Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Palestiinalaisnaisten futisjoukkueet rikkovat ennakkoluuloja - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.4.2013

Palestiinalaisnaisten futisjoukkueet rikkovat ennakkoluuloja

Palestiinalaiset naisjalkapalloilijat ovat voittaneet ennakkoluuloja ja maaotteluja. Mielipiteet muuttuvat jo siihen suuntaan, että nainen voi olla hyvä perheenäiti vaikka pelaisikin jalkapalloa.

Palestiinalaisalue, jalkapallo, naiset. Kuva: Maria Santto. Marian Al-Bandak vetää verryttelyä ennen ottelua. Kuva: Maria Santto.

Bussikuski kaasuttaa Betlehemin kapeilla kaduilla kohtalaisen raskaasti siihen nähden, että hänen käsissään on osa palestiinalaisten naisjalkapallon tulevaisuudesta. Neljätoista alle 16-vuotiasta pelaajaa on matkalla ikäluokkansa liigan paikallispeliin.

Henki on hyvä, sillä nämä Diyarin tytöt ovat voittaneet kauden kaksi ensimmäistä peliään.

Henkeä bussissa kasvattaa JacklineJacko”Jazrawi, palestiinalaisten maajoukkueen kapteeni. Hän ja tyttöjen valmentajat Marian Al-Bandak ja Maha Al-Araj pelaavat naisten liigaa Diyarin ykkösjoukkueessa.

Suomen kehitysyhteistyövaroin perustettu Diyar on oppi- ja kulttuurilaitosten ryhmä. Se tähtää yhdyskuntakehitykseen kristilliseltä pohjalta. Parhaillaan on menossa nuorisojohtajuuskoulutus noin sadalle nuorelle aikuiselle eri puolilta Länsirantaa.

“Jos palestiinalaishallinto rakentaa valtiota, niin Diyar rakentaa kansakuntaa”, Minna Härkönen Suomen Ramallahin-edustustosta kuvaa.

Suomi tukee Diyaria vuosittain noin sadalla tuhannella eurolla.

Naisfutista vasta vuosikymmen

Diyarin biologianopettaja Jackline Jazrawi on koulun futiskoordinaattori.

Ennen ottelua hän aavistaa pahaa. Vastustajat ovat keskimäärin vanhempia kuin omat, joukossa on pari yli 16-vuotiastakin.

Myös Diyar voisi käyttää yli 16-vuotiaitaan, mutta valmentajat haluavat antaa peliaikaa oikealle ikäluokalle.

Jalkapallo, palestiinalaisalue. Kuva: Maria Santto.Valmentaja ja palestiinalaisten maajoukkueen kapteeni Jackline Jazrawi jakaa ohjeita Diyarin tytöille.Kuva: Maria Santto.

Tyttöjen ja naisten sarjat ovat pyörineet palestiinalaisalueella vasta vuosikymmenen, joten pohja on kapea. Kaikki alkoi vuonna 2003 juuri Diyarissa, jonka naisopiskelijoiden joukkue oli sekä Betlehemin yliopiston joukkue että maajoukkue.

Nyt naispelaajia on parisataa, joista Diyarissa neljännes. Naisten liigaa pelataan 11 pelaajan joukkueilla kolmatta kautta.

Tuoreimman FIFAn listaaman maaottelunsa joukkue pelasi lokakuussa 2011. Naiset voittivat 3–0, kun vastassa oli joukkue vielä epävakaammista oloista Irakista.

Moskeijakuvat ja FC Barcelona samalla seinällä

Menestyksestä riippumatta jalkapallo on sekä miesten että naisten ykköslaji.

Pienimmässäkin palestiinalaiskylässä on asumusten seinillä koraanisitaattien ja moskeijakuvien vieressä joko FC Barcelonan tai Real Madridin tähtien kuvia. Pikkupoikia kulkee Lionel Messin kymppipaidassa.

Betlehemin vanhassa kaupungissa espanjalaisseurojen fanitavaraa on myynnissä Jeesusta kuvaavien matkamuistoesineiden rinnalla.

Betlehemissä olisi myös tyttöjen pelaajapotentiaalia. Nykyistä useampi kävisi harjoituksissa, jos vanhemmat sallisivat heidän kulkevan busseissa yksin.

Palestiinalaisalue, jalkapallo, naiset. Kuva: Maria Santto.  Pientä paikattavaa puoliajalla. Kuva: Maria Santto.

Betlehem on muslimienemmistöinen kaupunki, mutta tekoviheriöllä uskonnot eivät näy.

Ennakkoluuloja on myös itse peliä kohtaan. Ajatellaan, ettei se sovi naisille. Kuva alkaa kuitenkin piirtyä siihen suuntaan, että nainen voi olla hyvä perheenäiti vaikka pelaisikin jalkapalloa.

Myös Jazrawin vanhemmat epäröivät aikanaan, mutta eivät enää. Maajoukkuekapteeni on hyvä roolimalli.

Vain yksi tyttö itkee

Diyar häviää 1–4. Yksi pelaajista joutuu kotiin sairaalan kautta nilkkavamman takia.

Paluumatkalla bussissa tunnelma on silti kohtalainen. Vain yksi tyttö itkee avoimesti.

Bussikuski pudottelee tyttöjä katuvarsille kotien lähelle. On perjantai, muslimimaailman vapaapäivä. Naisten liigajoukkueen iltapäivä jatkuu harjoituksilla kovissa oloissa kampuksen areenan betonipinnalla.

Alkaa hämärtää. Ensimmäiset imaamit huutavat rukouskutsunsa.

Matti Marjamäki

Tekijät vierailivat lokakuussa Länsirannalla ulkoministeriön toimittajamatka-apurahalla.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi