Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Itä-Afrikan lapsille kuuluu parempaa kuin ennen - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.5.2013

Itä-Afrikan lapsille kuuluu parempaa kuin ennen

Lasten aliravitsemus on vähentynyt Tansaniassa, Ugandassa, Keniassa, Ruandassa ja Etiopiassa. Afrikkalaiset myös kantavat entistä enemmän vastuuta omasta kehityksestään, sanoo Hussein Halane kansainvälisestä Pelastakaa Lapset -järjestöstä.

Hussein Halane. Kuva: Sara Huhtinen.Hussein Halane arvioi, että afrikkalaisten on usein helpointa hyväksyä kulttuurisesti omia afrikkalaisia toimintatapojaan ja siten yhdessä kehittää omaa maataan ja mannertaan. Kuva: Sara Huhtinen.

Kenialainen Hussein Halane johtaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön toimintaa Itä-Afrikassa. Hän matkustaa työkseen useissa alueen valtioissa ja aistii ympärillään toivon lisäksi tulevaisuuden uskoa.

"Afrikkalaiset haluavat afrikkalaisia ratkaisuja omiin ongelmiinsa. Siirtomaa-ajan ja kylmän sodan jälkeen Afrikka menetti oman erityisyytensä. Nyt ihmiset haluavat siivota kotipesänsä", Halane sanoo.

Hän viittaa Somaliaan, joka on Sudanin ja Etelä-Sudanin rinnalla yhä yksi itäisen Afrikan ongelma-alueista.

"Somaliassa on paljon haasteita, mutta edistystäkin on tapahtunut. Maan hallitus on vaihtunut demokraattisesti, ja Afrikan unionin rauhanturvaajat ovat vakauttamassa tilannetta. Useat koulutetut somalialaiset palaavat takaisin ulkomailta rakentamaan kotimaataan – myös Mogadishuun."

Halane arvioi, että afrikkalaisten on usein helpointa hyväksyä kulttuurisesti omia afrikkalaisia toimintatapojaan ja siten yhdessä kehittää omaa maataan ja mannertaan. Se pätee myös köyhyyden vähentämiseen.

"Afrikassa on paljon alueellista yhteistyötä ja hallitusten välisiä työryhmiä, jotka keskenään arvioivat toistensa kehitystavoitteita ja toimia niiden saavuttamiseksi."

Koululaisten lisäksi myös lasten määrä kasvaa

Paljon on kehitysrintamalla tapahtunutkin, niin omin voimin kuin ulkopuolisella tuellakin.

"Lasten aliravitsemus on vähentynyt Tansaniassa, Ugandassa, Keniassa, Ruandassa ja Etiopiassa", Hussein Halane mainitsee.

Erityisesti Halane iloitsee lasten koulunkäynnin lisääntymisestä alueella. Esimerkkinsä hän hakee Pelastakaa Lasten suurimmasta yhteistyömaasta Etiopiasta.

"Vuonna 2000 vain 40 prosenttia etiopialaisista lapsista aloitti ensimmäisellä luokalla. Vuonna 2009 osuus oli jo 83 prosenttia", Halane kertoo.

Se tarkoittaa, että aiemmin kouluja käymättömät ryhmät on saatu koulunpenkille. Sellaisia ovat muiden muassa tytöt, orvot, kaikkein köyhimmät ja paimentolaisperheiden lapset.

Taustalla on maan­ hallituksen tietoinen politiikka, joka on viime vuosina ohjannut yhä enemmän budjettivaroja koulujen rakentamiseen ja opetukseen.

Samalla yhä useammat lapset ovat jatkaneet alakoulusta yläkouluun.

Lisäpanostuksista huolimatta koululaismäärän kasvu ei ole tapahtunut ongelmitta. Opettajista ja koulutarvikkeista on pulaa, mikä laskee opetuksen tasoa. Etiopiassa yhdellä opettajalla on ohjattavana 60 oppilasta ja kymmenen lasta lukee samaa oppikirjaa.

Tilannetta ei helpota parin prosentin vuosittainen väestönkasvu: vuosina 2004–2007 alle viisitoistavuotiaiden lasten määrä lisääntyi 25 miljoonasta 33 miljoonaan.

Tukea tarvitaan tulevaisuudessakin

Jo virkansa puolesta Hussein Halane muistuttaa, että itäinen Afrikka tarvitse vielä pitkään ulkopuolista apua ja tukea.

Paikoin kyse on akuutista humanitaarisesta avusta väkivallasta ja kuivuudesta kärsivillä alueilla, kuten Somaliassa, Sudanissa, Etelä-Sudanissa ja paikoin Keniassa. Sitäkin useammin kyse on lasten perusoikeuksien turvaamisesta eli ravitsemuksesta, terveydestä, koulutuksesta ja suojelusta.

Halane toivoo huomiota afrikkalaisille lapsille muulloinkin kuin välittömissä kriisitilanteissa. Syyt ovat selvät.

"Me olemme ihmisiä ja toisistamme riippuvaisia. Afrikka voi olla tänään köyhä, mutta siellä on jo nyt maailman eniten hyödyntämättömiä luonnonvaroja, inhimillisistä resursseista puhumattakaan."

Tiina Kirkas

Hussein Halane vieraili Suomen Pelastakaa Lapset -järjestön vieraana Helsingissä maaliskuussa 2013 .

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.5.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi