Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Vedenjuonti velaksi päättyy - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 21.3.2013

Vedenjuonti velaksi päättyy

Palestiinalaiskylissä jännitetään, kenelle vettä riittää.

Palestiinalaisalueet, vesi. Kuva: Maria Santto.Abdullah Zahran (vesilaitoksen liivissä) kerää vesimaksuja Biddussa. Aiemmin häntä harmitti jakaa laskuja, kska hän tiesi ettei hanoista tullut vettä. Nyt vesi juoksee, ja myös Mohammed Hassan otti laskun vastaan. Kuva: Maria Santto.

Suomen vesihuoltoprojekti Jerusalemin luoteispuolen palestiinalaiskylissä päättyy pian. Projekti kesti neljä vuotta ja maksoi kahdeksan miljoonaa euroa. Nyt vanhat putket on korvattu 90 kilometrillä uutta putkea, ja juomavesi juoksee vihdoin tauotta.

”Paikallisten päättäjien ei tarvitse enää öisin vastata kyläläisten puheluihin siitä, miksi vettä ei tule”, sanoo Nadji Jamhour, alueen yhdyskuntahuollosta vastaavan neuvoston puheenjohtaja.

Kyläläisten keskinäiset kiistat vedensaannista ovat loppuneet. Asukkaat ovat myös valmiita maksamaan vedestä. Esimerkiksi Beit Ananin kylässä kolme neljästä vedenkäyttäjästä maksaa laskunsa, kun aiemmin yhtä moni jätti maksamatta vedestä.

Nyt palestiinalaisissa kylissä jännitetään, kuka lopulta saa vettä.

Vuonna 1988 alueen kahdeksassa kylässä asui noin 25 000 ihmistä, ja vettä tuli 120 kuutiota tunnissa. Nyt sama määrä on noin 40 000 asukkaan käytettävissä, projektissa perustetun vesilaitoksen johtaja Mohammed Musleh kertoo.

”Vesi riittää kotien talousvedeksi, mutta ei esimerkiksi karjalle.”

Vesilaitos omilleen

Vesimäärä henkilöä kohti on supistunut, mikä johtuu myös vesivarojen niukkuudesta Länsirannalla ja Israelissa. Ennen kyliin tuli vettä vain Har Adarin juutalaissiirtokunnan kautta, ja myös uusi järjestelmä on viime kädessä riippuvainen israelilaisen vesihuoltoyhtiön Mekorotin toimituksista.

Jamhour muistaa yhä kymmenen vuoden takaisen käyntinsä Har Adarissa.

Vesisäiliöön oli merkitty taso, jonka alittuminen katkaisi vedensaannin palestiinalaiskyliltä. Jokaisessa palestiinalaiskylän talossa on edelleen säiliö, johon vettä varastoidaan, kun sitä tulee putkista. Har Adarin taloissa säiliöt ovat tarpeettomia.

Juutalaisten ja palestiinalaisten jännitteet tuntuivat myös suomalaisprojektissa.

Al-Nabin pumppuaseman rakentamisen aloitus viivästyi yli vuodella Israelin byrokratian takia. Myös luvansaanti viimeisen putkilinjan rakentamiseksi Israelin puolelta pumppuasemalle viivästyi. Asema sijaitsee Länsirannan C-alueella, jota Israel valvoo ja jolta se vaatii muun muassa rakennusluvat. Projektin kylät ovat A- eli palestiinalaishallinnon aluetta.

Nyt kun tekniikka on paikoillaan, alkaa päätyö eli vesilaitoksen pyörittäminen, Musleh sanoo.

Vedenjakelun hankaluudet tuskin ovat ohi, ja työtä riittää kunnossapidossa ja vesimaksujen keräämisessä. Asiakkaat täytyy saada vakuuttuneiksi myös taannoisesta veden hinnankorotuksesta, joka johtuu uuden järjestelmän kustannuksista.

Musleh laskee, että maksuista olisi saatava vähintään 70 prosenttia, jotta vesilaitos pyörisi omillaan. Myös maksamattomat laskut pitäisi vähitellen karhuta. Niistä on kertynyt parinkymmenen vuoden aikana palestiinalaisittain huima summa, neljä miljoonaa euroa.

MATTI MARJAMÄKI

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 20.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi