Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Egyptin syyrialaispakolaiset saavat ruoka-apua setelillä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.3.2013

Egyptin syyrialaispakolaiset saavat ruoka-avun setelillä

Maailman ruokaohjelma WFP käynnisti tammikuussa vähävaraisten syyrialaispakolaisten avustamisen Egyptissä. Kesäkuun loppuun mennessä ruoka-avun piirissä odotetaan olevan 30 000 syyrialaispakolaista.

Egypti, Syyria, pakolaiset, ruoka-apu. Kuva: Päivi Arvonen. Maailman ruokaohjelman Egyptin maajohtaja Gianpietro Bordignon kertoo maksuseteleiden jakamisen sujuvan ongelmitta. Avun saajaksi rekisteröityneet pakolaiset tavoitetaan kuukausittain uuden maksusetelin jakamista varten tekstiviestillä. Kuva: Päivi Arvonen.

”Aluksi Syyriasta lähtivät Egyptiin lähinnä ne pakolaiset, joilla oli enemmän varallisuutta. Nämä pakolaiset saapuivat lentäen. Viime kuukausina laivalla tulleet pakolaiset ovat huomattavasti vähävaraisempia kuin aiemmin tulleet”, sanoo Maailman ruokaohjelman Egyptin maajohtaja Gianpietro Bordignon.

Arviot Egyptiin saapuneiden syyrialaispakolaisten määrästä vaihtelevat 90 000:sta ja 150 000:een. Helmikuun puolivälissä pakolaisiksi oli Egyptissä rekisteröitynyt 16 000 syyrialaista.

Maailman ruokaohjelma aloitti tammikuussa ruoka-avun antamisen haavoittuvimmassa asemassa oleville pakolaisille. Avun piirissä on tällä hetkellä noin 7 000 syyrialaispakolaista. Ruoka-apua on saanut 3 000 Kairon esikaupunkialueilla asuvalla sekä 4 000 Aleksandriassa ja Damiettassa asuvaa pakolaista.

Hienotunteisesti ja matalalla profiililla

”Avustustoimintamme syyrialaispakolaisille on hoidettava hyvin hienotunteisesti. Vaikka avunsaajat ovat omassa ryhmässään heikommassa asemassa ja avun tarpeessa, on heidän tilanteensa silti monin verroin parempi kuin köyhyydessä elävien egyptiläisten”, Bordignon sanoo.

Viisi vuotta Maailman ruokaohjelman kautta Egyptin vähävaraisten ravitsemustilannetta seurannut Bordignon arvelee jopa joka toisen Egyptin noin 85 miljoonasta asukkaasta elävän köyhyysrajalla.

”Ruoka-apua saavat syyrialaispakolaiset asuvat laitakaupungilla halvoissa vuokra-asunnoissa. Puutetta on paljosta, mutta olosuhteet ovat silti paljon paremmat kuin pakolaisleirillä”, Bordignon muistuttaa.

Maailman ruokaohjelma saa listan avun tarvitsijoista YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Egyptin toimistolta. Ruoka-avun muoto on palveluseteli, joka useimmiten on paperinen.

Terveellisiä peruselintarvikkeita

Ruoka-apua ei anneta tavarana vaan kukin avunsaaja voi ostaa maksusetelillä peruselintarvikkeita tietyistä supermarketeista.

”Supermarketit on valittu huolellisesti sijainnin, maineen ja valikoiman laajuuden perusteella. Jokainen mukana oleva myymälä on egyptiläinen, ei ulkomaalaisomistuksessa. Näin tuemme samalla myös Egyptin työllisyyttä ja taloutta”, Bordignon kertoo.

Avun suuruus on 27 dollaria eli noin 21 euroa kuukaudessa. Maksusetelissä on 27 dollarin arvosta Egyptin puntia jokaista perheenjäsentä kohden. Yksin asuvat yli 18-vuotiaat ovat oikeutettuja omaan maksuseteliin.

Maksusetelillä voi ostaa peruselintarvikkeita kuten riisiä, leipää, öljyä, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Ostovalikoimasta on rajattu pois paitsi tupakka myös epäterveelliset rasvaiset välipalat, makeiset ja alkoholi.

Päivi Arvonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 13.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi