Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etelä-Sudanille elintärkeä öljyntuotanto käynnistyi vihdoin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.4.2013

Etelä-Sudanin elintärkeä öljyntuotanto käynnistyi uudelleen

Uutiskoosteessa myös Etelä-Sudanin ja Sudanin parantuneita suhteita, tyttöjen suojelua kouluissa, rauhanlähettiläitä ja presidentinkansliasta varastettuja rahoja.

BBC: Etelä-Sudanin öljyntuotanto käynnistyi jälleen

Etelä-Sudan on aloittanut öljyntuotannon yli vuoden tauon jälkeen. Tuotanto keskeytettiin, sillä Etelä-Sudan ja Sudanin eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, paljonko Etelä-Sudanin tulisi maksaa kuljettaakseen vientiin menevää öljyä Sudanin läpi sen satamiin.

Etelä-Sudan sai lähes kolme neljäsosaa Sudanin öljyntuotannosta itsenäistyttyään lähes kaksi vuotta sitten.

Molemmat valtiot ovat vahvasti riippuvaisia öljyn tuomista tuloista ja Etelä-Sudanin talous laski rajusti öljytulojen lakattua. Etelä-Sudanin öljyministerin mukaan sopimukseen pääsyä voidaan pitää rauhaneleenä. On epäselvää, kauanko Etelä-Sudanilla kestää palata tavanomaiseen 350 000 tynnyrin tuotantoon.

Africa Review: Etelä-Sudanin ja Sudanin yhteistyö etenee

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir ja Sudanin presidentti Omar al-Bashir ovat sopineet syyskuussa allekirjoitetun yhteistyösopimuksen toimeenpanosta ilman ehtoja.

Yhteistyösopimus sisältää öljykuljetukset, rajojen välisen kaupan avaamisen, rajaturvallisuuden parantamisen, rajajoukkojen vetäytymisen jatkamisen ja Abyein alueen hallinnon perustamisen toimeenpanon, mukaan lukien maiden sille maksamat osuudet.

Presidentti Kiirin mukaan viime kuukausina saavutetut edistysaskeleet merkitsevät uutta suuntaa maiden suhteissa.

Sudan Tribune: Yhteisöjen jäsenistä koulutetaan rauhanlähettiläitä

Etelä-Sudanissa on alettu kouluttaa rauhanlähettiläitä edistämään menneisyyden haavojen parantamista ja sovinnon luomista kilpailevien yhteisöjen välillä. 

Viranomaisten mukaan jatkuva yhteisöjen välinen väkivalta sekä puutteet hallinnossa ja lakien noudattamisessa häiritsevät uuden valtion kovasti kaivattua rauhaa ja kehitystä.

Koulutukseen on valittu osallistujia eri puolilta maata ja siihen sisältyy opetusta muun muassa maan historiasta, konflikteista, identiteetistä, rauhan rakentamisesta ja sovinnonteosta. Koulutuksen jälkeen siihen osallistuneet palaavat omiin yhteisöihinsä levittäen oppimaansa ja edistäen rauhalle myönteistä ilmapiiriä.

Reuters: Sudanin poliittiset vangit vapaaksi

Sudan on aloittanut poliittisten vankien vapauttamisen päivä sen jälkeen kun presidentti Omar Hassan al-Bashir määräsi kaikki poliittiset vangit vapautettaviksi. Vapauttamismääräystä edelsi Sudanin ja Etelä-Sudanin maaliskuussa tekemä sopimus, jonka mukaan ne lopettavat vihamielisyydet.

Vankien joukossa on muun muassa al-Bashiria vastustavia kapinallisia, joiden tukemisesta Sudan on syyttänyt Etelä-Sudania.

Ihmisoikeusryhmät ovat kritisoineet Sudania toisinajattelijoiden vangitsemisista ilman oikeudenkäyntiä ja kiireellisen terveydenhoidon eväämistä vangituilta.

Radio Miraya: Kouluviranomaiset haluavat lakeja turvaamaan tyttöjen koulunkäyntiä

Yei River -läänin kouluviranomaiset vetoavat hallitukseen tyttöjen suojelemiseksi kouluissa. Heidän mukaansa hallituksen tulisi säätää koululaki, joka turvaisi muun muassa koulujen kunnollisen johtamisen ja oppilaiden turvallisuuden.  

Erityisesti lain toivotaan hillitsevän tyttöoppilaisiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Tyttöjen koulunkäynnin tukeminen on heidän mukaansa tärkeää myös maan lukutaidottomuuden vähentämiseksi.

Sudan Tribune: Johtavia virkamiehiä epäiltynä rahan varastamisesta presidentin kansliasta

Presidentti Salva Kiir on määrännyt kolmen johtavan virkamiehen toimet tutkittaviksi presidentin toimistosta maaliskuun lopussa kadonneiden rahojen vuoksi. Virkamiehet on erotettu tutkinnan ajaksi. Rahaa on kadonnut ainakin satoja tuhansia dollareita.

Tutkimuksen johdossa on korruption vastaisen komitean puheenjohtaja. Tutkijoiden tehtävänä on käydä läpi presidentin kanslian kirjanpito, selvittää mihin rahat ovat kadonneet ja miksi toimistossa on pidetty niin suuria määriä käteistä sekä tehdä suositukset rangaistuksista.

Komission on määrä toimittaa raportti presidentille kuukauden sisällä.

AllAfrica: UNMISS vaatii Etelä-Sudanin hallitukselta parempaa kansalaisten suojelua

YK:n Etelä-Sudanin rauhanturvaoperaation (UNMISS) mukaan maan hallituksen tulisi suojella paremmin hyökkäysten vaarassa olevia yhteisöjä ja toimia tehokkaammin tuodakseen syylliset oikeuteen.

UNMISSin julkaisemassa ihmisoikeusraportissa vedotaan myös suurempaan yhteistyöhön sen ja maan hallituksen välillä.

Operaation mukaan syinä hyökkäyksiin ovat aseiden helpon saatavuuden ja yleisen turvattomuuden lisäksi marginalisaatio, alikehitys ja syvään juurtunut väkivalta tiettyjen ryhmien välillä.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi