Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nicaraguan nuoret vastustavat teiniraskauksia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 21.3.2013

Nicaraguan nuoret vastustavat teiniraskauksia

Nicaraguaa piinaaviin teiniraskauksiin ja seksuaaliseen väkivaltaan on tulossa muutos, mikäli maan nuoret saavat viestinsä perille.

Nicaragua, työpaja, nuoret, tanssi. Kuva: Outi Einola-Head.Työpajassa maan hallitukselle julkilausuman koonneet nuoret juhlivat työnsä lopputulosta. Kuva: Outi Einola-Head.

Maaliskuun puolivälissä noin 120 aktiivista nuorta eri puolilta Nicaraguaa kokoontui Managuaan työpajaan, jossa he laativat yhdessä maan päättäjille luovutetun julkilausuman.

Nuoret vaativat muun muassa seksuaalikasvatusta koulujen opetussuunnitelmaan sekä terveyskeskuksilta ja sairaaloilta luottamuksellista tietoa ja apua tarvittaessa.

Nuoret haluavat myös, että ihmisten erilaisuus hyväksytään, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kunnioitetaan ja naisiin kohdistuva väkivalta torjutaan.

Hyviin tavoitteisiin on tarkoitus päästä asennekasvatuksen ja mediatyön avulla. Mukaan nuoret haluavat valjastaa päättäjät ja paikallishallinnon, kirkon ja kansalaisjärjestöt.

Kaksi miljoonaa teiniäitiä

”Tiedon puute polkee nuorten oikeuksia”, Managuasta kotoisin oleva Ana Sánchez Sobalvarro sanoo.

”Emme kuitenkaan halua syyttää vanhempia kaikesta, koska hekään eivät tunne asioita riittävästi.”

Ana Sánchez Sobalvarro. Kuva: Outi Einola-Head14-vuotias Ana Sánchez Sobalvarro on jo kokenut viestintäkampanjoiden vetäjä. Kuva: Outi Einola-Head.

14-vuotias Ana on tehnyt seksuaalioikeuskampanjoita kouluihin jo kuusi vuotta.

”Teiniraskaudet ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö ovat isoja ongelmia. Nuoret ovat huonosti koulutettuja ja tietämättömiä”, hän kertoo.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella kaksi miljoona alaikäistä saa vuosittain lapsen, usein hyväksikäytön seurauksena.

Ana uskoo valistuksen voimaan.

”Olemme jo pystyneet muuttamaan asenteita, mutta lisää työtä on tehtävä. Kaikki on saatava mukaan muutokseen.”

Ana käy koulua ja tekee illat ja viikonloput vapaaehtoistyötä. Hän haluaa uran sosiaalityöntekijänä eikä suunnittele perustavansa perhettä.

Karibian rannikon tilanne synkkä

Sholey Taquira Mecoy tuli työpajaan Pearl Lagoonista, Nicaraguan Karibian puoleiselta rannikolta, jossa nuorten ongelmat kärjistyvät.

Sholcy Taquira Mecoy. Kuva: Outi Einola-Head.Sholey Taquira Mecoy uskoo työllään olevan vaikutusta, sillä asenteet ovat muuttumassa.Kuva: Outi Einola-Head.

”Muutos parempaan on jo näkyvissä. Tällä hetkellä koulussani ei ole yhtään raskaana olevaa teiniä, joten tiedotuskampanjamme puree”, hän iloitsee.

”Tärkeintä on saada nuoret keskustelemaan yhdessä ongelmistaan. Näin vahvistamme yhteistä ääntämme ja voimme viedä asioita eteenpäin päättäjille.”

Koulupäivän jälkeen 16-vuotias Sholey auttaa isoäitiään. Illat ja viikonloput menevät tiedotustyössä. Valistusta nuorille jaetaan muun muassa musiikki- ja tanssiesitysten kautta.

Sholey haluaa opiskella lääkäriksi ja saada ehkä muutaman lapsen aikaisintaan 30-vuotiaana.

”Mutta vain, jos löydän miehen, joka kunnioittaa minua ja oikeuksiani.”

Nuorten viesti menee perille

Carlos Junior Lopez Orozco pitää poikien osallistumista nuorten keskusteluryhmiin ja seksuaalioikeuksien valistustyöhön ratkaisevana.

Carlos Junior López Orozco. Kuva: Outi Einola-Head.Carlos Junior López Orozco jakaa sanomaansa mieluiten videon tai radion välityksellä. Kuva: Outi Einola-Head.

Carlos tekee mediatyötä ja videoita Suomenkin tukemassa Vozjoven-järjestössä. Hän rakentaa viestintäverkostoja sekä tekee radio-ohjelmia ja mainoksia.

”On hienoa nähdä, miten nuoret ja vanhemmat ovat alkaneet keskustella asioista. Radio-ohjelmamme tavoittavat eri sukupolvet, jotka alkavat nähdä asioita myös nuorten näkökulmasta.”

Carlos, 18, haluaa diplomaatiksi ja toivoo tekevänsä uran kehitysasioiden parissa. Hän ei ole vielä miettinyt perheen perustamista.

”Olemme kaataneet monia raja-aitoja, ja nuorten ääni voimistuu eri puolilla Nicaraguaa. Tästä kuuluu kiitos myös Suomen antamalle tuelle.”

Nuorten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia pohtinut työpaja oli osa Suomen ja Hollannin kehitysyhteistyön lopputapahtumia. Maat ovat jo päättämässä kahdenvälistä kehitysyhteistyötään Nicaraguassa.

Suomi on tukenut Hollannin ja Tanskan kanssa YK:n väestörahaston UNFPA:n toteuttamaa hanketta nuorten lisääntymisterveyden parantamiseksi Nicaraguassa.

Outi Einola-Head

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi