Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Digitarina: Yen Mỹn viljelijät tuottavat puhtaita vihanneksia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 12.3.2013

Vietnam: Yên Mỹn viljelijät tuottavat puhtaita vihanneksia

Yên Mỹn osuuskunnan tuottamat vihannekset käyvät Hanoissa hyvin kaupaksi. Suurkaupungin kuluttajia ei haittaa, vaikka ne maksavat tavallista enemmän. Ostajat arvostavat vihannesten hyvää laatua.

Yên Mỹn kylässä, noin 15 kilometrin päässä Hanoin keskustasta, samannimisen osuuskunnan vehreät ja hyvin hoidetut viljelypalstat näyttävät jatkuvan loputtomiin. Yksittäisillä palstoilla maanviljelijät jatkavat kuokkimistaan, vaikka keskipäivän aurinko polttaa kuumasti.

Osuuskunnan johtaja Tran Duc Vinh pysähtyy skootterillaan peltoja halkovalle tielle ja esittelee kasvavaa satoa ja monia lajikkeita: erilaisia kaaleja, lehtivihanneksia, tomaatteja, papuja, maissia, banaania. Joka päivä osuuskunta tuottaa myyntiin 10 000–20 000 kiloa kasviksia, jotka jälleenmyyjät hakevat kylästä ja välittävät kauppoihin ja toreille. Käytäntö säästää viljelijöiden aikaa ja vaivaa.

Yên Mỹ on yksi niin sanotun puhtaan vihannesviljelyn edelläkävijöistä Vietnamissa, ja se noudattaa tarkasti VietGAP-ohjelman (Vietnam good agriculture practice) sääntöjä.

Osuuskunta palvelee jäseniään

Osuuskunnan jäseniltä puhtaiden vihannesten tuottaminen edellyttää uusien viljelymenetelmien opettelua ja kehittämistä. Vastuu koulutuksen järjestämisestä on osuuskunnalla, joka huolehtii myös viljelyn perusedellytyksistä, kuten uusien satoisien lajikkeiden siementen, puhtaan kasteluveden ja lannoitteiden saatavuudesta.

Vietnam, maatalous, puhdas viljely. Kuva: Eila Hannula Yên Myn tuottamat vihannekset pakataan jatkossa osuuskunnan omalla logolla varustettuihin pusseihin. Näin kuluttajat tunnistavat ne paremmin. Kuva: Eila Hannula

Yên Mỹn kylässä osuuskunta on suurin työllistäjä. Kylän 5 500 asukkaasta 1 200 kuuluu osuuskunnan viljelijöihin.

Yên Mỹn osuuskunnan tarina on tyypillinen Vietnamissa. Se perustettiin 1960-luvun lopulla, jolloin valtion omistamat, keskitetysti johdetut osuuskunnat vastasivat kaikesta maataloustuotannosta.

1990-luvulla vanha malli purettiin epäonnistuneena ja maataloutta ryhdyttiin yksityistämään.

Yên Mỹ uudistui vuonna 1997 niin sanotuksi palveluosuuskunnaksi, jonka tehtävänä on edistää jäsentensä toimeentuloa. Uuden maanjakolain mukaisesti osuuskunnan maat jaettiin yksityisille viljelijöille, jotka saivat pitkäaikaisen käyttöoikeuden maahan.

Samalla osuuskunta päätti erikoistua puhtaiden ja turvallisten vihannesten tuotantoon.

Työtä perheen vuoksi

Khùc Thi Thóm työskentelee pellollaan yhä, vaikka viereisiltä palstoilta viljelijät ovat lähteneet pitämään taukoa päivän kuumimmiksi tunneiksi.

Hän viljelee neljän aarin kokoista palstaansa nykyään yksin, koska aviomies on liian sairas ja anoppi liian vanha peltotöihin. Perheen kolme aikuista lasta ovat kaikki muualla: armeijassa, opiskelemassa tai töissä.

Vietnam, maatalous, puhdas viljely. Kuva: Eila HannulaKhùc Thi Thómilla on Yên Myn osuuskunnan pelloilla oma neljän aarin palsta, jota hän viljelee yksin. Jos sadot onnistuvat, pellon tuotto riittää niukasti kuusihenkisen perheen elättämiseen. Kuva: Eila Hannula

”Työ on erittäin raskasta, eikä työaikaa ole. Koska työskentelen yksin, satoni ovat pienempiä ja toimeentulo on niukkaa.”

Khùc Thi Thóm kasvattaa palstallaan enimmäkseen tomaattia ja kaaleja. Edellisestä tomaattisadosta tuhoutui puolet, joten seuraavan sadon olisi pakko onnistua. Viljelijää kuitenkin huolettaa: suosiiko sää, riittääkö puhdas kasteluvesi ja pysyvätkö lannoitteiden hinnat kohtuullisina.

Työn raskaudesta huolimatta Khùc Thi Thóm suhtautuu myönteisesti tulevaisuuteensa Yên Mỹn viljelijänä. Hänestä osuuskunnan jäsenenä on parempi olla kuin yksin.

”Parasta tässä on se, että oma perhe saa puhtaita vihanneksia ruoaksi. Arvostan myös työni itsenäisyyttä ja joustavuutta. En koskaan vaihtaisi tehdastyöhön”, hän vakuuttaa.

Osuuskunnat ruokaturvan takaajiksi

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO katsoo, että osuuskunnilla voisi olla nykyistä merkittävämpi rooli köyhien maiden ruokaturvan edistämisessä ja äärimmäisen nälän poistamisessa.

Vaikka maailmassa on yllin kyllin ruokaa, sitä ei riitä kaikille. Tänäkin päivänä yli 870 miljoonaa ihmistä – eli joka kahdeksas – elää nälässä. Valtaosa aliravituista, noin 850 miljoonaa, elää maaseudulla kehittyvissä maissa.

Ruokaturvan maailmanlaajuiseen toteutumiseen on matkaa, sillä se katsotaan saavutetuksi, kun kaikilla ihmisillä on mahdollisuus hankkia riittävästi ravinteikasta ja turvallista ruokaa. Tavoitteen ja todellisuuden välistä kuilua lisää se, että ruokatuotannon pitää kasvaa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jolloin maapallon väkiluku ylittää yhdeksän miljardin rajan.

FAO on lisäämässä tukeaan erityisesti kehittyvien maiden pienviljelijöiden osuuskunnille, koska ne voivat lisätä tuotantoaan ja parantaa ruokaturvaa paikallisesti juuri siellä, missä tarve on suurin. Jäsentensä omistamien osuuskuntien vahvuutena on, että ne hyödyttävät suoraan paikallista yhteisöä.

Vietnamissa 1990-luvulla toteutettu osuuskuntauudistus vaikutti osaltaan siihen, että maa onnistui puolittamaan äärimmäisen köyhyyden jo vuonna 2002. Yksityistetyt maatalousosuuskunnat oppivat nopeasti lisäämään tuotantoaan ja kilpailukykyään.

Nykyisin Vietnam on maailman toiseksi suurin riisinviejä, ja se tuottaa vientiin myös vihanneksia ja hedelmiä. Ruoantuotannon ongelmana on kuitenkin laatu, jota ei valvota riittävästi.

Vietnam on pyrkinyt ohjaamaan maatalouttaan puhtaampaan ruoantuotantoon jo 20 vuoden ajan. Vuonna 2008 valtio käynnisti VietGAP -ohjelman hyvien viljelykäytäntöjen edistämiseksi. Koulutuksen ja valvonnan avulla viljelijöitä ohjataan lannoitteiden ja torjunta-aineiden oikeaan käyttöön sekä kiinnitetään huomiota kasteluveden laatuun.

Tavoitteena on, että vuoteen 2015 mennessä puolet vihannes- ja teeviljelmistä noudattaa VietGAP -ohjelmaa.

Lisätietoa:

 Teksti: Eila Hannula / Osuuskunta Glokaali
Digitarina: Osuuskunta Glokaali

Osa 5/5. Viisiosainen juttusarja kertoo osuustoiminnasta eri näkökulmista. Osuustoiminta voi edistää etenkin haavoittuvimpien väestönosien hyvinvointia kehitysmaissa. Kansainvälinen osuuskuntaliike on julistanut kuluvan vuosikymmenen osuuskuntien vuosikymmeneksi, ja vuonna 2012 vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoiminnan vuotta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 14.3.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi