Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nepal: Naistaistelijoiden vaikeampi sopeutua takaisin yhteiskuntaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 15.3.2013

Nepal: Naistaistelijoiden vaikeampi sopeutua takaisin yhteiskuntaan

Nepal-uutiskoosteen muita aiheita: Avunantajien toiminta maassa, kahvinviljely, uusiutuva energia ja lastenoikeudet. 

The Guardian: Maolaistaistelijoiden vaikea palata entisiin sukupuolirooleihinsa

The Guardianin mukaan Nepalissa entisten taistelijoiden yhteiskuntaan sopeuttamiseen tarkoitetut kuntoutusohjelmat eivät huomioi tarpeeksi tyttöjä ja naisia.

Nepalin sisällissodan päättyessä yli 23 000 maolaistaistelijasta naisia oli 5 000, joista 988 tyttöjä. Taisteluissa heille kehittyi uudenlainen omanarvontunto ja asema, ja niiden loputtua palaaminen perinteiseen naisen asemaan on ollut vaikeaa. Maolaiset myös kannustivat Nepalissa tabuina pidettyihin kastien välisiin avioliittoihin, mikä on leimannut naisia ja hankaloittanut heidän kotiinpaluutaan. Heiltä on muun muassa evätty kansalaisuustodistuksia ja heidän lapsiltaan syntymätodistuksia.

Myös miesten sukupuoli-identiteetti on saattanut muuttua taistelijoiden riveissä, sillä he hoitivat niissä myös perinteisesti naisille kuuluneita tehtäviä kuten ruoanlaittoa ja lastenhoitoa.

IrinNews: Nepalin avunantajia syytetään puolueellisuudesta

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa neljännes kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Osa ihmisistä on kroonisesti aliravittuja ja turvallinen sanitaatio puuttuu 20 miljoonalta. Lähes seitsemän vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen uuden perustuslain ja hallituksen muodostaminen ovat jumittuneet poliittisiin kiistoihin.

Sodanjälkeisessä siirtymässä ytimenä on ollut vallan hajauttaminen hallitukselta paikallisyksiköille, jotka määräytyvät pitkälti etnisyyden mukaan.

Kansainvälisiin avunantajiin kohdistuu nykytilanteessa entistä enemmän kritiikkiä ja niitä syytetään etnisten jännitteiden lisäämisestä, asioihin sekaantumisesta ja puolueellisuudesta. Poliittisen analyytikon Krishna Khanalin mukaan avustajat keskittyivät enemmän rauhanprosessiin ja demokratisoitumiseen kuin kipeästi tarvittuun kehitykseen.

BBC: Kahvia kannattavampi viljellä kuin ruokaa

Kahvin viljely kiinnostaa yhä useampaa nepalilaista, sillä siitä voi tienata jopa kolminkertaisesti hirssiin tai maisiin verrattuna, eikä se myöskään vaadi lannoitteita. Toimintaa helpottaa se, että tukkukauppiaat ostavat kahvipavut suoraan tilalta.

20 vuoden aikana kahvinviljelyala maassa onkin kymmenkertaistunut ja vienti 30-kertaistunut ollen nykyään miljoona dollaria vuodessa. Tärkeimmät vientikohteet ovat Etelä-Korea, Japani, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, ja viljelijät toivovat viennin ja siitä saatavien tulojen kasvavan edelleen. Myös kotimainen kahvinkulutus on nousussa.

E-Kantipur: Yrittäjät ja sijoittajat tähtäävät uusiutuvan energian markkinoille

Vaihtoehtoisen energian edistämiskeskus (AEPC) ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) pyrkivät edistämään uusiutuvan energian käyttöä ylläpitääkseen luonnon monimuotoisuutta ja lisätäkseen kestäviä elämänmuotoja maan suojelluilla alueilla sekä vähentääkseen paikallisyhteisöjen riippuvuutta metsistä niiden säilyttämiseksi.

Myös yrittäjät ja investoijat haluavat mukaan maan uusiutuvan energian markkinoille laajentaakseen sen saatavuutta. Tähän asti uusiutuvan energian, kuten vesi- aurinko-, tuuli-, biokaasuenergian tarjoaminen ja kehittäminen on ollut lähinnä avunantajien ja kehityskumppanien tukeman hallituksen vastuulla ja projektit ovat olleet pienimuotoisia.

The Himalayan Times: Lastenoikeuksia halutaan vahvistaa  

Hallitus ja useat kansalaisjärjestöt, kuten Plan ja Pelastakaa lapset, ovat hahmotelleet viisivuotisen strategisen suunnitelman lastenoikeuksien turvaamiseksi Nepalissa. Sen toteuttamisen on määrä vähentää lapsiavioliittoja, lapsityötä ja lapsikauppaa sekä muuttaa yhteiskunnallista ilmapiiriä lapsiystävällisemmäksi.

Koonnut: Johanna Latvala

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 15.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi