Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tiedon puute levittää hiviä Mosambikissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.4.2013

Tiedon puute levittää hiviä Mosambikissa

Hiv on Mosambikissa yleinen ongelma etenkin tietämättömyyden vuoksi. Hiv-positiivinen Marcos Duvane on perustanut tovereineen oman järjestön tartunnan saaneiden elinolosuhteiden parantamiseksi.

Mosambik, hiv. Kuva: Teija Laakso.Marcos Duvane johtaa hiv-positiivisten järjestöä, joka on perustanut myös ompelimon. Kuva: Teija Laakso.

Pitkänmalliseen ikkunattomaan huoneeseen mahtuu neljä ihmistä, pari ompelukonetta ja seinille roikkumaan ripustettuja vaatteita: koulupukuja, vauvareppuja, papinkaapu. Olemme ompelimossa, joka sijaitsee Xikhelenin slummissa Maputossa.

Ompelimon on perustanut hiv-positiivisten järjestö, joka halusi kerätä tartunnan saaneet yhteen ja rikkoa hiviin liittyvän hiljaisuuden.

Järjestön johtaja Marcos Duvane kertoo idean syntyneen vuonna 2008, kun paikallinen Cedes-järjestö alkoi tukea hiv-positiivisia.

”Ymmärsimme, ettei tukea saa ikuisesti, vaan joskus olisimme omillamme. Jos meillä olisi järjestö, voisimme tulla omavaraisiksi”, Duvane selittää.

Cedes auttoi järjestöä rekisteröitymään ja hankkimaan ensimmäisen ompelukoneen. Sittemmin viisi ihmistä on koulutettu ompelijoiksi. Vielä ompelimo ei elätä ketään, vaan rakennusta ja koneita maksetaan yhä.

Testiin ei uskalleta mennä

Duvane on yksi Mosambikin 1,4 miljoonasta hiv-positiivisesta. YK:n mukaan maan 15–49-vuotiaista yli 11 prosentilla on hiv. Xikhelenin slummissa osuus on jopa yli 20 prosenttia.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu hivin leviämisen pysäyttäminen vuoteen 2015 mennessä. Mosambikin kohdalla tavoitteen saavuttaminen on mahdollista, sillä epidemia on tilastojen mukaan tasaantumassa, mutta se vaatii ponnisteluja.

Christina Macanha Cedes-järjestöstä pitää yhtenä suurimmista ongelmista tiedon puutetta ja hiv-positiivisten leimaamista. Ihmiset harrastavat seksiä monen kumppanin kanssa ja käyttävät joskus ehkäisyä, joskus eivät. Testeihin ei uskalleta mennä.

”Ihmiset ovat mieluummin tietämättä, koska pelkäävät syrjintää. Jos ei tee testiä, kukaan ei voi sanoa, että sinulla on aids”, Macanha sanoo.

Yksinhuoltaja haaveilee talosta

Cedes tukee Xikhelenissä etenkin hiv-positiivisia sekä orpoja esimerkiksi lisäämällä tietoisuutta ja toimittamalla aineellista apua. Järjestö saa tukea muun muassa suomalaiselta Kirkon ulkomaanavulta.

Yksi avunsaajista on 33-vuotias Gina Alberto Tamele, joka jäi muutama vuosi sitten leskeksi. Hänen miehensä sairasteli paljon mutta ei koskaan käynyt hiv-testissä.

Mosambik, hiv. Kuva: Teija Laakso.Hiv-positiivinen Gina Alberto Temele haluaisi oman talon. Kuvassa myös nuorempi tytär Sandra Augostinho Matesse (takana) sekä naapurintyttö Jura. Kuva: Teija Laakso.

Tamelella itsellään on tartunta. Cedesin vapaaehtoinen käy kerran viikossa auttamassa Tamelea ja muistuttaa tätä esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta. Hän saa myös tukea voidakseen ostaa pähkinöitä ja myydä niitä paahdettuina.

”Tarkoituksena on, että ihmiset pystyvät elämään sairauden kanssa, harjoittamaan pientä liiketoimintaa, hoitamaan kodin ja lapset”, Macanha kuvailee.

Avusta huolimatta elämä on niukkaa. Gina Tamelen mukaan hänen elämänsä suurin ongelma on kallis vuokra – slummiasunto ilman mukavuuksia maksaa kuukaudessa noin 300 meticalia eli noin 7,5 euroa.

”Haluaisin oman talon. Taistelen, että saavuttaisin sen”, hän sanoo.

Teija Laakso / maailma.net

Juttusarjassa käsitellään YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaissa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi