Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Vietnam kehittyy säiden armoilla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.5.2013

Vietnam kehittyy säiden armoilla

Ilmastonmuutos koettelee Vietnamia Kaakkois-Aasian maista kovimmin. Ihmiset selviävät sopeutumalla ja kuuntelemalla säätiedotuksia.

Vietnam, ilmastonmuutos, kalastajat. Kuva: Juho Paavola.Quang Thanhin kylässä asuvat kalanviljelijät Nguyen Dai ja Nguyen Cu seuraavat säätiedotuksia jatkuvasti, jotta he ehtisivät myrskyn tullen kerätä saaliin talteen. Kuva: Juho Paavola.

Suuret taifuunit iskevät Vietnamiin keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa. Kun talot sortuvat ja suolainen merivesi tulvii pelloille, pieni ihminen on voimaton.

Keskivietnamilaisessa Quang Thanhin kylässä kaloja viljelevät Nguyen Dai ja Nguyen Cu tietävät, että ainoa keino pärjätä luontoa vastaan on sopeutuminen.

”Kuuntelemme päivittäin säätiedotukset televisiosta tai radiosta”, Nguyen Dai sanoo.

”Kun taifuuni tulee, sato pitää korjata heti. Menee kolme yötä, että saamme kerättyä kalat, katkaravut ja taskuravut talteen”, Nguyen Cu kertoo.

Rannikko on pitkä ja tiheä

Maailmanpankki arvioi Vietnamin kuuluvan viiden ilmastonmuutoksesta eniten kärsivän maan joukkoon. Merenpinnan nousukin näkyy jo.

Tutkimuslaitos German Watchin mukaan vuosina 1991–2010 Vietnamissa kuoli sääilmiöiden vuoksi keskimäärin 445 ihmistä vuodessa. Aineelliset tuhot olivat noin 1,19 prosenttia ostovoimakorjatusta bruttokansantuotteesta.

Haavoittuvan Vietnamista tekee sijainti trooppisella monsuunivyöhykkeellä.

”Suuri osa taifuuneista iskee Keski-Vietnamiin. Edetessään taifuuni aiheuttaa rankkasateiden myötä usein tulvia, ja alavilla alueilla se voi työntää merivettä mantereelle”, Vietnamissa paljon työskennellyt Suomen Ilmatieteenlaitoksen suunnittelija Sami Kiesiläinen kertoo.

Suurin osa maan tärkeimmistä elinkeinoista maanviljelystä, turismista ja teollisuudesta on sijoittunut noin 3 300 kilometrin pituiselle rannikolle. Säätä olisikin kyettävä ennustamaan entistä tarkemmin.

Käsipeli hidastaa ennustetta

Siksi Vietnamissa on ihmisiä, kuten Tran Quang Nâng. Hän on yksi Vietnamin Ilmatieteenlaitoksen Hanoissa työskentelevistä sääennustajista.

Vietnam, ilmastonmuutos, ilmatieteenlaitos, ennustaminen. Kuva: Juho Paavola.Vietnamin ilmatieteenlaitoksella työskentelevä meteorologi Tran Quang Nâng osoittaa kartalta, missä viime vuoden taifuunit kulkivat. Kuva: Juho Paavola.

”Koska Vietnam sijaitsee subtrooppisella alueella, sään ennustaminen on melko hankalaa”, hän kertoo.

Ennusteita laaditaan monella eri tasolla. Hanoin pääkonttorissa tehdään koko maan kattavia ennusteita, joita useat alueyksiköt täydentävät oman alueensa tuntemuksellaan.

Suuri osa työstä on manuaalista. Sääasemilta havainnot soitetaan puhelimella eteenpäin näppäiltäviksi käsin eri järjestelmiin. Se hidastaa havaintojen kulkua ja lisää virheiden määrää.

”Ihmiset sinällään tekevät hyviä ennusteita ja havaintoja. Ongelmana on järjestelmän hitaus ja hajanaisuus, siksi se olisi saatava automatisoitua”, Kiesiläinen sanoo.

Naapurit eivät juttele

Esimerkiksi Suomessa Ilmatieteen laitoksen ennustajat Helsingissä ja alueyksiköissä näkevät kaiken saatavilla olevan säätiedon reaaliajassa.

Vietnamin meteorologian, hydrologian ja ympäristöinstituutin varajohtaja Tran Hong Thain mukaan Vietnamin ongelma on, etteivät alueelliset yksiköt vaihda tietoja keskenään.

Siksi naapuriprovinssin tuottamasta kallisarvoisesta tiedosta ei saada aina ajoissa hyötyä.

”Haluaisin integroida järjestelmämme tiiviiksi kokonaisuudeksi. Se hyödyttäisi sekä ihmisiä että taloutta”, Tran Hong Thai sanoo.

Koulutusyhteistyö voi tuoda apua

Suomen Ilmatieteenlaitos on pystyttänyt Vietnamiin kaksi automaattista sääasemaa opettaakseen käytännön automaatiota.

Vietnam, ilmastonmuutos, opiskelijat, meteorologia. Kuva: Juho Paavola.Ilmastonmuutoksen vuoksi meteorologia on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Meteorologi Loan Le (keskellä) perehdyttää yliopistoharjoittelijoita ennustamisen saloihin. Kuva: Juho Paavola.

Vietnam puolestaan neuvottelee korkotukiluotolla hankittavista suomalaisen Vaisalan uusista säätutkista sekä salamapaikantimista. Vietnamin nykyiset tutkat alkavat olla jo vanhoja.

”Koska niitä on ostettu eri vaiheessa Venäjältä, Japanista, Yhdysvalloista ja Australiasta, niiden huoltaminen on hankalaa”, Tran Hong Thai sanoo.

Säätutka mittaa sateen määrää noin 200 kilometrin säteellä. Salamapaikantimet näkevät salamoinnin huomattavasti kauempaa. Molemmat ovat korvaamattomia työkaluja lyhyiden ennusteiden tuottamisessa, joita Nguyen Dai ja Nguyen Cu tarvitsevat.

Juho Paavola

Kirjoittaja on kehityskysymyksistä kiinnostunut kuvajournalisti.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 10.5.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi