Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Indien: De drömmer om en egen toalett - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 22.3.2013

Indien: De drömmer om en egen toalett

Mobiltelefoner och platt-tv, men inga toaletter. Det är verklighet för allt fler av Indiens 1,2 miljarder stora befolkning. 

Intia, vessa, sanitaatio. Kuva: Romana Manpreet.Bristen på offentliga toaletter i de indiska städerna leder till att många män gör sina behov på trottoarer och längs med bilvägar. Foto: Romana Manpreet.

Hundar rotar bland sopor och luften är fylld av flugor. Stanken gör att jag andas genom munnen.

Vi befinner oss i Chanakyapuri, det område där de flesta av Delhis ambassader ligger. Här finns också ett av huvudstadens många slumområden. Cementskjulen är byggda tätt intill varandra och gångarna är leriga.

Kvinnor i olika åldrar står på rad utanför områdets enda offentliga toalett som upprätthålls av en icke-statlig frivilligorganisation. Där finns 20 bås som ska täcka toabehovet för 10 000 personer. Det räcker såklart inte och gör att många gör sina behov i det fria, längs med järnvägsspåren eller i buskage.

”Det är hemskt att leva så här. Jag vet att det är ohygieniskt och att vi blir sjuka”, säger Renu Devi Saroj som kommer gående på tågspåret.

Intia, vessa, sanitaatio. Kuva: Romana Manpreet.Det indiska järnvägsnätet har kallats Indiens största toalett. Omkring hälften av befolkningen gör sina behov i det fria och det gör att sanitet är ett växande problem. Foto: Romana Manpreet.

På eftermiddagarna har de 20 toabåsen blivit alldeles för motbjudande för att hon ska vilja gå dit.

En gammal man med käpp går långsamt över till andra sidan spåren. När ett tåg närmar sig, syns han plötsligt igen. Mannen med käppen balanserar på träplankorna. Jag ser hur tåget blir större och större. Mannen klarar sig med några sekunders marginal.

”Det är för många som blivit påkörda av tågen”, säger Anita Rai och skakar på huvudet.

Hon bor i ett litet skjul med sin man, svärföräldrar och barn. Där finns en tv, dvd och tvättmaskin, men precis som i de andra cementskjulen finns ingen toalett.

Situationen är särskilt svår för gamla och sjuka som inte orkar gå till den offentliga toaletten. Slummen är olaglig och kan rivas när som helst. Det gör att det är svårt att bygga ett avloppssystem, men bristen på toaletter har också en historisk förklaring. Det ansågs länge vara ofint att göra sina behov i närheten av där man bor, så i många gamla hus finns inte toaletter.

”Vi hade till och med ett eget tempel hemma, men ingen toalett när jag växte upp”, säger Bindeswar Pathak.

Han driver den icke-statliga frivilligorganisationen Sulabh som har jobbat med sanitet i över 40 år. Omkring 53 procent av indierna har mobiltelefon, men bara 46,9 procent har tillgång till en toalett med avlopp, visar officiella statliga siffror från 2011.

”Det är självklart att kvinnor drabbas hårdast när det saknas toaletter. De trakasseras när de gör sina behov utomhus”, säger Bindeswar Pathak.

Återkommande kampanjer uppmärksammar problemen och politikerna känner till vad som behöver göras. Bindeswar Pathak vill att det införs en lag om att alla restauranger har toalett och att det ges statliga lån till personer som vill bygga sin egen toalett. Han visar oss de ekologiska toaletter han utvecklat och installerat i 1,2 miljoner indiska hushåll. Målet är att sprida toaletten till fler byar, städer och länder.

Intia, vessa, sanitaatio. Kuva: Romana Manpreet.Det finns 1534 offentliga toaletter för män och 132 offentliga toaletter för kvinnor i den indiska huvudstaden, enligt en studie från år 2009. Män gör sina behov längs bilvägar och i parker. Det är otänkbart för kvinnor, samtidigt som det är tabu för dem att prata om behovet att urinera och gå på toa. Foto: Romana Manpreet.

”Det finns lösningar om regeringen bara vill, men det har länge varit tabu att prata om toaletter och sanitet.”

I slumområdet vid järnvägsspåret där Anita Rai bor är många pessimistiska. Allt fler från landsbygden flyttar hit, för att det helt enkelt är det billigaste bostadsalternativet i Delhi. De grönområden som tidigare fanns är bebyggda, men toaletterna blir inte fler.

Julia Wiræus

Skriv ut Dela

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 22.3.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi