Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Barndödligheten i Kenya långt ifrån millenniemålet - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 14.3.2013

Barndödligheten i Kenya långt ifrån millenniemålet

Orsakerna till småbarnsdöd är oftast undernäring, lunginflammation, malaria, diarré, mässling eller hiv. Nu tänker Kenyas regering få barndödligheten att minska.

Kenia, lapsikuolleisuus, terveydenhuolto, katunäkymä. Kuva: Eeva SuhonenI den lilla massajbyn föds barn, men hälsovårdstjänsterna är mycket anspråkslösa. Det tar tre-fyra timmar att ta sig till Narok som är den närmaste staden, om det inte är regnperiod. Foto: Eeva Suhonen

I Kenya dör årligen 189 000 barn som är yngre än fem år. Det betyder att av tusen förlossningar dör 74 barn. För att millenniemålet ska uppnås borde barndödligheten minska rejält. Målet är att minska dödligheten till en tredjedel på femton år.

”Vi är ännu långt ifrån 33 döda barn per tusen förlossningar. Och Kenya har bara tre år på sig tills millenniemålen utvärderas”, konstaterade Shem Ochola från Kenya World Vision.

Nu tänker den kenyanska regeringen på allvar ta itu med barndödligheten. Man har tagit fram en strategi för barnens överlevnad, som nyligen publicerades i staden Kisumu i västra Kenya. Med strategins hjälp ska man ändra på sedvänjor som beror på fattigdom, okunskap och traditioner, och som påverkar barns insjuknande.

Bland annat kommer regeringen att sänka hälsovårdsavgifterna vid klinikerna, och förse föräldrar med bättre kunskaper om barnsjukdomar.

Undernäringen dödar

”Barnens dåliga hälsa beror på faktorer som går att åtgärda. Orsakerna är oftast undernäring, lunginflammation, malaria, diarré, mässling eller hiv”, berättar läkaren Santau Migiro, som leder Kenyas hälsoministeriums enhet för barnhälsa.

”Ta till exempel Nyanzaområdet. Där har största delen av barnen varken wc eller möjligheter att tvätta sig. Många har inte tillgång till rent vatten. Följden blir sjukdomar.”

I Nyanza är det fler än vart annat barn som dör av undernäring. Undernärda barn drabbas lätt av infektioner, sjukdomar och diarré.

De flesta av barnen i trakten bor långt ifrån sjukhus. Sjukhusen lider i sin tur av ständig personalbrist och för lite läkemedel.

”Vårdpersonalen borde förbättra de nyföddas hälsovård och näring. Särskilt viktigt är det att man beaktar försvagat hälsotillstånd vid prematurförlossningar och spädbarns risker att få infektioner.”

Kvinnorna på landsbygden ammar inte sina spädbarn, vilket är ett stort problem. Många kvinnor föder inte på sjukhus och känner inte till familjeplanering.

”Familjeplanering skulle garantera mamman och pappan en möjlighet att ge akt på hur ofta och hur många barn mamman föder. Då skulle de kunna fundera på hur många barn de orkar ta hand om.”

11 000 hiv-barn varje år

I Kenya föds ungefär 1,5 miljoner barn varje år. 87 000 av de väntande mödrarna är hiv-positiva. De föder 11 000 spädbarn som bär på hi-viruset.

Hiv är problematiskt i många samhällen där traditionen att fruar går i arv ännu lever kvar. Många änkor tvingas gifta sig med en släkting till mannen, trots att männen kan ha dött i aids.

Kenya är ett av de 22 länder där 90 procent av världens hiv-positiva mammor bor.

”Staten borde utveckla och finansiera hälsoupplysningen och hälsovårdstjänsterna mera, i synnerhet på landsbygden. Föräldrarna eller vårdnadshavarna är sist och slutligen de som har ansvaret för barnens hälsa och välmående”, säger Migiro.

Staten och World Vision har satt i gång ett femårigt program i Nyanzaområdet för att barndödligheten ska avta. Programmet fokuserar på upplysningsverksamhet.

Evans Wafula och Eeva Suhonen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 14.3.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi