Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Perheväkivallan häpeä laimenee hitaasti Arabiemiraateissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.4.2013

Perheväkivallan häpeä laimenee hitaasti Arabiemiraateissa

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa toimiva säätiö auttaa perheväkivallan, ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhriksi joutuneita naisia ja lapsia. Perinteiset asenteet ovat työn suurin haaste.

Arabiemiraattien liitto, turvakoti, perheväkivalta. Kuva: Päivi Arvonen.Perheväkivalta on Emiraateissa valitettavan yleistä, vaikka meillä on sanonta: Mies, joka lyö naista ei ole mies lainkaan, sanoo tiedotusjohtaja Shams Rashid Al Mehairi. Kuva: Päivi Arvonen.

Perheväkivalta ja ihmisoikeusasiat ovat monissa arabimaissa tabu. Vuonna 2007 perustettu Dubai Foundation for Women and Children (DFWAC) sai osakseen alussa paljon vastustusta.

”Toimintaamme ei hyväksytty lainkaan. Ikävistä ja häpeällisistä asioista puhuminen oli vierasta. Nyt asenne on parempi ja olemme saavuttaneet yhteisön luottamuksen”, kertoo DFWAC:n tiedotusjohtaja Shams Rashid Al Mehairi.

DFWAC ylläpitää turvakotia ja päivystyspuhelinta.  Säätiön työntekijät kiertävät kouluissa, yliopistoissa ja ostoskeskuksissa pitämässä tietoiskuja naisten ja lasten oikeuksista.

Tärkeä toimintamuoto on myös neuvonta ja terapia asiakkaille, jotka eivät asu turvakodissa.

”Visionamme on hyväksikäytöstä ja väkivallasta vapaa yhteiskunta. Siihen on vielä pitkä matka, mutta olemme hyvällä tiellä”, Al Mehairi sanoo.

Uhri syyllistetään

Perheväkivallasta ei Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ole kattavia tilastoja. Valtaosa naisista ei paljasta perheväkivaltaa edes omille sukulaisilleen saati raportoi asiasta viranomaisille.

”Asiakkaamme ovat moninkertaisia uhreja, sillä usein nainen syyllistää itse itsensä kotiväkivallasta tai ainakin hänen perheensä pitää naista syyllisenä. Perinteisten asenteiden muuttaminen on suurin haasteemme”, kertoo psykologi Ghanima Hassan Al Bahri.

Kaikki naiset eivät ole tietoisia oikeuksistaan. DFWAC tarjoaa myös lakineuvontaa ja auttaa naisia tarvittaessa viranomaisasioinnissa. Säätiön turvakoti on maan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa.

”Pariterapia on yksi tärkeimmistä työmuodoistamme. Monilla asiakasperheillämme on paljon lapsia ja naiset eivät halua erota, koska joutuisivat erossa jättämään lapset miehelle.”

Vielä kymmenen vuotta sitten eronneet naiset eivät yleensä avioituneet uudestaan. Koulutuksen tuoman taloudellisen riippumattomuuden myötä avioerosta on tullut naisille helpompaa. Eronneiden naisten uudelleen avioitumisesta on tullut viime vuosina sosiaalisesti hyväksytympää.

Asiakkaat paikallisia ja siirtotyöläisiä

Turvakodin asiakkaista valtaosa on ulkomaalaisia siirtotyöläisiä.

”Ulkoisista asiakkaistamme, joille tarjoamme terapiaa ja neuvontaa, valtaosa on emiraattien kansalaisia. Heidän ongelmanaan on useimmiten perheväkivalta ja lasten hyväksikäyttö. Turvakodin asiakkaat ovat joko väkivallan tai ihmiskaupan uhreja”, Al Bahri kertoo.

Vuoden 2011 raportin mukaan DFWAC auttoi vuosina 2007– 2011 noin tuhatta asiakasta turvakodissa tai neuvontapalveluna. Vuonna 2010 avattuun palvelevaan puhelimeen tuli kahden ensimmäisen vuoden aikana 404 soittoa.

”Palvelevan puhelimen suosio kasvaa koko ajan. Tieto palveluistamme leviää etenkin sosiaalisen median kautta”, Al Mehairi kertoo.

Yrityssponsoreiden tuki tärkeää

Säätiön toiminnan päärahoitus tulee valtiolta, joka maksaa noin 60 työntekijän palkat.

”Yritysten tuki on toiminnallemme välttämätöntä. Esimerkiksi turvakodin hygieniatuotteet ja ruuan saamme tavaralahjoituksina. Vapaaehtoistyöntekijöiden apu on tarpeen tapahtumissa ja tiedotuskampanjoissa. Yhteistyöverkostomme kasvaa koko ajan”, Al Mehairi sanoo.

DFWAC toimii yhteistyössä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien useiden eri ministeriöiden sekä oikeuslaitoksen ja poliisivoimien kanssa.

Kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin kuuluu muun muassa kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM ja YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Päivi Arvonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi