Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mosambik: Uudet hiv-testit tuovat toivoa vastasyntyneille - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.3.2013

Mosambik: Uudet hiv-testit tuovat toivoa vastasyntyneille

Uutiskoosteessa myös tulvien aiheuttamista tuhoista, ulkomaalaisten kaivosjättien väestönsiirroista, puhtaan veden merkityksestä ja portugalilaisten ryntäyksestä Mosambikiin. 

The Guardian: Helppokäyttöiset hiv-testit auttavat vastasyntyneitä

Hiv-statuksen testaus ja hiv-positiivisten hoito tehostuu Mosambikissa. Uudella matalan teknologian ympäristöön kehitetyllä menetelmällä saadaan nopea diagnoosi ja sillä voidaan helposti tarkkailla virustasoja. Aiemmin tuloksia sai odottaa jopa kaksi kuukautta, mutta uusilla laitteilla ne tulevat reilussa tunnissa.

Erityisen tärkeä uusi testausmenetelmä on vauvoille. 15 prosenttia raskaana olevista 15–49-vuotiaista on hiv-positiivisia, mutta vuonna 2010 vain kolmannes heidän lapsistaan testattiin kahden kuukauden sisällä syntymästä. Mosambikin kansallisen terveysinstituutin johtajan Ilesh Janin mukaan noin puolet hoitamattomista hiv-positiivisista lapsista kuoleekin alle 2-vuotiaana viivästysten vuoksi.

Terveysministeriön tavoitteena on poistaa tartunnat äidiltä lapselle vuoteen 2015 mennessä. Uusilla, testikäytössä olevilla laitteilla vastasyntyneen status voidaan selvittää peruslaboratorioissa.

Mozambique leads from the front in battle against Aids 

AIM: Tulvan tuhojen korjaaminen tulee kalliiksi

Viime lokakuusta lähtien tulvat ja rankkasateet ovat tehneet Mosambikissa tuhoaan ja maa onkin pääministeri Alberto Vaquinan mukaan erityisen altis luonnonkatastrofeille köyhyytensä vuoksi.

Hallituksen mukaan tulvissa on kuollut 117 henkilöä, mutta tavalla tai toisella ne ovat vaikuttaneet lähes 480 000 ihmisen elämään. Tuhansia taloja on tuhoutunut, viljaa on menetetty yli 200 000 hehtaaria, ja karjaa ja muita eläimiä on kuollut. Myös kastelujärjestelmiä, viemärikanavia ja suojavalleja on tuhoutunut. Tulvat ovat lisäksi vaikuttaneet suoraan yli 176 000 lapsen ja nuoren koulunkäyntiin sekä tuhonneet terveyskeskuksia ja sairaaloita.

Korjaustyöt ovat käynnissä, mutta tuhoutuneiden kiinteistöjen, siltojen ja teiden jälleenrakentamiseen sekä ruoka-apuun tarvitaan noin 322 miljoonaa dollaria.

Prime Minister sums up debate on floods

IrinNews: Asukkaat eivät hyväksy kaivosjättien väestönsiirtosuunnitelmia

Ulkomaisten kaivosyhtiöiden suorittamat väestönsiirrot aiheuttavat tyytymättömyyttä mosambikilaisten keskuudessa.

Brasilialainen kaivosjätti Vale siirsi vuosien 2006–2011 aikana noin 5 000 ihmistä alueelle, jolla ei asukkaiden mukaan ole liikenneyhteyksiä, työpaikkoja tai viljelykelpoista maata. Myös asukkaille varatut talot on heidän mukaansa rakennettu ilman perustuksia.

Yhtiö on valitusten jälkeen ryhtynyt korjaamaan teitä ja taloja sekä perustanut mallimaatilan opettaakseen moderneja maanviljelytekniikoita. Paikallisyhteisöjä avustava järjestö AAACJ vaatii, että talot tulisi joko rakentaa kokonaan uudestaan tai antaa asukkaille rahat uuden rakentamiseen. Sen mukaan myöskään menetelmät mallimaatilalla eivät ole kestäviä, sillä siellä käytetään lannoitteita ja muita tuotteita, joihin tuottajilla ei tule jatkossa olemaan varaa.

Myös intialainen teräsyritys Jindal pyrkii siirtämään ihmisiä kaivuualueiltaan syrjään. Yhtiön muutettua alueelle seudun asukkaat eivät ole saaneet ottaa käyttöön uusia maita tai rakentaa uusia taloja.

Resettlement conflicts follow Mozambique's mining boom

AllAfrica: Vesipumppu vei koleran ja toi lapset kouluun

Kaksi vuotta sitten Yhdysvaltain ja Mosambikin hallitusten yhteistyönä asennettu vesipumppu tarjoaa Nampulan osavaltiossa sijaitsevan Mecupesin asukkaille 600 muun kylän joukossa ensimmäistä kertaa puhdasta vettä. Asukkaiden mukaan se on muuttanut elämän. Kanaosuuskunnan tulot ovat lisääntyneet, kyläläisillä on enemmän aikaa ja vettä maanviljelyyn ja lapset käyvät koulua veden haun sijaan. Vettä riittää myös vessoihin ja peseytymiseen, ja kolera on hävinnyt alueelta kokonaan.

Yhteisö osallistui itse asennuskuluihin ja kukin kotitalous maksaa kuukausimaksun, joilla laitteita huolletaan. Naiset ja miehet ovat kylän vesikomiteassa tasa-arvoisia. Ohjelmassa mukana olevat kylät ovat onnekkaita: Maailmanpankin mukaan alle 30 prosentilla mosambikilaisista on mahdollisuus puhtaaseen veteen.

Mozambique: Clean Water Transforms Communities in Mozambique

The Portugal News: Portugalilaiset yritykset haluavat Mosambikiin

Mosambik houkuttelee entistä enemmän portugalilaisia yrityksiä ja sijoittajia. Maan talous on yksi maailman nopeimmin kasvavista ja sitä pidetään myös yhtenä Afrikan lupaavimmista muun muassa maan valtavienmaakaasulöydösten takia. Portugalilaisille myönnettyjen viisumeiden määrä on nelinkertaistunut aiempaan nähden, noin 200:aan päivässä. Portugalin valtiollinen lentoyhtiö TAP puolestaan lisää yhteyksiä Mosambikiin huhtikuusta lähtien.

Mozambique authorities issue 200 visas a day to Portuguese citizens

TAP steps up flights to Mozambique

Koonnut:  Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 27.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi