Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Liian moni tansanialainen synnyttää ilman ammattiapua - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 2.4.2013

Liian moni tansanialainen synnyttää ilman ammattiapua

Tansaniassa kuolee äitejä melkein sata kertaa enemmän kuin Suomessa. Naisaktivisti Festa Andrew peräänkuuluttaa poliittista tahtoa tilanteen muuttamiseksi.

Tansania, äitiyshoitola, synnytys. Kuva: Medici Con l´Africa Cuamm/FlickrTosamagangan sairaalan äitiysosasto Tansaniassa. Vain noin puolet tansanialaisäideistä synnyttää terveysasemalla. Kuva: Medici Con l'Africa Cuamm/Flickr, CC BY-SA 2.0

Maailman äitiyskuolemista 60 prosenttia tapahtuu kymmenessä maassa. Yksi niistä on Tansania, jossa terveyspalveluiden saamisen vaikeudella on naisten kannalta tuhoisat seuraukset.

Raskauteen ja synnytykseen liittyviin syihin kuolee maassa YK:n tilastojen mukaan sataatuhatta synnytystä kohti 460 naista. Suomessa luku on 5.

”Tärkein syy korkeisiin äitiyskuolleisuuslukuihin on ihmisoikeusperustaisten näkökulmien puute yhdistettynä poliittisen tahdon puutteeseen”, toteaa tansanialaisasiantuntija Festa Andrew.

Andrew on työskennellyt aiemmin naisten terveydentilan parantamiseen tähtäävässä Women's Dignity -järjestössä ja toimii nyt tansanialaisessa Tanzania Gender Networking Programme -naisjärjestössä ohjelmakoordinaattorina.

Köyhyys lisää kotisynnytyksiä

Äitiyskuolleisuuden vähentäminen on yksi YK:n heikoimmin edenneistä vuosituhattavoitteista.

Tavoitteena on pudottaa globaaleja äitiyskuolleisuuslukuja vuoden 1990 tasosta kolmella neljäsosalla vuoteen 2015 mennessä, mutta tähän mennessä lukuja on tuskin puolitettu.

Tansania, äitiys, vauva. Kuva: CIFOR/FlickrTansanialaisnaiset saavat keskimäärin 5,5 lasta. Kuva: CIFOR/Flickr, CIFOR/Flickr

Myös Tansaniassa tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa.

YK:n ja Tansanian omien tilastojen mukaan noin puolet naisista synnyttää terveysasemalla ja vain noin joka toisessa synnytyksessä on mukana ammattilainen. Monet turvautuvat sukulaisiin tai perinteisiin kätilöihin tai synnyttävät täysin yksin.

Niinpä naiset kuolevat esimerkiksi verenvuotoon, raskausmyrkytykseen tai muihin synnytyskomplikaatioihin.

Tansaniassa tehdyn tutkimuksen mukaan syitä siihen, miksi naiset eivät synnytä terveysasemalla, ovat esimerkiksi rahan puute, pitkät välimatkat ja pelko lähteä terveysasemalle yksin.

Festa Andrew'n mukaan yhteiskunnalliset erot vaikuttavat siihen, kuka synnyttää terveysasemalla ja kuka ei.

Esimerkiksi Women's Dignityn tekemästä selvityksestä kävi ilmi, että köyhimmät naiset synnyttävät yli seitsemän kertaa todennäköisemmin kotona kuin varakkaat.

Luvut aliarvioituja

Tansanian johto on luvannut ponnistella äitiyskuolemien vähentämiseksi. Maassa on levitetty tietoa terveysasemalla synnyttämisen tärkeydestä ja parannettu terveysasemia. Synnyttäminen on ilmaista.

Äitiyskuolleisuus onkin vähentynyt YK:n tilastojen mukaan vuodesta 1990 lähtien 47 prosenttia, ja väheneminen on nopeutunut 2000-luvulla.

Andrew suhtautuu myönteisiin tilastoihin epäillen, sillä kaikkia äitiyskuolemia ei pystytä rekisteröimään ja todellinen luku saattaa olla korkeampi.

Hänen mielestään Tansanian hallitus panee edelleen liian vähän rahaa terveyden edistämiseen.

”En muista vuotta, jolloin terveys olisi ollut budjetissa painopiste. Terveyssektorin strategiasuunnitelman mukaan ainakin kymmenen prosenttia budjetista pitäisi mennä terveyteen, mutta tänä vuonna osuus on vain kahdeksan”, hän sanoo.

Andrew'n mukaan tärkeintä äitiyskuolleisuuden vähentämisessä olisi yhteisöjen oman osallistuminen lisääminen.

”Yhteisöt itse ovat asiantuntijoita haasteissaan ja niiden ratkaisuissa. Lisäksi äitiyskuolleisuus pitäisi panna etusijalle politiikassa, budjetissa ja päätöksenteossa.”

Teija Laakso / maailma.net

Juttusarjassa käsitellään YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaissa. 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi