Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afganistanin naispoliisit tarvitsevat suojelua kollegoiltaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.5.2013

Afganistanin naispoliisit tarvitsevat suojelua kollegoiltaan

Uutiskoosteessa myös Afganistanin kasvavat mobiilipalvelut, liikkuvia sairaaloita ja siirtymäajan haasteita. 

Deccan Chronicle: Naispoliiseja häiritään ja raiskataan

Human Rights Watchin mukaan afganistanilaisten naispoliisien asemaa ja työturvallisuutta täytyy parantaa, jotta voitaisiin vähentää koko yhteiskunnassa rehottavaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Järjestön Aasian johtajan Brad Adamsin mukaan ilman riittävää naispoliisien määrää hallituksen hyväksymä laki naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi jää käytännössä toteutumatta.

Ammatti on kuitenkin naisille nykyisellään vaarallinen. Monet naispoliisit eivät voi matkustaa töihin univormussa talebanien tai muiden naispoliiseja vastustavien uhkailujen vuoksi. Töissä naiset puolestaan joutuvat kollegoidensa seksuaalisen ahdistelun ja raiskausten kohteeksi, myös poliisiasemien sisällä.

Naispoliisille vaaditaankin omia vessoja ja pukutiloja. Naispoliiseja on 1 500, eli noin yksi prosentti poliisivoimista. Hallituksella on suunnitelmissa lisätä määrää noin viisinkertaiseksi.

IrinNews: Kännykkä opettaa poliiseja lukemaan

Afganistanin matkapuhelinverkko on laajentunut vauhdilla ja nykyisellään 85 prosenttia afganistanilaisista elää alueilla, joilla matkapuhelimet toimivat. Tämä on helpottanut paitsi kansalaisten elämää, myös avustusjärjestöjen toimintaa.

Yksi käytetyimmistä sovelluksista on mobiiliraha, jonka avulla voidaan siirtää rahaa turvallisesti kännyköillä. Maaliskuussa USAID ja muut järjestöt aloittivat sähköisen palkanmaksuohjelman, jolla pyritään maksamaan yli 30 000 opettajan palkat vuoteen 2014 mennessä.

Maanviljelijät ja kauppiaat puolestaan saavat kännyköillä tietoa viljan ja karjan myyntihinnoista, minkä toivotaan parantavan viljelijöiden toimeentuloa ja vähentävän heidän kiinnostustaan oopiumin tuottamiseen. 

Mobiilisovelluksilla koulutetaan myös lääkäreitä, annetaan neuvontaa terveysasioissa sekä opetetaan lukemista ja kirjoittamista poliiseille, joista arviolta 70—80 prosenttia on lukutaidottomia.

Lisääntyvällä teknologialla on myös ikävät seurauksensa, sillä talebanit ovat ryhtyneet tarkastamaan ihmisten kännyköitä saadakseen selville, onko näillä yhteyksiä hallituksen virkamiehiin tai länsimaisiin järjestöihin.

The Washington Times: Liikkuvat sairaalat tehostavat loukkaantuneiden hoitoa

Helmandin maakunnassa Afganistanin lounaisosassa on otettu käyttöön ensimmäinen liikuteltava sairaalayksikkö, jossa voidaan suorittaa leikkauksia. Tähän saakka alueella on ollut mahdollisuus vain perusensiapuun, minkä jälkeen hoitoa tarvitsevat on kiidätetty ilmateitse jatkohoitoon.

Yhdysvaltalaiset ja britit kouluttavat parhaillaan paikallisia lääkäreitä ja hoitajia, jotta nämä osaisivat hoitaa kriittisesti haavoittuneita sen jälkeen kun Yhdysvaltojen johtama liittouma vetäytyy maasta ensi vuoden loppuun mennessä. Maahan on tarkoitus perustaa kahdeksan liikkuvaa sairaalaa.

Koulutusta hankaloittaa se, että vain harva lääkäri haluaa töihin vaarallisille syrjäseuduille Lounais-Afganistaniin. Liittouman joukot ovat kuitenkin korostaneet, että afgaaneilla on nyt viimeiset hetket saada tarvitsemaansa oppia.

Al Jazeera: Yhdysvallat voi jättää tukikohtia tietyillä ehdoilla

Afganistanin presidentin Hamid Karzain mukaan Yhdysvallat voi pitää yhdeksän tukikohtaa Afganistanissa kansainvälisen liittouman vetäytymisen jälkeen, mikäli Afganistanin turvallisuuteen ja talouteen liittyvät ehdot otetaan huomioon.

Afganistaniin jäävät sotilaat keskittyisivät al-Qaidan vastaiseen taisteluun ja auttaisivat paikallisen armeijan ja poliisin koulutuksessa. Siirtymän jälkeen vallan ottavien turvallisuusjoukkojen kykyä yksinään kontrolloida paikallisiin sotilaisiin ja hallituksen virkamiehiin kohdistuvaa väkivaltaa epäillään.

Karzain mukaan ehtoina tukikohtien säilyttämiselle on, että Yhdysvallat edesauttaa rauhanprosessia, vahvistaa Afganistanin turvallisuusjoukkoja ja tarjoaa konkreettista tukea, kuten sähköä, teitä ja patoja sekä tarjoaa apua hallinnossa.

Yhdysvaltojen keskeinen vaatimus tulee todennäköisesti olemaan joukkojen koskemattomuus Afganistanin lain suhteen.

BBC: Sharifin voitto Pakistanissa hyvä uutinen Afganistanille

Pakistanin parlamenttivaalien voittaneen Nawaz Sharifin toivotaan edistävän Afganistanin rauhaa. Niin Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen, sodan päättymisen kuin Kabulin hallinnon säilymisenkin katsotaan riippuvan suuresti siitä, kuinka vakavasti Pakistan yrittää saada talebanit rauhanneuvotteluihin.

Sharifin uskotaan olevan hyvin halukas niin tekemään, sillä Pakistanin sisäisen kriisin ratkeaminen on sidoksissa naapurimaan rauhaan.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 15.5.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi