Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tansanialaismuusikot kampanjoivat fistula-leikkausten puolesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.6.2013

Tansanialaismuusikot fistulaleikkausten puolesta

Uutiskoosteessa myös ikääntymisestä, suunnitelmista antaa maasaiden maita metsästysturismiin, Afrikan unionin päätöksestä perustaa oma tuomioistuin ja Brasilian anteeksi antamasta jättivelasta.

The Guardian: Häpeää aiheuttava fistula muusikoiden kampanjan kohteena

Tansanialaiset muusikot ovat mukana kampanjassa, jossa levitetään tietoa fistulasta ja sen korjaamisesta eri puolilla maata. Fistula on lääketieteellinen vaurio, joka johtuu riittämättömästä synnytyksenaikaisesta hoidosta ja pitkittyneestä synnytyksestä. Siitä kärsiviltä puuttuu virtsan tai ulosteen pidätyskyky kudokseen syntyneen reiän vuoksi.

Vaurioon liittyy häpeää ja pahimmillaan koko yhteisö saattaa hylätä naisen. Tansaniassa noin 24 000 naista kärsii fistulasta ja hyvin harva pääsee korjausleikkaukseen tai edes tietää sellaisen mahdollisuudesta.

Kampanjassa hyödynnetään mobiiliteknologiaa ja mukana on myös Vodafone-puhelinoperaattori.

Korjausleikkauksia tehdään pääasiassa kansalaisjärjestön ylläpitämässä CCBRT-sairaalassa, jonka auttajaverkostoon kuuluvat kertovat fistula-tapauksista sairaalalle ja järjestävät potilaille kuljetuksen sairaalaan. Tästä he saavat pienen palkkion, joka maksetaan M-Pesa-sovelluksen kautta. Kolmessa vuodessa korjausleikkaukset ovatkin kolminkertaistuneet.

The East African: Tansania huomioi ikääntyneitä

YK:n väestörahaston ja HelpAgen raportissa Ageing in the Twenty-First Century: A Celebration and A Challenge todetaan, että Tansanialla on afrikkalaisittain hyvä ikääntyneitä koskeva politiikka. Maa otti sen käyttöön vuonna 2002, kun Afrikan Unioni loi toimintasuunnitelman ikääntymiseen liittyen.

Vain seitsemällä Afrikan maalla on oma kansallinen suunnitelmansa ja vain Etelä-Afrikka, Kenia ja Tansania ovat todistettavasti budjetoineet rahaa ikäihmisten ohjelmiin. Tansanian kansallisen kasvun ja köyhyyden torjunnan strategia vuodelta 2005 sisältää erikseen mainittuna ikääntyneet.

Ikääntyneiden afrikkalaisten haasteita ovat muun muassa köyhyys ja riittävien terveyspalvelujen saanti. Monet isovanhemmat huolehtivat aidsin vuoksi orvoiksi jääneistä lapsenlapsistaan saamatta mitään etuisuuksia valtiolta.

Perinteinen perheiden ja yhteisöjen tukiverkosto on löystynyt ja jättänyt monet ikääntyneet omilleen. Lisäksi monet ikääntyneet elävät nykyään vanhemmiksi kuin aiemmin. Ikääntyneille suunnattujen ohjelmien suunnittelua vaikeuttaa heitä koskevien tilastojen puute.

The Citizen: Maasaiden maita dubailaisten metsästysturismiin?

Loliondon alueen maasait ovat ilmoittaneet presidentti Jakaya Kikwetelle, että he eivät tue CCM-puoluetta vuoden 2015 vaaleissa, ellei hän puutu hallituksen suunnitelmiin ottaa osa Maasaille kuuluvista maista.

Hallitus on ilmoittanut, että 1 500 neliökilometrin alue suojeltaisiin, mutta paikallisten aktivistien mukaan aluetta on tarkoitus käyttää dubailaisen Otterlo Business Corporationin metsästysmatkailuun.

Suunnitelman toteutuminen ajaisi tuhansia maasaita perinteisiltä mailtaan ja uhkaisi heidän elinkeinoaan. Heidän mukaansa suunnitelma on kulttuurisesti, taloudellisesti ja ekologisesti haitallinen. Kansalaisjärjestö Avaazin mukaan presidentti on ollut haluton tapaamaan yhteisön vanhimpia keskustellakseen asiasta.

The Daily News: Afrikan unioni haluaa oman tuomioistuimen

Afrikan unioni on päättänyt perustaa oman kansainvälisen tuomioistuimen, sillä sen mielestä Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on epäoikeudenmukainen afrikkalaisia johtajia kohtaan eikä toimi puolueettomasti.

Tansanian ulkoministeri Bernard Membe ilmoitti asiasta AU:n 50-vuotisjuhlassa Dar es Salaamissa. Hänen mukaansa uusi tuomioistuin tulee käsittelemään afrikkalaisia oikeudenmukaisesti ja demokraattisen järjestelmän mukaisesti.

AU:n näkemyksen mukaan oma tuomioistuin onkin ainoa keino ylläpitää demokratiaa Afrikassa.

Sabahi Online: Brasilia antoi jättivelat anteeksi

Tansania on saanut 237 miljoonan dollarin velkansa anteeksi Brasilialta. Brasilia aikoo joko antaa anteeksi tai muotoilla uudelleen 12 Afrikan maan velat, joiden yhteissumma nousee  900 miljoonaan dollariin. Tansanian anteeksisaama velka on toiseksi suurin Kongon tasavallan 352 miljoonan dollarin jälkeen.

Velkojen anteeksi antamisen taustalla on Brasilian suunnitelma vahvistaa suhteita Afrikkaan. Maa haluaa tukea erityisesti sijoituksia Afrikan teollisuuteen ja kehitykseen, muun muassa maatalouteen ja sosiaalisiin ohjelmiin.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 30.5.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi