Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kenian lapsikuolleisuus kaukana vuosituhattavoitteesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.3.2013

Kenian lapsikuolleisuus kaukana vuosituhattavoitteesta

Pienten lasten kuolemien syynä on yleensä aliravitsemus, keuhkokuume, malaria, ripuli, tuhkarokko tai hiv. Kenian hallitus aikoo saada lapsikuolleisuuden vähenemään pikaisesti.

Kenia, lapsikuolleisuus, terveydenhuolto, katunäkymä. Kuva: Eeva SuhonenPienessä Maasai-kylässä lapsia syntyy, mutta terveyspalvelut ovat hyvin vähäiset. Matkaa läheiseen Narokin kaupunkiin on kolme-neljä tuntia, jos ei ole sadekausi. Kuva: Eeva Suhonen.

Keniassa kuolee 189 000 alle viisivuotiasta lasta vuosittain. Se tarkoittaa, että jokaista tuhatta synnytystä kohti kuolee 74 pientä lasta.

Vuosituhattavoitteen saavuttamiseksi lapsikuolleisuutta pitäisi vähentää vielä tehokkaasti. Tavoitteena oli vähentää kuolleisuutta kolmannekseen viidessätoista vuodessa.

”Olemme vielä todella kaukana 33 lapsikuolemasta jokaista tuhatta synnytystä kohti. Kenialla on vain kolme vuotta aikaa vuosituhattavoitteiden arviointiin”, totesi Shem Ochola Kenian World Visionista.

Kenian hallitus aikoo panna tuulemaan lapsikuolleisuuden vähentämiseksi. Se on laatinut lasten selviytymistä kehittävän strategian, joka julkaistiin äskettäin Kisumun kaupungissa Länsi-Keniassa.

Strategia pyrkii muuttamaan köyhyydestä, tietämättömyydestä ja perinteistä johtuvia tapoja, jotka vaikuttavat lasten sairastavuuteen.

Hallitus aikoo esimerkiksi laskea terveydenhoidon hintaa klinikoilla ja lisätä vanhempien tietoisuutta lasten sairauksista.

Aliravitsemus tappaa

”Lasten huono terveydentila johtuu asioista, joihin voidaan puuttua. Syynä on yleensä aliravitsemus, keuhkokuume, malaria, ripuli, tuhkarokko tai hiv”, kertoo lääkäri Santau Migiro, joka johtaa Kenian terveysministeriön lasten terveyteen erikoistunutta yksikköä.

”Esimerkiksi Nyanzan alueella suurin osa lapsista elää ilman vessoja ja peseytymismahdollisuuksia. Monilla ei ole puhdasta vettä saatavilla. Siitä seuraa sairauksia.”

Nyanzan alueella useammassa kuin joka toisessa lapsikuolemassa on syynä aliravitsemus.  Aliravitut lapset saavat usein infektioita, sairauksia ja ripulia.

Alueen lapsista suurin osa elää kaukana sairaaloista. Sairaaloissa puolestaan kärsitään jatkuvasta henkilökuntapulasta sekä lääkkeiden vähyydestä.

”Terveydenhuoltohenkilökunnan pitäisi parantaa vastasyntyneiden terveydenhuoltoa ja ravitsemusta. Erityisen tärkeää on huomioida terveydentilan heikkeneminen keskossynnytyksissä ja vauvojen riskit saada infektioita."

Suuri ongelma on myös se, että maalaisnaiset eivät imetä vauvojaan. Monet äidit eivät synnytä sairaaloissa eivätkä tunne perhesuunnittelua.

”Perhesuunnittelu takaisi äideille ja isille mahdollisuuden huomioida, kuinka usein ja kuinka monta lasta äiti synnyttää. Tällöin he voisivat miettiä, miten itse jaksavat lasten kanssa.”

11 000 hiv-vauvaa vuodessa

Keniassa syntyy vuosittain noin 1,5 miljoonaa vauvaa. 87 000 odottavista äideistä on hiv-positiivisia. Heille syntyy 11 000 vauvaa, joilla on hi-virus.

Hiv on ongelmallinen monissa yhteisöissä, joissa vanha vaimojen perimiskäytäntö on vielä voimissaan: monet leskinaiset pakotetaan naimaan miehen sukulainen, vaikka aviomies olisi kuollut aidsiin.

Kenia on yksi 22:sta maailman maasta, joissa asuu 90 prosenttia maailman hiv-positiivisista äideistä.

”Valtion tulisi entistä enemmän kehittää ja rahoittaa terveysvalistusta ja –palveluja, erityisesti maaseudulla. Vanhemmat ja huoltajat ovat niitä, jotka viime kädessä vastaavat lasten terveydestä ja hyvinvoinnista”, Migiro kehottaa.

Nyanzan alueella aloitettu valtion ja World Visionin yhteinen ohjelma lapsikuolleisuuden vähentämiseksi keskittyy valistustyöhön. Ohjelma on viisivuotinen.

Evans Wafula ja Eeva Suhonen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 27.2.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi