Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

”Seksi on koko yhteisön asia” - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.5.2013

”Seksi on koko yhteisön asia”

Seksuaalikysymysten käsitteleminen ei ole helppoa. Erilaiset kulttuurit, uskonnot ja perinteet hankaloittavat järjestöjen työtä maailmalla.

Hiv-valistusta. Kuva: Siru Aura.Ugandassa ensimmäiset seksuaalikokemukset saadaan jopa 8–10-vuotiaina. Solidaarisuuden ugandalaisen kumppanijärjestön Concern for Children and Women Empowermentin kouluttaja Carolyn Namutebi Byewaso pitää tuntia. Kuva: Siru Aura.

”Sister, te ette nyt ymmärrä. Meidän täytyy kysyä tästä meidän vanhemmilta veljiltämme.”

Näin vastasi pariskunta eteläisessä Afrikassa Kirkon ulkomaanavun ohjelmakoordinaattori Maija Hakuliselle, kun Hakulinen yritti kertoa heille ehkäisystä uransa alussa.

Seksuaalikasvatukseen suhtaudutaan eri maissa eri tavoin. Esimerkiksi Nicaragua on konservatiivinen maa, jossa on ehdoton aborttikielto ja jossa seksuaalioikeudet on täysin suljettu keskustelusta,

”Tämä on ongelma jo sinällään, ja heijastelee suhtautumista naisen oikeuteen hallita kehoaan. Työmme Nicaraguassa keskittyykin naisten itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen taloudellisen aseman kautta”, kertoo Solidaarisuuden ohjelmakoordinaattori Milla Mäkinen.

Somalimaassa sukuelinten silpomisperinne vaikuttaa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja asia on tabu, vaikka yli 90 prosenttia naisista on silvottu.

Ugandassa puolestaan asiasta voi puhua vapaammin, ja mediakin on saatu hyvin mukaan työhön.

Kondomit ongelmana kirkoille

Väestöliiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hellevi Hatunen painottaa paikallisten ottamista mukaan seksuaaliterveyshankkeisiin jo alusta.

Väestöliiton Malawissa juuri päättyvän hankkeen osapuolina olivat valtio, yliopisto ja paikalliset yhteisöt.

Monille kirkoille kondomit ovat ongelma, joten valistusta annetaan myös kirkkojen johtajille.

”Malawissa on paljon kirkon terveysasemia, eikä näiltä saa kondomeja eikä välttämättä muutakaan toimivaa seksuaalineuvontaa.”

Malawissa myös islaminuskoisia johtajia on saatu hyvin mukaan.

”Erityisesti Mosambikissa on huomattu, että traditionaalisten johtajien saaminen mukaan toimintaan on tehokasta. Heidän neuvoillaan on painoarvoa”, Hakulinen toteaa.

Nuoret tarvitsevat tietoa

Hatusen mukaan ongelma on, että nuorille ei haluta antaa tietoa. Uskotaan, että nuoret haluavat kokeilla kuulemaansa.

Esimerkiksi Ugandassa ensimmäiset seksuaalikokemukset voidaan saada jo 8-vuotiaina.

Hakulisen mukaan myös lasten asema sosiaaliturvana on ongelmallista. Korkeammalla elintasolla lapset pysyisivät elossa ja terveinä, eikä heitä tarvitsisi tehdä niin monia.

Onnistuneita odotustiloja

Myös onnistumisia on koettu.

Ulkomaanavun Maputon kaupunkikehitysohjelman tukioppilastoiminta on Hakulisen mukaan onnistunut. Siinä oppilaat antavat seksuaalineuvontaa ja tietoa tasa-arvosta kavereilleen. Toimiva kyläkätilöjärjestelmä on myös nostanut naisten arvostusta.

Mäkiselle suurimmat onnistumiset ovat Somalimaassa estetyt tyttöjen silpomiset. Hyvältä on tuntunut myös, kun naiset ovat tulleet kertomaan elämän muuttumisesta ehkäisyn myötä.

Hatunen on tyytyväinen Malawiin sairaaloiden yhteyteen rakennettuihin äitien odotustiloihin. Turvallisen odotuspaikan ansiosta naiset tulevat helpommin sairaaloihin synnyttämään. Tilat eivät kuuluneet suunnitelmiin, vaan nousivat paikallisesta tarpeesta hankkeen jo alettua.

Miira Kuvaja

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi