eri islamistiset ryhmittymät ryhtyivät taistelemaan niin tuaregeja kuin Malin armeijaakin vastaan.

Väkivallan seurauksena 174 000 malilaista pakeni naapurimaihin ja 283 000 etsi turvaa toisaalta Malista.

Tilanne rauhoittui osittain tämän vuoden alussa, kun kansainväliset joukot Ranskan johdolla ja YK:n valtuuttamina karkottivat islamistitaistelijat ja palauttivat Malin hallituksen vallan muun muassa historiallisessa Timbuktun kaupungissa Pohjois-Malissa.

Nyt Malia vakauttavat ranskalaisten taistelujoukkojen rinnalla enimmäkseen afrikkalaiset rauhanturvaajat. EU kouluttaa Malin armeijaa.

Malin hallituksen sitouduttava uudistuksiin

Maliin matkaa nyt runsaasti avustusrahaa ja sotilaallista tukea, mutta riittääkö se?

Konfliktien ja yhteiskuntakehityksen neuvonantaja Tanja Viikki ulkoministeriöstä korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa.

Tuaregien kapinaa selittää vuosikymmeniä kestänyt Pohjois-Malin laiminlyönti ja siten paikallisten asukkaiden tyytymättömyys maan hallituksen toimintaan. Äärimmäinen köyhyys ja näköalattomuus luovat kysyntää muutosta lupaaville ääri-islamistisille liikkeille.

Ongelmia kärjistää koko Sahelin aluetta koetteleva kuivuus. Yhä useammin sateet jäävät vähäisiksi, mikä vie karjalta rehun ja paimentolaisilta toimeentulon. Nälkäisten ihmisten määrä lasketaan jo miljoonissa.

"Harvaan asutulla aavikolla peruspalvelujen järjestäminen ihmisille on kallista ja haastavaa."

Viikin mielestä Pohjois-Mali on saatava pikaisesti mukaan käynnissä olevaan poliittiseen prosessiin, vaikka hallituksen ja kapinallisten keskinäinen luottamus on vähissä.

"Samalla on muistettava, että monet Malin ongelmat ovat kansallisia, kuten korruptio ja hallitusten heikko laillisuuspohja. Väestönkasvu on korkea, ja taloudellisten mahdollisuuksien puute kasvattavat katkeruutta ja rikollisuutta kaikkialla. Malin nuorista 60 prosenttia on kouluttamattomia, ja heidän työllistymismahdollisuutensa ovat rajalliset."

Malin tukeminen ja siinä onnistuminen edellyttävät avunantajilta syvällistä tuntemusta kriisin syistä ja kontekstista, Viikki sanoo.

"Myös Malin hallituksen on itse sitouduttava uudistuksiin."

Tiina Kirkas

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 7.6.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi