Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tunisien går sakta över till demokrati - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Bakgrundsmaterial för lärare

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Tunisien går sakta över till demokrati

Enligt tunisiska politikern Houda Cherif kan man inte jämföra finländsk och tunisisk demokrati med varandra. Hennes land håller ännu på att ta sig ur diktaturens grepp.

Houda Cherif, Tunisia. Houda Cherif är bekymrad över den demokratiska utvecklingen i Tunisien. Foto: Teija Laakso.

Så här beskriver tunisiska Houda Cherif sina intryck av demokratin i Finland efter att ha besökt vårt land vid tiden för kommunalvalen ifjol: ”Jag var ganska imponerad. Det var verklig demokrati.”

”Allting är så organiserat, och man går rakt på sak i alla sammanhang. Och regeringen är öppen i alla frågor”, tillägger hon.

Cherif kom till Finland tack vare finländska organisationen Demo rf. Demo främjar demokrati i utvecklingsländer och driver ett samarbetsprojekt i Tunisien med sina lokala samarbetsparter.

Projektet går ut på att ge unga tunisiska politiker utbildning i demokrati. En del av de studerande besökte Finland i höstas och fick då bland annat träffa folkrepresentanter.

Demo valde att fokusera på Tunisien eftersom landet håller på att gå över till demokrati. I decennier hade man ett enpartisystem. De senaste tjugofyra åren var det presidenten Zine el Abidine Ben Ali och hans parti som vann valen med 99,9 procent av rösterna, och något motstånd tolererades inte. Under tiden blev folket trötta på fattigdomen och den ständiga arbetslösheten.

Till slut tog tunisiernas tålamod slut och i januari 2011 gav folket sig ut på gatorna för att demonstrera. Ben Ali flydde från landet och en våg av revolutioner drog genom flera arabländer.

Cherif drar sig demonstrationerna till minnes: ”Överallt i landet var folk frustrerade. Vi tog en stor risk och kunde ha dödats. Det som räddade oss var att ordern om eldgivning inte åtlyddes.”

Finland överraskar

För fyrtiotvååriga Cherif innebar Bel Alis avgång att en dröm gick i uppfyllelse och att det plötsligt blev möjligt att förändra Tunisien. Det var många som tänkte på samma sätt, och efter revolutionen uppstod över hundra nya partier i landet.

Mielenosoitus Tunisiassa. Kuva: Amine Ghrabi/Flickr, CC BY-NC 2.0I Tunisien har många demonstrationer förekommit också efter att enpartisystemet föll. Foto: Amine Ghrabi/Flickr, CC BY-NC 2.0

Cherif hör till det liberala partiet Al Jomhouri och hon tänker ställa upp i nästa val - om man lyckas få till stånd riktiga val.

Problemet med att bygga upp ett demokratiskt system är att partierna inte är vana vid att samarbeta.

”Förut var folk inte intresserade av politik eftersom systemet inte tillät förändring. Vi kände inte till grundläggande rättigheter eller demokrati”, berättar Cherif.

Organisationen Demo försöker råda bot på detta genom att ordna utbildning där man börjar helt från början. Demos tf. direktör Tiina Kukkamaa-Bah berättar att utbildningen bland annat tar upp mångpartisystem och hur man tillsammans kan leta fram fredliga lösningar.

Där är Finland ett gott exempel, men det är inte meningen att föra över det finländska systemet som sådant till Tunisien.

”Vi kan inte exportera vårt tänkesätt, men vi kan stödja lokala strävanden”, konstaterar Kukkamaa-Bah. Enligt henne har tunisier och andra gäster förundrat sig över den finländska konsensuspolitiken där partierna samarbetar och större motsättningar inte finns. Och att diskussionen är så öppen.

”I många av våra målländer är det helt otänkbart för en partimedlem att ställa frågor till en minister eller en folkvald, de är alltför stora auktoriteter för det”, berättar hon.

Attityder måste förändras

Houda Cherif är inte särskilt nöjd över Tunisiens demokratiska utveckling. Man lyckades hålla val på hösten 2011, och inrättade en kommitté för att skapa en ny grundlag. Men schismerna mellan de islamska salafisterna och polisen, bland annat, ställer till med problem. Ekonomin mår inte heller bra och sysselsättningssituationen har bara förvärrats.

I februari blev en oppositionspolitiker mördad, vilket fick premiärministern att föreslå att regeringen skulle bytas ut.

Det är meningen att val ska hållas sommaren 2013, men Cherif tror inte att de blir av. Hon hoppas att regeringen byts ut för utvecklingen har skett alltför långsamt sedan revolutionen. En av orsakerna är attityderna, anser hon.

”Här betyder politik det samma som makt, inte att tjäna folket. Vi måste ändra på den inställningen” sammanfattar hon.

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 26.3.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi