Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Delhis kvinnor styr mot ett jämlikare samhälle - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 8.3.2013

Delhis kvinnor styr mot ett jämlikare samhälle

Det är sällan jag stigit in i en taxi som körts av en kvinna. I Indien finns ett litet företag som går mot strömmen. Sakha Cabs i New Delhi har startat en taxiservice som bara riktar sig till kvinnor.

Intia, taksikuski, nainen. Kuva: Julia Wiræus.31-åriga Shanti Devi är ensamstående trebarnsmamma i New Delhi och är en av den indiska huvudstadens få kvinnliga taxichaufförer. Den kvinnliga taxiverksamheten har fått allt fler kunder sedan den brutala gängvåldtäkten i december. Foto: Julia Wiræus.

Shanti Devi kör lugnt och sansat på de överfulla vägarna. Det är en hektisk trafikdag i Indiens huvudstad.

Utanför bilen tutar jeepar och motorcyklar. Försäljare och tiggare knackar på fönsterrutorna.

Shanti Devi vevar ner rutan för att ge ett kexpaket åt ett barn som försöker fånga hennes uppmärksamhet. Omkring oss sicksackar autorickshaws och motorcyklar mellan filerna.

”By women, for women” står det på den vita taxibilen jag sitter i. Den är en produkt av den icke-statliga organisationen Azad Foundation som jobbar med att få kvinnor in i arbetslivet.

Vi har precis besökt Shantis hem där hon bor med sina tre döttrar. Shanti jobbar mellan tio och tolv timmar varje dag och 13-åriga Suman tar hand om sina småsystrar under tiden. Hon lagar mat, tvättar och städar när hennes mamma jobbar.

Deras pappa har de inte sett på flera år. Han har lämnat familjen och när vi sätter oss i den vita taxibilen förklarar Shanti varför det var en lättnad.

”Han slog här”, säger hon och pekar på sitt öga, näsan och örat.

”Han slog mina döttrar så att de blödde”, säger Shanti Devi.

Månadslönen är omkring 170 euro och hon berättar att chaufförjobbet har möjliggjort att hon för första gången kan tjäna sina egna pengar.

Taxiverksamheten har också ett större mål än så. Det handlar om att ta makten över gatorna genom att fler kvinnor finns där.

Kvinnornas närvaro har också väckt starka reaktioner. Manliga chaufförer har kommit fram till Shanti och sagt att hon tar deras jobb ifrån dem.

"Det finns inget skäl att börja tjafsa om man inte måste. Kommentarer kan man ignorera, men det är en annan sak om någon ger sig på dig fysiskt. Då måste du säga ifrån", säger Shanti Devi.

Shanti Devi har tagit sig in på en mansdominerad sfär och det är aldrig några andra kvinnliga chaufförer när hon är ute och kör.

"Jag har fått frågan vad jag gör där när jag hämtat kunder vid flygplatsen och stått med en skylt i handen."

De andra chaufförerna på flygplatsen har vant sig, men hon får fortfarande kommentarer från kollegor och andra bilförare.

Efter den brutala gängvåldtäkten har intresset för de kvinnliga taxiförarna ökat markant. Många tog kontakt för att kolla om den kvinnliga taxiservicen verkligen fanns, men kunderna har också ökat. Det har öppnats en hjälplinje för kvinnor i hela landet och patrullerande trafikpoliser har blivit betydligt fler.

Julia Wiræus

Skriv ut Dela

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 8.3.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi