Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Zimbabwe: Radiokiellossa oleva artisti löytää yleisönsä busseista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.4.2013

Zimbabwe: Radiokiellossa oleva artisti löytää yleisönsä busseista

Zimbabwen hallitus on laittanut kriittiset artistit koville. Hiphopmuusikko ja runoilija Comrade Fatso levittää musiikkiaan paikallisbusseissa ja riitelee viranomaisten kanssa konserttiluvista. Radioon ei ole asiaa.

Zimbabwe, muusikko, Fatso. Kuva: Aino Tanhua.”He elävät mukavuudessa meidän hikemme ansiosta, he elävät luotolla meidän velkarahoillamme”, kuuluvat MaStreet-kappaleen sanat. Comrade Fatson musiikissa ilman piiskaa eivät jää kolonialisminkaan ajat. Kuva: Aino Tanhua.

”Jos saa ihmisen nauramaan poliittiselle systeemille, hänet saa samalla kyseenalaistamaan sen”, pohtii kulttuuriaktivistinakin tunnettu zimbabwelaismuusikko Comrade Fatso.

Fatso käyttää musiikissaan paljon huumoria. Pääteemoina ovat kuitenkin yhteiskuntakritiikki ja karun zimbabwelaisen arjen kuvaaminen.

Zimbabwessa käytännössä kaikki mediat ovat joko valtion omistamia tai heillä on vahvat kytkökset hallitukseen. Vuosi sitten radiot kieltäytyivät soittamasta Fatson levyjä. Nykyään hän ei saa itsekään esiintyä ohjelmissa.

Muutkin esiintymisluvat ovat kiven alla. Tärkein maan sisäinen musiikinlevityskanava ovat paikalliset minibussit, joissa kuljettavat soittavat levyjä.

Radioissa eivät soi muidenkaan hallituskriittisten artistien kappaleet.

Vaalit tiukentavat sensuuria

Comrade Fatso syntyi valkoiseen zimbabwelaiseen aktivistiperheeseen reilu 30 vuotta sitten. Tuolloin perhe asui Iso-Britanniassa, mutta palasi pian silloiseen Rhodesiaan.

Fatson vanhemmat olivat sosiaalisia aktivisteja, ja aate kulki pojallekin.

”Uskon, että elämme nyt muutoksen aikaa. Toivon muutoksen alkavan tämän vuoden vaaleista. Koko elämäni ajan olen tuntenut vain yhden presidentin. On ehdottomasti muutoksen aika. Meillähän on jo nyt yhteishallitus, joka on avannut hieman tilaa julkiselle keskustelulle.”

Zimbabwen presidenttinä vuodesta 1987 toiminut Robert Mugabe on ilmoittanut olevansa jälleen ehdolla kesäkuuksi suunnitelluissa vaaleissa.

Vapautta taiteen kautta

Fatson mukaan asiat muuttuvat huonommiksi ennen kuin voidaan tehdä käännös parempaan.

”Musiikki on tärkeä työkalu ihmisten inspiroinnissa ja muutoksen ekosysteemin luomisessa”, Fatso toteaa.

Toistaiseksi Fatso on julkaissut yhden pitkäsoiton, vuonna 2008 ilmestyneen ja suoraan mustille listoille päätyneen House of Hungerin.

Fatso kiertää bändinsä Chabvondokan kanssa ympäri Zimbabwea ja maailmaa. Laulukielinä ovat  englanti ja Zimbabwen puhutuin kieli shona.

Fatso tarkoittaa shonan slangilla onnellista, Chabvondokan puolestaan ”tämä on mellakka”.

Keikoilla onkin samaa vallankumousmielialaa, joka on vallinnut eteläisessä Afrikassa aiemminkin. Usein sekä esiintyjät että yleisö yltyvät tanssimaan apartheidin vastaisen liikkeen kuuluisaksi tekemää toyi-toyi-tanssia.

”Minusta muusikot ovat aina olleet tärkeitä työkaluja vapautumisessa. Näin on ollut muun muassa Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja myös Zimbabwessa."

Konsertista siemen muutokselle

Fatso edistää työkseen myös muiden artistien sananvapautta. Hän on yksi Magamba-järjestön perustajista. Järjestö tukee nuoria itseilmaisussa.

Magamba järjestää myös tapahtumia ja konsertteja, vaikka siihen vaaditaankin aina lukuisien virallisten tahojen lupia. Tapahtumissa on poikkeuksetta tummiin pukuihin pukeutuneita miehiä tarkkailemassa esiintyjiä ja yleisöä.

”Tietenkään yksi konsertti sinänsä ei muuta maailmaa eikä kaada diktaattoria, mutta se voi olla siemen muutokselle.”

Aino Tanhua

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi