Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Zimbabwe: Radioportad artist hittar publik i bussar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 25.4.2013

Zimbabwe: Radioportad artist hittar publik i bussar

Zimbabwes regering är inte nådig mot kritiska artister. Hiphopmusikern och poeten Comrade Fatso sprider sin musik i lokalbussar och grälar med myndigheterna om konserttillstånd. I radio får han inte uppträda.

Zimbabwe, muusikko, Fatso. Kuva: Aino Tanhua.”De lever bekvämt tack vare vår svett, de lever på kredit tack vare våra skulder”, lyder orden till låten MaStreet. Inte heller kolonialismen kommer undan Comrade Fatsos kritik. Foto: Aino Tanhua.

”Om man får en människa att skratta åt det politiska systemet, får man samtidigt henne eller honom att ifrågasätta det”, säger kulturaktivisten och musikern Comrade Fatso från Zimbabwe.

Fatso använder sig ofta av humor i sin musik. Hans viktigaste teman är samhällskritik och att beskriva den bistra vardagen i sitt land.

I Zimbabwe ägs praktiskt taget alla medier av staten, eller så har de starka band till regeringen. För ett år sedan vägrade radiostationerna att spela Fatsos skivor. Idag får han inte ens delta i programmen.

Och det är inte lättare att få andra tillstånd. Landets viktigaste interna kanal när det gäller att sprida musik är de lokala minibussarna där chaufförerna spelar skivor.

I radion spelas inte heller några andra regeringskritiska artisters låtar.

Val medför skärpt censur

Comrade Fatso föddes i en vit zimbabwisk aktivistfamilj för drygt 30 år sedan. Då bodde familjen i Storbritannien men återvände senare till dåvarande Rhodesia.

Fatsos föräldrar var sociala aktivister och sonen ärvde deras ideal.

”Jag tror att vi lever i en tid av förändring. Jag hoppas att förändringarna ska börja i och med årets val. I hela min livstid har vi haft bara en enda president. Det är absolut tid för förändring. Nu har vi redan en samregering, som har öppnat dörrarna lite för offentlig debatt.”

Robert Mugabe, som har varit Zimbabwes president sedan 1987, har anmält att han ställer upp i valet som planeras äga rum i juni.

Frihet genom konst

Enligt Fatso blir saker och ting alltid värre innan en ändring till det bättre är möjlig.

”Musiken är ett viktigt redskap för att inspirera människor och skapa förändring i ekosystemet”, konstaterar han.

Än så länge har Fatso gett ut en LP. Den hette House of Hunger, kom ut år 2008 och klättrade direkt upp på de svarta listorna.

Fatso turnerar med sitt band Chabvondokan runt Zimbabwe och världen. De sjunger på engelska och det mest talade språket i Zimbabwe, shona.

Fatso betyder lycklig på shona. Chabvondokan betyder ”det här är ett uppror”.

När bandet uppträder är det samma revolutionsstämning som man har känt av i södra Afrika tidigare. Ofta börjar både artister och publik dansa toyi-toyi, dansen som apartheidmotståndarna gjorde känd.

”Enligt mig har musiker alltid varit viktiga verktyg för frihet. Så har det varit i Sydafrika, USA, Storbritannien och Zimbabwe, bland andra.”

Konsert kan bli fröet till förändring

Fatso jobbar också med att främja andra artisters yttrandefrihet. Han hör till organisationen Magambas grundare. Organisationen stödjer ungdomars kreativa sätt att uttrycka sig.

Magamba ordnar evenemang och konserter, även om det alltid kräver tillstånd från många olika myndigheter. Vid evenemangen förekommer utan undantag män i mörka kostymer som övervakar artisterna och publiken.

”Det är klart att en konsert i sig inte förändrar världen eller störtar en diktator, men den kan vara fröet till förändring.”

Aino Tanhua

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 25.4.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi