Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kunskapsbrist sprider hiv i Moçambique - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 10.4.2013

Kunskapsbrist sprider hiv i Moçambique

Hiv är ett allmänt problem i Moçambique och det beror mest på kunskapsbristen. Hiv-positiva Marcos Duvane och hans vänner har grundat en egen organisation för att de smittade ska ha ett bättre liv.

Mosambik, hiv. Kuva: Teija Laakso.Marcos Duvane leder en organisation för hivpositiva och de har grundat en syverkstad. Foto. Teija Laakso.

I det långsmala rummet ryms fyra personer, ett par symaskiner och kläder som hänger på väggarna: skoluniformer, bärselar och en prästkåpa. Vi befinner oss i en syverkstad i Maputoslummen Xikhelen. Verkstaden har grundats av en organisation för hiv-positiva som ville samla de smittade och bryta den mur av tystnad som finns kring hiv.

Organisationsledare Marcos Duvane berättar att idén uppstod år 2008 när den lokala föreningen Cedes började stödja hivpositiva.

”Vi insåg att man inte kan få stöd i all evighet utan att vi en dag måste klara oss själva. Om vi har en organisation kan vi försöka försörja oss själva”, förklarar Duvane.

Cedes hjälpte den nya organisationen att registrera sig och skaffa sin första symaskin. Därefter har man utbildat fem personer i sömnad. Ännu försörjer syverkstaden ingen, man betalar ännu av på byggnaden och maskinerna.

Rädsla för att testa sig

Duvane är en av 1,4 miljoner hivpositiva i Moçambique. Enligt FN har över 11 procent av landets 15-49 åringar hiv. I Xikhelens slum är andelen till och med högre än 20 procent.

Till FN:s millenniemål hör att stoppa hiv-spridningen till år 2015. För Moçambiques del är det möjligt att uppnå målet, men landet är än så länge på efterkälken.

På andra håll i världen har det årliga antalet smittfall sjunkit, men enligt FN:s hiv/aidsprograms statistik är Moçambiques smittantal oförändrat.

Christina Macanha från organisationen Cedes anser att de största problemen är bristen på kunskap och att de hiv-positiva stämplas. Folk har sex med flera olika partners och använder preventivmedel ibland, men ibland inte. Många vågar inte gå och hivtesta sig.

”Människor väljer hellre att vara okunniga för de är rädda för att bli diskriminerade. Om du inte testar dig kan ingen säga att du har aids”, förklarar Macanha.

Ensamförsörjare drömmer om ett hus

Cedes hjälper hivpositiva och föräldralösa i Xikhelen bland annat genom att informera och leverera materiell hjälp. Cedes understöds av finländska Kyrkans Utlandshjälp, med flera.

En av mottagarna heter Gina Alberto Tamele och hon är 33 år. Hon blev änka för några år sedan efter att hennes man varit sjuk ofta. Han gick aldrig och hivtestade sig.

Mosambik, hiv. Kuva: Teija Laakso.Hivpositiva Gina Alberto Tamele önskar sig ett eget hus. I bakgrunden syns hennes yngre dotter Sandra Augostinho Matesse och grannflickan Jura. Foto: Teija Laakso.

Tamele är smittad. En gång i veckan får hon besök av någon från Cedes som hjälper henne och ser till att hon tar sin medicin. Hon får också understöd för att kunna köpa nötter som hon sedan rostar och säljer.

”Meningen är att hjälpa så att folk ska kunna leva med sjukdomen, driva affärer i liten skala och sköta sitt hem och sina barn”, berättar Macanha.

Trots hjälpen är livet svårt. Gina Tameles största bekymmer är den höga hyran. En slumbostad utan bekvämligheter kostar ungefär 30 metical i månaden, med andra ord 7, 5 euro.

”Jag skulle vilja ha ett eget hus. Jag kämpar tills jag kan skaffa ett”, säger hon.

Teija Laakso/maailma.net

Artikelserien synar hur FN:s milleniemål förverkligas i Finlands långvariga samarbetsländer.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 10.4.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi