Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Malesia: Koulutus auttaa lapset pois köyhyyskierteestä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 25.6.2013

Malesia: Koulutus auttaa lapset pois köyhyyskierteestä

Malesialainen säätiö tarjoaa sadoille huono-osaisille lapsille ja nuorille koulutuksen kautta tien pois rikollisuuden, hyväksikäytön ja köyhyyden kierteestä, joka on saattanut jatkua suvussa useita sukupolvia.

Malesian pym-koulu. Kuva: Rami Kolehmainen.Dignity for Children säätiön Harvest Center tarjoaa huono-onnisille lapsille opetusta jo useissa eri kaupungeissa Malesiassa. Kuva: Rami Kolehmainen.

Vielä kymmenen vuotta sitten Dignity for Chidren -säätiö oli koulutusprojekti, jolla oli taloudellisia ongelmia.

Köyhistä yhteisöistä tuli enemmän lapsia oppiin kuin tarjolla oli opetustiloja. Tuolloin projektin vetäjä toivoi varoja kattiloita varten, joita tarvittiin keittiötyökoulutuksessa ja projektin yhteydessä toimivan kahvilan ylläpitämisessä.

"Minua suositeltiin ottamaan yhteyttä tukiasioissa Suomen suurlähetystöön. Saimmekin projektille 100 000 MYR (noin 25 000 euroa), joka oli ensimmäinen tuki toiminnallamme. Näin tämäkin kahvila sai alkunsa, joka oli aluksi myös puoliksi toimistoni", säätiön perustaja ja puheenjohtaja pastori ElishaSatvinder esittelee kahvilaa, jossa istumme.

Vuonna 1998 yhdessä tilassa oli opetettavia 40–50 päivässä. Nyt heitä on useissa eri rakennuksissa yli 800. Vuonna 2011 säätiö sai tukea yli 1,1 miljoonaa euroa.  

"Tätä me kutsumme siemenrahaksi, jolla on pitkäkestoisia vaikutuksia", Suomen suurlähettiläs Matti Pullinen toteaa.

Paperittomuus vaikeuttaa opiskelua

Satvinder asui 19-vuotiaaksi asti samanlaisessa köyhyyden ja rikollisuuden ympäröimässä maailmassa kuin monet hänen oppilaistaan.

Eräs syy kurjuuden kierteeseen on, että useat perheet ovat alkujaan pakolaisia. Säätiö onkin aina tarjonnut myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta tulleille lapsille koulutusta.

Lähes puolet oppilaista on Myanmarista tai Bangladeshista tulleita muslimeita.

"Useilla oppilailla on mahdollisuus tehdä töitä ja avata jopa pankkitili, mutta ei oikeutta ala- tai yläkouluun!" säätiön viestinnän johtaja Jacqui Walford toteaa maan arvoista.

Malesian pym-koulu. Kuva: Rami Kolehmainen.Pastori Elisha Satvinder (vas.), suurlähettilään sihteeri Maria Rode, Matthew Karuna Krishnamu, Mohd Hassan bin Hussain, suurlähettiläs Matti Pullinen ja Petrina Satvinder kokouksessa säätiön tiloissa. Kuva: Rami Kolehmainen.

Noin 80 priosentilla oppilaista on ongelmia henkilötodistustuksen kanssa, ja se rajoittaa heidän koulunkäyntiä. Ilman koulutusta he eivät myöskään tule menestymään muissa maissa.

Koulu auttoi ulos huumekierteestä

Kahvittelun aikana pastori esittelee Matthew Karuna Krishnamun ja Mohd Hassan bin Hussainin. He olivat oppilaita, kun Suomen suurlähetystö tuki projektia. Nyt he ohjaavat säätiössä.

"Hassan tulee kodista, jossa vankilatuomiot ja huumeet kuuluvat arkeen. Hän rikkoi kierteen ensimmäisenä kaikista serkuista ja veljenpojista", Satvinder toteaa.

Matthew Karuna Krishnamu toimii säätiössä ohjaajana ja huoltomiehenä. Mohd Hassan bin Hussain vastaa vuotuisesta jalkapalloturnauksesta.

He tietävät lasten koulunkäyntiongelmien riippuvan usein huoltajista. Tämän vuoksi Matthew Karuna Krishnamu on ollut rakentamassa koulun katolle kasvimaata kierrätysmateriaaleista .

Malesian pym-koulu. Kuva: Rami Kolehmainen.Säätiön vuokraaman rakennuksen katolla kasvatetaan vihanneksia, hedelmiä ja sieniä. Kuva: Rami Kolehmainen.

Näin koulun toivotaan tarjoavan perheille myös ideoita tulolähteiksi, jotta lasten koulunkäyntiä suosittaisiin ja he eivät päätyisi kerjäämään.  

"Kokonaisvaltaisen opetuksen avulla pyritään katkaisemaan köyhyyskierre ja kasvattamaan vastuuta omasta yhteisöstä", Satvinder kuvaa opetuksen kauas kantaisia vaikutuksia.

Vierailun lopuksi tapaamme alle kouluikäisiä sekä ala- ja yläkoululaisia luokissaan. Oppimisen ilo on silminnähtävää. Kehitysyhteistyön siemenraha jatkaakin kasvamistaan.

Rami Kolehmainen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 25.6.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi