Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Darfurin paheneva konflikti on kaukana päättymisestä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 2.5.2013

Darfurin paheneva konflikti on kaukana päättymisestä

Taistelut ovat lisääntyneet Sudanin Darfurissa, jonka konflikti täytti huhtikuussa kymmenen vuotta. Myös avunantajat kärsivät Darfur-väsymyksestä.

Darfurin sisäisiä pakolaisia. Kuva: Albert Gonzalez Farran/UNAMID, FlickrDarfurin sisäisiä pakolaisia Abu Shoukin evakkoleirillä tammikuussa 2011. Kuva: Albert Gonzalez Farran/UNAMID, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Darfurin konfliktista on tullut yksi maailman unohdetuista konflikteista.

Alueella ei enää taistella samassa mittakaavassa kuin konfliktin ollessa kuumimmillaan vuosina 2003–2004, jolloin yli kolme miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa ja 200 000–300 000 sai surmansa. 

Taistelut heimojen välillä ovat kuitenkin pahentuneet viime kuukausien aikana. Huhtikuun alussa Tshadin rajalle pakeni Darfurin keskiosista ainakin 50 000 ihmistä. Määrä on suurin vuoden 2005 jälkeen.

Myös hallituksen ja kapinallisten yhteenotot ovat edelleen säännöllisiä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Sudanin armeijan ilmapommitukset aiheuttavat säännöllisesti siviiliuhreja.

Darfurin konfliktiin ei ole vuosikymmenessä löydetty kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Keskeisiä kapinallisryhmiä ei ole saatu allekirjoittamaan rauhansopimuksia, eikä Sudanin hallitus ole toimeenpannut aikaansaatuja sopimuksia.

Apu jäi murto-osaan toivotusta

Darfurin alueen saaminen jaloilleen maksaa arvioiden mukaan 7,2 miljardia dollaria. Qatarissa järjestettiin huhtikuussa avunantajakokous, jonka tavoitteena oli kerätä 5,7 miljardia dollaria Darfurin jälleenrakennukseen ja kehittämiseen.

Kokous jäi kauas tavoitteestaan: uusia apulupauksia annettiin noin miljardi dollaria. EU lupasi tukea Darfurin kehittämistä kolmen vuoden aikana 27,5 miljoonalla eurolla.

Monet pitivät kokouksen järjestämistä ennenaikaisena. Asiantuntijoiden mukaan Qatar puski konferenssia omista ulkopoliittisista syistään.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ulkoinen tuki antaa hallitukselle mahdollisuuden suunnata lisää varoja taisteluun kapinallisia vastaan. Se tekisi sisäisten pakolaisten kotiinpaluusta entistä hankalampaa.

Parhaimmassakin tapauksessa nyt sovitut avustukset näkyvät darfurilaisten elämän parantumisena vasta vuosien kuluttua.

Humanitaarista apua kolmelle miljoonalle

Darfurin humaanitaarinen avustusoperatio on edelleen maailman suurimpia. Humanitaarista apua saa reilut 3 miljoonaa alueen 7,5 miljoonasta asukkaasta. Avuntarvitsijoiden määrä on pysynyt jotakuinkin samana viimeiset viisi vuotta.

Abu Shoukin evakkoleiri, Darfur. Kuva: Albert González Farran, UNAMID/Flickr.Darfurin maan sisäisten pakolaisten leirillä Abu Shoukissa vietettiin kansainvälistä naisten päivää maaliskuussa 2013. Kuva: Albert González Farran, UNAMID/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Sisäisten pakolaisten leireillä asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Viimeisen kahden vuoden aikana vain 200 000 sisäistä pakolaista on palannut takaisin kotiseudulleen.

Paluuta hidastaa lähtöalueiden heikon turvallisuustilanteen lisäksi se, että leireillä on saatavilla edes jonkinlaiset peruspalvelut, toisin kuin kylissä.

Kulta Darfurin uusi kirous?

Darfurin konfliktin perusasetelma ja toimijat ovat pysyneet pitkälti samoina jo vuosikymmenen: Hallitus on käyttänyt arabiheimoja hyväkseen taistelussa pääosin afrikkalaisperäisistä heimoista tulevia kapinallisia vastaan.

Aiemmasta poiketen hallitus nojaa nyt vähemmän arabiheimojen taistelijoihin, joille se ei maan talousvaikeuksien takia ole pystynyt maksamaan palkkaa entiseen malliin.

Palkanmaksun takkuillessa arabiheimot ovat joutuneet etsimään uusia tulonlähteitä. Tammikuussa 100 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa Länsi-Darfurissa kahden heimon taisteltua kultakaivosten hallinnasta. Kullasta saattaakin tulla Darfurin uusi kirous.

Darfurissa etsitään parhaillaan myös öljyä. Jos öljyä löytyy, saattaa edessä olla uusia ongelmia.  

Kehitysyhteistyö vaikeaa turvallisuustilanteen takia

Suurin osa kansainvälisen yhteisön panostuksesta Darfuriin suuntautuu YK:n ja Afrikan Unionin UNAMID-rauhanturvaoperaatioon. Maailman suurimman rauhanturvaoperaation vuosibudjetti on noin 1,5 miljardia dollaria.  

Darfur. Kuva: Albert González Farran, UNAMID/Flickr.Mongolialainen lääkintäjoukko Pohjois-Darfurissa. Kuva: Albert González Farran, UNAMID/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Darfuriin annettava humanitaarinen apu ja kehitysapu on huomattavasti vähäisempää. Lisäksi Darfurin turvallisuustilanne tekee normaalin kehitysyhteistyön hankalaksi ja kalliiksi.

Perinteisten avunantajamaiden talousvaikeudet, muut konfliktit ja väsymys Darfurin tukemiseen ovat kolhaisseet Darfurin operaatiota pahoin.

Viime vuoden apuvetoomuksesta avunantajat kattoivat vain noin neljänneksen.

Jussi Laurikainen

Kirjoittaja työskenteli aiemmin YK:n kehitysohjelma UNDP:n palveluksessa Sudanissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 2.5.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi