Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kenian presidenttiehdokas raivaa naisten tietä politiikkaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.2.2013

Kenian presidenttiehdokas raivaa naisten tietä politiikkaan

”Kenialaisten tulisi voida äänestää johtajiaan vapaavalintaisesti – ei sen mukaan, mitä etnistä ryhmää he edustavat” toteaa Kenian presidenttiehdokas Martha Karua. Genderaktivisti Ann Njogu uskoo, että maanantain vaaleissa yhä useampi nainen äänestää naista.

Kenia, vaalit, naisehdokas, Martha Karua. Kuva: Stephen Mudiari.Kenian historian kolmas naispresidenttikandidaatti Martha Karua hyväksyttiin viralliseksi ehdokkaaksi tammikuussa. Kuva: Stephen Mudiari.

Kenian maanantaina pidettävissä vaaleissa kilpailee kahdeksan presidenttiehdokasta. Yksi heistä on nainen: Martha Karua.

Häntä ennen Kenian presidentiksi on pyrkinyt kaksi naista: Charity Ngilu ja Nobel-palkittu Wangari Maathai.

Karua haluaisi johtajana tukea Kenian kansaa ilman etnisiä jakoja.

”Toivon, että poliittisten valtaklikkien aika olisi jo ohi. Kenialaisten tulisi voida äänestää johtajiaan vapaavalintaisesti – ei sen mukaan, mitä etnistä ryhmää he edustavat”, ilmoittaa Karua avoimesti.

Nälkäistä kansaa on vaikea hallita

Poliittisessa ohjelmassaan Karua painottaa ruokaturvaa, evakkojen asuttamista, korruption lopettamista sekä hallinnon tilivelvollisuutta.

Lisäksi hän toivoo, että lakeja noudatettaisiin, koulutus tarjottaisiin ilmaiseksi ja Kenian turvattomuus lopetettaisiin.  

”Nälkäistä kansaa on vaikea hallita. Ihmisten tulisi pystyä hankkimaan ruokaa hintaan katsomatta.  Jos valtio ei onnistu turvaamaan ruokaa kaikille, sotii se perustuslakia vastaan”, väittää Karua.

Kansanedustaja Karua mielletään ihmisoikeustaistelijaksi.

”Korruptio ja rankaisemattomuus vie maaltamme tulevaisuuden. Ne, jotka varastavat julkisista ruumisarkuista, ovat varkaita, eivät sankareita”, Karua jatkaa poliittista puhettaan.

Kampanjointia uhkista huolimatta

Presidentinvaalien lisäksi yleiset vaalit antavat naisehdokkaille mahdollisuuden kuroa pienemmäksi eroa miesten valta-asemaan poliittisissa tehtävissä.

Kenia, vaalitilaisuus, Odinga. Kuva: Stephen Muriadi.Usein poliittisiin kansantilaisuuksiin osallistuu nuoria miehiä. Naisten aktiivisuus tapahtumissa on harvinaisempaa. Tämä näkyi myös presidenttiehdokas Raila Odingan poliittisessa tilaisuudessa Nairobin Uhuru-puistossa viime joulukuussa. Kuva: Stephen Muriadi.

Vaalianalyytikot sanovat, että Karuan ehdokkuus raivaa tietä monipuoluejärjestelmän muodostumiselle.

Poliittiset hyökkäykset ja uhkaukset ovat usein naisten  ja miestenkin poliittiselle uralle kasautuvia haasteita. Huolimatta likaisesta kampanjoinnista, naiset ovat päättäneet olla politiikassa mukana.

Maksetut huligaanit hyökkäsivät Karuaa kohti Matharen slummissa Nairobissa. Turvallisuusmiehet ampuivat ilmaan estääkseen ehdokkaan vahingoittumisen.

Koska vaalikomissio on toivonut väkivallattomia vaaleja, Karua on pyytänyt komissiota suojaamaan naisehdokkaita. Erikoispoliisijoukkoja on koulutettu estämään väkivaltaisuudet.

Naisten päästävä vaikuttajiksi

Viranomaiset toivovat, että väkivallan ja äänien ostamisen tuomitseminen yhdessä äänestyskehotuskampanjoiden kanssa saisi naisia runsaslukuisesti vaaliuurnille.

”Naisten tulisi lopettaa miesten ylivalta ja aggressiivinen kampanjointi”, Karua sanoo.

”On aivan välttämätöntä, että naisia on mukana kaikkien puolueiden päättävissä prosesseissa. Naisten tulisi pystyä vaikuttamaan myös kampanjasuunnitteluun ja vallanjakomekanismeihin.”

Genderaktivisti Ann Njogu uskoo, että maanantain vaaleissa yhä useampi nainen äänestää naista. Vaaleissa äänestetään presidentin lisäksi myös maakuntaedustajista ja kansanedustajista.

Njogu toivoo, että  Keniassa olisi tulevaisuudessa naispresidentti.

”Olemme vaikuttuneita siitä, kuinka moni nainen on jo nyt pyrkimässä eri tehtäviin hallinnossa. Toivomme ja uskomme, että yhä useampi nainen aikoo myöhemmin pyrkiä presidentiksi. Näin demokraattinen liikkumatila laajentuisi.”

Eeva Suhonen ja Evans Wafula

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi